A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.11.12. 08:52 Blackwaters

Újranyitják a rekonstruált Mithrász-templomot

mithraeum.jpgEredeti helyén, a Bloomberg új európai főhadiszállása alatt nyit újra a hányatott sorsú Mithraeum. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Még I.sz. 240-ben emeltek templomot a rómaiak Londiniumban Mithrásznak, a főként katonák által tisztelt istenségnek, akinek kultuszához titkos szertartások kötődtek. A szertartásokról semmi írásos nyom nem maradt fenn, tárgyi lelet annál több. Például Aquincumban is, ahol szintén működött több Mithraeum. A londonit 1954-ben fedezték fel a City szívében, ami óriási szenzáció volt akkoriban. A miniszterelnöknek, Winston Churchillnek a figyelmét is felkeltette a felfedezés, és nem engedte, hogy széttúrják a lelőhelyet és irodaépületet építsenek oda. A leletek egy részét a Museum of London vette magához, míg a Mithraeum maradványait száz méterrel odébb igyekeztek újjáépíteni - sikertelenül. Sok lelet elveszett vagy tönkrement. Most a Bloomberg, amely megvette az értékes területet, újjáépíttette az eredeti helyén a Mithraeumot és korszerű látogatóközponttal egészítette ki. A tárlat hétfő kivételével minden nap megtekinthető ingyenesen, de előzetes regisztráció szükséges. ITT találni további információkat.

fotó: James Newton

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra vallás 2017 London City ekozbenlondonban Eközbenlondonban Mithraeum Mithrász


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr6713217899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása