A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.02.11. 09:57 Blackwaters

Megfeleződött az anglikánok száma, egyre több a vallástalan

st_pauls_4-jpg.jpgKrízisben az anglikán egyház. Egyre kevesebben vallják magukat vallásosnak egy nemrég készült felmérés szerint. Az is kiderült, hogy míg Londonban a legvallásosabbak az emberek, addig Walesben a legvilágiabbak.

VIII. Henrik alighanem nagyot nézne, ha mai állapotában találkozna az általa alapított anglikán közösséggel. Három évtized leforgása alatt ugyanis felére zuhant vissza a hívők száma, a NatCen’s British Social Attitudes szerint, 44,5%-ról 19%.ra. Ez azt jelenti, hogy akik azt nyilatkozzák, nincs vallásuk, nemcsak hogy nem járnak templomba, de nem is azonosulnak az anglikán értékekkel. Soha nem látott bizalmatlanság jellemzi az egyházi intézményekkel szembeni magatartást, főleg a fiatalok körében. De a többi keresztény egyház sem örülhet: a megkérdezettek csupán 8,3%-a vallotta magát katolikusnak, más keresztény felekezetűnek pedig 15,7%. A keresztények több mint fele 55 évesnél idősebb és túlsúlyban vannak közöttük a nők. Területi különbségek is megfigyelhetők: amíg 60% mondja magát vallás nélkülinek Walesben, addig Londonban ez az arány csupán 40%. A fővárosban a vallásosak aránya nem azért nagyobb, mert több a keresztény felekezetű, de a többi vallás képviselői élnek itt nagyobb számban, így muszlimok, hinduk, zsidók és buddhisták. A Pew Research Center szerint a leggyorsabban a muszlim közösségek fejlődnek, a század közepére arányuk várhatóan megduplázódik. Azonban még így sem közelítik meg a vallásnélküliek arányát, amely úgy tűnik, a legnagyobb "közösség" marad 2050-ig.

forrás: Guardian, BBC

Szólj hozzá!

Címkék: anglia vallás egyház kereszténység hindu muszlim 2017 anglikán katedrális 2050 London Wales ekozbenlondonban Eközbenlondonban Szent Pál


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1712187854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása