A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2015.06.18. 11:14 Blackwaters

Híres magyar migránsok: Mikes György

Magyarországról a 19-20. században is érkeztek már bevándorlók az Egyesült Királyságba. Közöttük nem kevés értelmiségi, tudós, zeneszerző. Sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat, akik aztán Londonban is bizonyították tehetségüket.

mikes_george.jpgMikes György (1912-1987): Író, humorista, aki előbb Pesten kezdett újságíróskodni, a Reggel című lapnál, valamint a Színházi Életnél, aztán 1938-ban kiküldték Londonba két hétre egy riportra, de végül kintragadt, és elismert író lett. Az állampolgárságot 1946-ban kapta meg. Dolgozott a BBC Magyar Osztályán, később számos lapnál megfordult, mint az Observer vagy az Encounter. A regény, ami híressé tette, abból az ötletből indult ki, hogy mennyire másként gondolkodnak Nagy-Britanniában, mint a világ többi részén. Az ebből született How to be an alien? azaz Hogyan legyünk idegenek? (magyarul megjelent: Anglia papucsban) című műnek akkora sikere volt, hogy a könyvet többször újranyomták és iskolai tananyag lett. Mikes azt mutatta be ugyanis, hogy látja egy külföldi Angliát és a benne élők szokásait. 6660662-m.jpgKritikus, de inkább humoros, mint bántó hangvétele miatt hamar megszerették az angolok. Bár 1946-os megírása óta a könyv kissé elavult, sok megállapítása ma is igaz, például hogy az angolok szeretnek az időjárásról beszélgetni, vagy hogy nem egy túl érzelgős nemzet. Tanulságos a teáról szóló fejezet bevezetője is: "A tea egykoron egy jófajta ital volt, citrommal és cukorral igazán élvezetes az íze. De aztán a britek úgy döntöttek, hogy hideg tejet adnak hozzá és elhagyják a cukrot. Színtelenné és íztelenné tették. Az angolok kezében a tea élvezhetetlen ital lett, mint a piszkos víz, de ők továbbra is úgy hívják: tea." Mikes számos hasonló tematikájú humoros könyvet írt később, mint a Land of the Rising Yen (A felkelő jen országa) ezek azonban sosem lettek olyan híresek, mint az első, amit végül 22 nyelvre fordítottak le.

 

1 komment

Címkék: művészet híresség migráns London migránsok ekozbenlondonban Eközbenlondonban Mikes György


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr587244485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2017.06.20. 11:52:32

Mikes György, emigráns volt, nem migráns!
Nem zavar?
Hazug!
süti beállítások módosítása