A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.07.22. 09:41 Blackwaters

Látogatás Keats házában

t48-keats-house-museum_b.jpgA romantika korának egyik jeles költője, John Keats élt két évig a házban, ahol több nagy költeményét is írta. Most múzeum, a turisták kedvelt úticélja.

Egy saroknyira Goldfinger Ernő házától áll a fiatalon meghalt költő, John Keats (1795-1821) háza. A ma Keats Grove 10 alatt található épület nem sokkal beköltözése előtt, 1815 körül épült. A házba barátja, Charles Brown hívta a költőt, aki ezért havi 5 fontot és a likőrszámla felét kellett fizesse. Ezért a jelképes összegért Keats mintegy két évet töltött ott.

keats-house-interior.jpg

Kutatók szerint a ház kertjében írta az Óda egy csalogányhoz című verset is. A háznál töltött hónapjai alatt szeretett bele Frances Brawne-ba, akit később Fannyként ismert meg az irodalomszerető közönség. A költő ihletője, az alig 18 éves lány mosolygós, jó humorú szeretője lett a költőnek, aki el is jegyezte őt. A házasságra azonban nem került sor, mert tuberkolózisa miatt Keats elhagyta Londont és Olaszországba ment gyógyulni, ahol meghalt.

fanny-keats.jpg

A ház, ahol Keats lakott később számos művésznek adott otthont, festőnek, színésznőnek, mígnem kiemelt műemléképület és könyvtár lett 1931-ben. A könyvtárat ugyan bezárták 2012-ben, de a múzeum látogatható.

46_keats_house_mulberry.jpg

A kertben található eperfa állítólag régebbi mint a ház, maga Keats is láthatta és alkothatott alatta. A hétfőn és kedden zárva tartó épület a hét többi napján látogatható 11 és 17 óra között, a belépő £6.50, de National Trust kártyával csak £3.50. A kertbe ingyenes a belépés.

keatsgrove.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus irodalom művészet 2017 London John Keats ekozbenlondonban Eközbenlondonban hampstead heath


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr7312587915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása