A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.08.13. 08:31 Blackwaters

500 éves a Royal Mail

postoffice_2517335b.jpgIdén egyedülálló jubileumot ünnepel a Brit Királyi Posta. Ebből az alkalomból kiállítással, újságcikkekkel és weboldallal emlékeznek meg a szervezet gazdag történelméről.

A postai szolgáltatások 1516-ban indultak, amikor VIII. Henrik lovaggá ütötte az első postamestert, Brian Tuke-ot. Bár a kezdetekkor csak a király, valamint az udvar számára volt elérhető a posta, I. Károly 1635-ben hozzáférhetővé tette a széles nagyközönségnek is, 1660-ban pedig már törvényt is alkottak róla. Akkoriban még csupán 45 alkalmazott dolgozott a cégnél, ma ez a szám több mint 150 ezer.

_87478480_sir_brian_tuke.jpg

Sir Brian Tuke

Az 1800-as években nagy változásokon ment keresztül a Royal Mail, az akkori vezetőjének, Sir Rowland Hillnek köszönhetően, aki bevezette a súly alapú tarifás rendszert. Neki köszönhető az első ragasztós bélyeg is, az 1 pennys, rajta Viktória királynő képével. Ekkor már nem csak lovaskocsik vitték a leveleket és csomagokat, hanem vonatok is, az első Liverpool és Manchester között. Érdekesség, hogy a 20. században még az is felmerült, hogy rakétákkal szállítsanak leveleket, de erről hamar letetettek, miután a tesztrakéták még a célba érés előtt felrobbantak.

_87479102_postwoman.jpg

A postások uniformisa is igazodott a korhoz. A 18. században például aranypaszományos skarlát kabátot viseltek fekete cilinderrel, később vörös mellényt és tányérsapkát. A nőknek külön egyenruhája volt, ez az I. világháború idején alakult ki. Ők szalmakalapot viselhettek, a II. világháború idején pedig már nadrágot is. Ezt 'Camerons'-nak hívták egy Jean Cameron nevű postáshölgy után, aki kérte a ruhadarab bevezetését.

A Brit Királyi Postát az utóbbi években privatizálták, így fél évezred után megszűnt nemzeti vagyon lenni, ma már befektetők és magánszemélyek kezében van. A kormány 3.3 milliárd fontot keresett a privatizációval. A cég nettó bevétele tavaly 451 millió font volt.

image_4.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: anglia posta királynő jubileum ünnepség 2016 Royal Mail ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr478365440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása