A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.08.25. 08:47 Blackwaters

20 éve hunyt el Diana hercegnő

17960668_1092342_fed4c62419dc1ed748a839cecbda96e0_wm.jpg1997 augusztusában egy végzetes autóbalesetben halt meg Párizsban Diana walesi hercegnő, akit a közvélemény a királyi család legszeretetreméltóbb, ugyanakkor legellentmondásosabb alakjának tartott. Élete legalább annyira tragikus volt, mint halála, amelyet mindmáig rejtély övez.

Az arisztokrata Spencer család tagjaként született Lady Di szüleinek viharos volt a kapcsolata, hét éves volt a lányuk, amikor elváltak. Az anyjával Londonba költözött, de egy karácsonyi látogatás alkalmával apja, Lord Althorp visszatartotta, majd pert nyert az anya ellen, így a későbbi hercegnő vidéken folytatta életét és kezdte meg iskoláit. Nem volt jó tanuló, de a zene és tánc iránt különös tehetséget mutatott. Amikor visszatért Londonba, főzőtanfolyamra járt és alacsony bérért vállalt babysitter, ill. iskolai asszisztensi állásokat. A 18. születésnapjára anyjától egy lakást kapott az Earl's Courtnál, ahol másfél évig lakott, amikor nagy fordulat állt be az életében. Károly herceg, akit 16 éves kora óta ismert, és aki eleinte a nővérének udvarolt, ugyanis egyre komolyabb érdeklődést mutatott iránta, és bár nem volt egy szenvedélyes típus, 1981-ben végül megkérte a kezét. Így 300 év után ő lett az első angol nő, aki jegyese lett egy leendő trónörökösnek és az első, akinek fizetett állása volt, mielőtt eljegyezték. Az esküvő a St. Paul's katedrálisban világraszóló esemény lett, közel 750 millió ember követte nyomon, az akkor alig 20 esztendős Diana hercegnő pedig a figyelem középpontjába került.

wedding-of-prince-charles-lady-diana-spencerarriving-at-buckingham-palace-july-1981.jpg

Két fiút szült Károlytól, William és Harry herceget, akikről odaadó szeretettel gondoskodott és maga határozta meg öltözködésüket, neveltetésüket, elutasítva a királyi család ajánlásait. Közben járta a világot férje oldalán, számtalan jótékonysági rendezvényen vett részt, felkarolt olyan ügyeket, mint az AIDS, a rák és az állatok védelme. Azonban a korkülönbség Károllyal, valamint férje tartózkodó magatartása oda vezetett, hogy a pár hamar elhidegült egymástól és Diana, alig pár évvel az esküvő után rájött, hogy már nem szereti férjét. Károly herceg ebben az időben már flörtölt Camillával, aki később második felesége lett. Diana közben viszonyt kezdett Barry Mannakee nevű testőrével, akinek emiatt távoznia kellett állásából, rá három hétre pedig meghalt motorbalesetben. Diana szerint megölték a férfit. II. Erzsébet nem segített a fiatal lánynak, aki úgy érezte, egyedül maradt és a királyi család nem fogadta be. A sajtó éhesen reagált minden szenzációra, és folyton a nyomában volt a királyi párnak. Diana depressziós lett, bulémiával küzdött. Végül a királynő azt javasolt a párnak, hogy váljon el, ami 1996-ban bekövetkezett. Diana maradhatott a Kensington palotában, ahol egy külön lakosztályt kapott. Nem sokáig várt a következő szerelemre, először egy brit-pakisztáni szívsebész nyerte el tetszését, majd az egyiptomi Dodi Fayed, a párizsi Ritz szállót, valamint a londoni Harrods bevásárlóközpontot birtokló mágnás, Mohamed Al-Fayed fia.

pay-princess-diana.jpg

A fiatal pár alig két hónapja járt együtt, amikor a végzetes baleset történt. A párizsi Ritzből induló kocsi a Szajna partján, a Pont de l'Alma alatt ütközött neki egy betonoszlopnak, miután a sofőr elveszítette az irányítást a jármű felett. A kocsiban utazó Diana, Dodi, valamint a sofőr a helyszínen életét vesztette, míg a hercegnő testőre, Trevor Rees-Jones súlyos sérülésekkel, de túlélte a balesetet. Később azonban nem emlékezett a részletekre. A baleset okáról számos teória látott napvilágot. A hivatalos verzió szerint a sofőr ittas volt és túllépte a megengedett sebességet, de az elhunyt Dodi apja hangot adott azon álláspontjának, hogy eltervezett baleset volt, a fiát és Dianát az MI6 ölette meg. Egy későbbi vizsgálat megállapította, hogy a balesetben szerepet játszottak az autót üldöző paparazzik, akik miatt túl gyorsan ment Diana sofőrje. Egy évre rá azonban egy másik verdikt már az emberölést tartotta valószínűnek. Végül Mohamed, egy nappal az ítélet után nyilvánosan bejelentette, hogy abbahagyja a gyilkosságról szóló kampányát, a hercegnő gyerekeinek érdekében. Az alig 36 éves Dianát a Westminster apátságban temették el hatalmas ceremónia kíséretében.

1410124635622_image_galleryimage_funeral_of_diana_princess.JPG

képek: AP, AFP

9 komment

Címkék: baleset tragédia 1997 királynő hercegnő 2017 London Wales II. Erzsébet Diana ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4612707654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evel Knievel 2017.08.26. 00:50:13

Egy végtelenül ostoba, önző és teljes mértékben alkalmatlan személy volt a néhai Diana Spencer.

A média által köré szőtt "védőháló " takargatta csupán az ostobaságát, amivel majdnem romba döntött egy teljes országot.

Legyen neki könnyű a föld, de azt mondani hogy különleges lett volna, na az messze áll a valóságtól.

Mikkamak 2017.08.26. 01:51:10

Pár apróság:

Két fiút szült KárolyNAK, nem?

Nem a Westminster Apátságban temették el, hanem a Spencer család birtokán egy kis szigeten. Az Apátságban csak a gyásszertartás volt.

Az összeesküvés elméletekhez nem tudok hozzászólni - egyelőre a vizsgálatok semmit nem állapítottak meg, azon felül, hogy részeg volt a sofőr és Diana nem kötötte be a biztonsági övét (az egyetlen túlélő az volt, aki bekötötte ugyanis).

Aurora86 2017.08.26. 02:11:05

Nem a westminsterben temették el.

fraki 2017.08.26. 07:05:10

Az egész angol királyi udvar egy olyan szinten degenerált, cinikus társaság, amilyent csak el lehet képzelni egy évszázadok óta belterjes királyi családtól. A hölgyet persze nem ismerem, de a képekről ő tűnt a legértelmesebbnek. Ettől függetlenül nem irigylem az olyan ízlést, ami képes összejönni valakivel, akinek "Dodi" a neve.

AlbaZen 2017.08.26. 07:32:58

Hány millió ember életét tette tönkre a másoknak megfelelni akarás, az egyik legmérgezőbb társadalmi mém. Aki kötélen rángatott bábot nevel a gyerekéből, az lelkileg megnyomorítja azt. Az ember szabad és független természet szerint. Ennek a házasságnak nem lett volna szabad létrejönnie, a két ember vonzalma nem volt soha természetes és őszinte.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.26. 07:46:44

Mi a sztori lényege?

Egy kamaszlány képtelen volt beleszokni szerepébe, ami hisztériás rohamokhoz vezetett.

Majd kisíbolt a férjétől 20 millió fontot a váláskor, bebeszélte magának, hogy ő a világ úrnőja. Összejött egy hasonló alakkal, egy arab aranyifjúval. Ez a találkozás fatális lett végül: végül már azt is elhitték magukról, hogy a természet törvényei sem hatnak rájuk. S ebben belehaltak.

Pont.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.26. 07:48:44

@AlbaZen:

Ez tény.

A királyi hagyományok szerint nem kell szerelem a házassághoz, a szerelmet majd aztán mindenki megtalálja a szeretőjénél.

Aztán egyik fél se volt képes betartani ezt.

gregaba 2017.08.26. 09:40:40

@AlbaZen: a tied az egyetlen értelmes (és empatikus!) hozzászólás, minden szavával egyetértek.
Felesleges bíráskodni az egykori királyi pár fölött, pláne vadidegenként a laptop mögül. Diana szinte még kamasz volt, amikor Károly megkérte a kezét, nem látta előre a dolgokat, csak úszott az árral.
Károly meg már 30 felett járt ekkor, óriási volt rajta a családi és kulturális nyomás, hogy házasodjon már meg. Elsiették a dolgot, de megértem őket.

lolligagger 2017.08.27. 20:17:05

Mar gyerekkoratol kezdve voltak mentalis problemai, aztan nem tudta feldolgozni se az udvarbeli szerepjatszast, se a reflektorfenyben lezajlo eletet. A problemai nem szuntek meg a valassal, utana is ugyanolyan lokott maradt, mint azelott, mert alapvetoen nem volt kepes tartos kapcsolatokat letesiteni. Ennek oka a felso tizezer koreiben szokasos ridegseg lehetett. Apa komplexusa volt emiatt, raadasul nem ertett semmihez igy kellett neki egy eltarto is. Ezzel egyutt szimpatikus volt a humanitarius beallitottsaga miatt, vonzodott azokhoz akik ugyanolyan boldogtalanok voltak, mint o.
süti beállítások módosítása