A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.06.17. 20:15 Westminster

A képviselőnő halála megváltoztathatja a Brexit-szavazást

jocox.jpg42. születésnapja előtt egy héttel megtámadták és megölték a Munkáspárt egyik nyugat-yorkshire-i választókerületének képviselőnőjét, a képen látható Jo Coxot, aki a kilépés ellen, az EU-tagság mellett kampányolt az utóbbi időben. Bár a gyilkosságot a demokrácia és tolerancia elleni támadásnak tartják, hatással lehet a június 23-i népszavazásra is.

Európa és a pénzügyi világ hetek óta már-már tényként kezeli, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból. Ezt alátámasztják a felmérések is, amik rendre 6-7%-os Brexit-fölényt jeleznek a maradókkal szemben. A Financial Times szerint is szignifikáns 5%-os különbség van a két tábor között az exit-pollok alapján, ami nem volt korábban, miközben folyamatosan csökken a bizonytalanok aránya. Ám most olyan fordulat történt, amire senki nem számított és ez átrajzolhatja a közelgő népszavazás végeredményét is.

Június 16-án Birstallban, a helyi könyvtárban a választókerület munkáspárti képviselőnője, Jo Cox fogadóórát tartott, ahol megjelent egy helyi férfi és házi készítésű pisztolyával többször rálőtt a kétgyerekes nőre, majd késsel megszúrta. A politikusnő életét vesztette nem sokkal később a leedsi kórházban. A támadó elmenekült, de elfogták és azóta kihallgatják. Mint kiderült, az elfogott férfi, egy 52 éves helyi lakos - aki mentális zavarokkal is küzdött - magányosan élt, mióta meghalt az anyja és kertészkedéssel foglalkozott. Szemtanúk szerint a gyilkosság idején "Britain first", vagyis "Britannia mindenekelőtt" kiáltással támadt a védtelen nőre. Ez a neve annak a szélsőjobboldali, brit nemzetiszocialista csoportnak, amely 2011-ben alakult és élesen ellenzi a bevándorlást, az ország eliszlamizálódását és ellenállásra buzdít. A férfi lakásán lefoglaltak olyan anyagokat és könyveket, amik nacionalista, antiszemita csoportok, mint az amerikai Nemzeti Szövetség kiadványai voltak, továbbá fegyverkészítési útmutatókat is találtak.

Bár még nem derült ki, mi volt a gyilkos motivációja, de az köztudott, hogy a politikusnő Cox az EU-tagság mellett, vagyis a bentmaradásért kampányolt, így az általa hangoztatott értékek nem lehettek ínyére a gyilkosnak, aki végül a nő megölése mellett döntött. A Britain First párt tiltakozott az ellen, hogy összemossák nevét a gyilkossal, aki nem volt tagja az alakulatnak. Ugyanakkor az tény, hogy az elmúlt hetekben eldurvult a politikai harc az EU-tagság mellett és ellen kampányolók között, és egyre több hangadó személyiség sorakozott fel az egyik vagy a másik csoport mögé.

A mostani fordulat azonban az egész közvéleményt sokkolja. A miniszterelnök Cameron, valamint az árnyékkormány feje, a munkáspárti Jeremy Corbyn is elítélte az erőszakos támadást, ami intoleranciát, gyűlöletet terjeszt. A népszavazási kampányt mind a két oldal felfüggesztette, hétfőn a Westminsterben megemlékezést tartanak az elhunyt képviselőasszony tiszteletére. Jo Cox az első politikus 1990 óta, aki gyilkosság áldozata lett.

28 komment

Címkék: politika rendőrség szavazás gyilkosság met egyesült királyság 2016 Cameron ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Jo Cox


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr868819362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sexual Harassment Panda 2016.06.18. 12:59:06

Ezt a foshalmaz posztot, 5sèm..

Jossarian 2016.06.18. 13:19:27

Ez tokeletesen jellemzi a naci baloldalt. A sajatjukat meggyilkoljak, hogy toket kovacsoljanak belole. Nem eloszor tortenik ez...

Pop40 2016.06.18. 13:23:09

@Jossarian:

Kiscsillag, ha már blogokra jársz, nem kéne megtanulnod előtte olvasni?

"Ez a neve annak a szélsőjobboldali, brit nemzetiszocialista csoportnak, "

Pop40 2016.06.18. 13:24:24

@Sexual Harassment Panda:

Ez csak úgy épp itt jött ki belőled, vagy netán meg is tudod indokolni, mi gondod a poszttal? :-)

BéLóg 2016.06.18. 13:36:46

Igen, sajnos ilyenkor mindenképpen beugrik az a kérdés, a vesztüket érzők milyen lépésekre képesek, hogy fordítsanak.
Ugyan a Mel Gibson Összeesküvéselmélete film, de azt szokás mondani, az élet mindig durvább mint a regények.
Mindig jó feltenni a kérdést: Cui prodest?

A képviselőnő megölése ANNYIRA értelmetlen cselekedet, hogy muszáj mögöttes okokat keresni.

Pop40 2016.06.18. 14:05:16

@BéLóg: És kik érzik a vesztüket, kiscsillag? Netán a maradni akarók, mert a kvk-k 2%-kal épp kevesebbet mérnek nekik?:-)))

A fogadóirodák egyértelmű maradást áraznak. Ez persze még önmagában nem jelent semmit, de nekik létérdek, h a legpontosabb adatokkal dolgozzanak, mert ha veszítenek, ki kell fizetni.

Mellesleg senkinek nem lenne jó, ha kilépnének. Nekik sem. Van egy csomó olyan meló, amit egy brit nem végez el, lásd szendvicscsomagoló cég, akik kénytelenek voltak Mo-n toborozni, mert helyben a 90% munkanélküliségű településen sem találtak embert.

Olyan ez, mint mikor a hülye fideszes hápog itthon, hogy milyen szar az eu-ban. Csak az nem jut el a nem létező agyáig, hogy a pénzt, amit az elvtársai ellopnak, bizony jórészt az eu adja, és nem Mészaros, Vajna, meg a többi maffiózó termeli meg.

Alick 2016.06.18. 14:17:18

@Pop40: Ha az angolok kilépnek, az érdekek szerint várhatóan a gazdasági oldal fog a legkevesebbet változni, viszont politikai-jogi szinten egyértelmű lesz a különválás. Mint más társult tagok (pl. Norvégia) esetében.

Pop40 2016.06.18. 14:26:13

@Alick: Egész más az, ha valaki kilép, mintha sose lett volna tag.

Ha valaki kilép (pláne, ha elsőként) az eu-nak elemi érdeke megmutatni, milyen rosszul jár, aki kilép.
Ennek szellemében fognak majd tárgyalni az angolokkal. Túlzottan engedékeny bánásmódra jobban teszik, ha nem számítanak.

Pop40 2016.06.18. 14:29:18

@Alick:
Amúgy már most nagy rakás cég deklarálta, hogy ha kilépnek, viszlát London meg Anglia, mennek a kontinensre.
Ha ennek csak a fele-negyede valóban elmegy, azt igencsak megérzik majd az angolok.

Közben persze Nagy-Britannia szétszakad, mert a skótoknak eszük ágában nincs kilépni.

for-avar 2016.06.18. 14:47:39

Érik a skót királyság...él még a Stuartok leszármmazotja és nem Angliában :)

Alick 2016.06.18. 15:20:11

@Pop40: Ha ez igaz lenne, akkor a Brüsszeli Gengszterszindikátus minősítés valódi értelmet nyerne.
:)

"Amúgy már most nagy rakás cég deklarálta, hogy ha kilépnek, viszlát London"

Remek, így már azt is tudjuk, hogy az EU nem Európa népeinek összefogásáról szól, hanem a multik oligarchiáinak fedőszerve, ahogy az a tengerentúlon is működik.
:)

chrisred 2016.06.18. 15:48:23

@BéLóg: A szélsőjobbos mozgalmak hívei között rengeteg pszichopata van, az ő tetteikben nem kell logikát keresni. Az érzelmi politizálás szélsőséges indulatokat hoz elő az emberekből.

na4 2016.06.18. 15:57:03

Hajrá Brexit! Az EU egy csödtömeg. Meglátom ezt a seggbuta Junckert, Schulz-ot, rosszul vagyok. Nemzeti konföderáció kell!

Mercel 2016.06.18. 21:08:48

@BéLóg:

Tudod a szélsőséges, populista pártokat és szervezeteket Pontosan azért utálja az értelmes embertípus mert a saját mocskos céljaikért (jellemzően pénz és korlátlan hatalom) a legképtelenebb módon képesek gyűlölködést szítani.

És miután a képzetlen ostoba saját szar sorsáért a csőcselék Mindig mást hibáztat ezzel meg is van a "rajongó tábor"

A képviselőnő meggyilkolása elvileg lehetne akár a maradásért harcolók aljas húzása is persze.

Csak sajnos az sokkal valószínűbb, hogy miután főleg a csőcselék akar kilépni ezért az egyik kontrollálhatatlan barom csinálta amit csinált.

Az egyébként roppant furcsa, hogy Mindig az ostobák sejtenek összeesküvést..

Mercel 2016.06.18. 21:11:35

@na4:

Hülye. Akkor a naaaagy "nemzeti" kormányunk mi a szart lopna szijjel?:)

Annyira nemzetiek vagytok, hogy gondolkodni meg elfelejtetek. Ja sose ment. Bocccs..

Punxsutawney Mormota 2016.06.18. 22:18:38

@Jossarian: Nézzük csak, kitől is tanulhattak? Talán a náciktól, akik felgyújtották a Reichstagot, majd megpróbálták egy félhülye bolgár komcsira kenni? Akinek azért még mindig több esze volt, ezért aztán Göringgel feltörölte a tárgyalótermet? Igen, tényleg, jó tanítómesterek a jobboldaliak.

