A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.12.01. 07:06 Blackwaters

Folytatódik a Brexodus: 132 ezer EU-s állampolgár ment el

nhs-crisis-eu.jpgA tavalyi évhez hasonlóan idén is szép számmal hagyták el a szigetországot az EU-ból érkezett munkavállalók. Leginkább az egészség- és oktatásügy szenvedi meg a munkaerőhiányt, de a vendéglátóiparban is már vadásszák a dolgozókat.

Miközben dübörög a Brexit politikai szinten, hiszen az EU immár jóváhagyta a kilépési szándékot, és csak a brit parlamenten múlik, akarja-e jelenlegi formájában az elcsatlakozást, addig a hétköznapi szinten rekordmagasságban a munkaerőhiány egyes szektorokban. Már a szavazást követő évben is volt Brexodus, azonban 2017-2018-ban még több EU-s állampolgár döntött úgy, hogy lelép az Egyesült Királyságból.

A legtöbben az egészségügyből távoztak, a 2016-2017-es arányhoz képest 22%-kal többen. A Guardian szerint van olyan kórházi körzet, a southamptoni, ahol 40%-a távozott a munkavállalóknak, nem kis terhet róva a maradó alkalmazottakra. De nem jobb a helyzet Londonban sem. Az egyik legnagyobb fővárosi kórház, a Guy's and St. Thomas's jelenleg mintegy kétezer EU-s munkavállalót alkalmaz, miután az elmúlt évben további százan hagyták ott a munkahelyüket, 325-ről 424-re növelve a szerződést bontók táborát.

De nem jobb a helyzet az egyetemeken sem. Az Independent nemrég készített egy összesítést, amelyből kiderült, hogy kétezer-háromszáz EU-s oktató mondott fel véglegesen a Brexit szavazást követően, 10%-kal több, mint a Brexit előtti évben, és a még maradó oktatók kétharmada is fontolgatja a távozást. Ráadásul a brit oktatás több millió font támogatástól esik el a kilépés miatt, hiszen nem vesz majd részt EU-s oktatási programokban, például az Erasmusban sem.

A brit statisztikai hivatal szerint szignifikáns a visszaesés az országban munkát vállaló EU-s állampolgárok számában: tavaly ősz és idén ősz között 132 ezerrel kevesebb uniós dolgozó maradt, így most összesen 2,25 millióan vannak. Jelenleg pedig mintegy 845 ezer betöltetlen álláshely van, köztük egyre több az olyan, amire már hosszú hónapok óta nem találni embert.

Ha nem fullad teljes káoszba a Brexit és a kölcsönösen kialkudott feltételekkel megszavazzák, még 2020-ig érkezhetnek korlátozás nélkül az EU-ból munkavállalók az Egyesült Királyság területére. Utána Nagy-Britannia korlátozni fogja a bevándorlást, ez pedig elsősorban a szakképzetlen munkásokat sújtja majd.

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika eu egészségügy bevándorlás oktatásügy munkaerőpiac 2020 munkaerőhiány 2018 szigetország Nagy-Britannia Guardian NHS ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Brexodus


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1814394750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása