A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.06.01. 08:51 Westminster

A fiatalok jelentik a veszélyt Theresa Mayre

youngatbricklane.jpgEgy hónapja biztosnak látszott a konzervatív siker, és hogy Theresa May akár történelmi győzelemmel a háta mögött láthat neki a Brexit-tárgyalásoknak. Ez az előny egy hónap alatt elolvadni látszik. Az ok: az aktivizálódó fiatal szavazók.

Mint a legtöbb nyugat-európai ország, így Nagy-Britannia is küzd már jó ideje azzal, hogy nehezen tudja megszólítani a 25 év alatti fiatalokat a politika terén. Nem csak a pártpolitika, de általában a politika sem érdekli őket, mert úgy érzik, nincs valós beleszólásuk az eseményekbe, a döntések a fejük fölött történnek, és csak felesleges szócséplés jellemi a politikusokat. Ezt a kiábrándultságot jól tükrözi a notthinghami egyetem kutatása, amely megállapította, hogy 2010-ben csupán 44%-uk szavazott az általános választásokon. 

Tavaly óta azonban mintha fordulat állt volna be. A Brexit-szavazáson a 25 év alattiak 64%-a szavazott, több mint 1992 óta bármikor. Ennek oka, hogy a témát lényegesnek érezték a jövőjük szempontjából. Sokkal lényegesebbnek, mint hogy ki üljön ott a következő 5 évben egy olyan, számukra átláthatatlan és bürokratikus intézményben, mint amilyen a brit parlament. A politizálás nem hagyományos formái is jobban érdeklik őket, így a demonstrációk vagy a petíciók, ahol úgy érzik, közvetlenül részt tudnak venni az események alakításában.

A most következő választáson viszont hallatni akarják a hangjukat, jobban, mint az elmúlt 25 évben bármikor. Egy hónap alatt több mint 250 ezren regisztráltak a szavazásra, többen, mint bármely más korcsoport. A fiatalok nagy részét ugyanis sok olyan valós probléma sújtja, mint amilyen a magas munkanélküliség, a növekvő tandíjak, a lakhatási gondok, amikre a pártok eddig nem adtak megoldást az elmúlt években. Theresa May ezt még tetézte azzal, hogy megszorításokat lengetett be: az oktatási, egészségügyi és szociális kiadások visszafogását. Ráadásul az EU-val is hard Brexitre készülő kormányfő bizonytalanná teheti a fiatalok jövőjét, akik nagy része EU-párti.

A Munkáspárt felismerni látszik a fordulatot, és igyekszik megszólítani az aktivizálódó fiatalokat. 10 fontos óránkénti minimálbért ígérnek, a tandíjak eltörlését, elérhető lakástámogatási programot. A kérdés: bíznak-e Corbynékban a fiatalok. A felmérések szerint egyelőre igen. A YouGov és az ICN szerint a két nagy párt támogatottsága között kinyílt olló csökkenni látszik. Míg április végén 20% volt a különbség a konzervatívok javára, addig május végére már csak 3% maradt Theresa Mayék előnye Jeremy Corbynékkal szemben. És június 8-ig ez az előny is tovább erodálódhat. Azonban a fiatalok nem lettek bizakodóbbak a politikát és a politikusokat illetően. Tartanak attól, hogy a Munkáspárt nem teljesíti majd az ígéreteit. A pártot vezető Corbynt pedig többen nem tartják elég erős vezetőnek. A politikusok többségét is hazugnak látják, akik nem képviselik a választópolgárok, csak egy szűk elit érdekeit. Ez pedig aláássa a parlamentáris demokráciába vetett hitüket is.

1 komment

Címkék: politika választás eu parlament munkáspárt fiatalok 2017 konzervatívok London Nagy-Britannia Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1212550653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pop40 2017.06.01. 17:18:31

Nagyon helyes. Kalapálják csak el Mayt a hard brexitjével, ahogy kell.
süti beállítások módosítása