Az apokalipszis lovasa 2016.06.19. 01:51:09

@Mercel: "Az egyébként roppant furcsa, hogy Mindig az ostobák sejtenek összeesküvést.. "

Te biztos nem vagy ostoba, ezért nyilván te is látod, hogy Irakot a vegyifegyverek miatt kellett lerohanni, Kennedy-t egy magányos, őrült merénylő lőtte le, akit egy másik magányos, őrült merénylő ölt meg két nappal később, illetve az is biztos, hogy a nagy cégek sosem kartelleznek, hiszen az is összeesküvés lenne.

Ez a sok buta ember sejti itt az összeesküvéseket, de mink, okosok, mi mindig elhisszük a legkézenfekvőbb magyarázatokat, főleg ha hangosan és sokan mondják nekünk. Ebből is látszik, milyen okosak vagyunk.

Willkommenskultur 2016.06.19. 06:22:06

kilépnek a gecibe

és nem, egyáltalán nem fognak visszaesni, ettől retteg az eu elit hogy nagyon gyorsan lebuknak és mások is kilépegetnek sorban

burke 2016.06.19. 07:11:24

A titkosszolgalatok dolgoznak,ennyi....

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.19. 08:45:43

Úgy nézi ki, a háttérhatalom a gyilkosságot is képes bevetni a kampány értdekében.

fidesz maszop dk egykutya 2016.06.19. 09:24:46

@Willkommenskultur: nem retteg "elvtárs" ha nem tudnád már elő is készítették a terepet a kilépésre, pl a franciák kurvára örülnének neki, meg a németek is ;)

Józsi01 2016.06.19. 09:37:52

Olyan csuda dolgok van ebben a fene nagy liberáltan demokratúrikus világban. Ha vesztésre állunk és a fenyegetéssekkel sem megyünk semmire. Akkor véletlenül a szavazás előtt megölnek egy embert, minő véletlenségből egy csinos fiatal nőt. És hopp, már is változik a sok ember véleménye. Kíváncsi lennék, ha ez sem hatna akkor következőnek kit ölnének meg természetesen véletlenül egy elmeháborodott. Vagy ott is jönne a nyilaskeresztes picsa, aki végül véletlenül Israelben köt ki, mint később kiderült róla született zsidóként. :-)))

Fekete Pestis 2016.06.19. 09:41:09

@na4:
"Meglátom ezt a seggbuta Junckert, Schulz-ot, rosszul vagyok. Nemzeti konföderáció kell (...)"

(...) rendkívül képzett szíjjártóval, semjénnel, rezsi szilárddal, habonnyal namegpersze "A Fönökkel", ugye?

Vagy a vonatot kifelejtettem?

Fekete Pestis 2016.06.19. 09:48:16

Csak halkan jegyzem meg: az eu háttérhatalmastul mifenésül még mindig sokkal hasznosabb intézmény, mint a "nemzeti elitek" [különösen a magyar elitre gondolok, bár tapasztalataim szerint a különbözö Ny-Eu országok elitjei is rohamléptékben za'rkóznak fel az orbáni módszerekhez].

Sokkal értékelvübb [ugye, az apparátusba bárki bekerülhet, aki az interjún megfelel. K.b. annyi fizetésért, amennyit egy tetszölegesen választott NyEu országan a (felsö)vezetök kapnak], sokkal többet tesz az általános emberi haladásért [tudományos-technológiai = ez ugye, az, amin a nemzeti elitek mindig spórolnak] és az eröforrások jobb elosztásáért, mint amit a nemzeti elitek képesek és hajlandók tenni.

Nos, ha mindez h';attérhatalom, akkor örvendek hogy a háttérhatalom ennyi mindent mozgat ;)

Fekete Pestis 2016.06.19. 09:52:02

@BircaHang Média szerkesztősége:
úgy érted, Putyin? Mint Litvinenko esetében? ;)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.06.19. 10:14:18

@Fekete Pestis:

Litvinyenko esete más: ő titkosszolgaként átállt a terroristákhoz, ezért titkos halálos ítéletet kapott, ahogy ez szokás minden titkosszolgálatnál.

Jelen esetben viszont nem orosz érdek a brit IGEN, azaz abszurdum azt állítani, hogy orosz érdekeltség lenne a gyilkosságban.

Willkommenskultur 2016.06.19. 12:53:08

@fidesz maszop dk egykutya: Naná. A németek egyáltalán nem örülnének ezért ellene kampányolnak, a franciák meg 100% biztosan kilépnének maguk is az EUból, csak a kormány fékezi őket ebben, de max 1 éve van Hollandenak, aztán megy a levesbe.

3 hónapja folyamatosak a tömegtüntik, kb. Magyarország 2010.
süti beállítások módosítása