A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.03.12. 21:06 Westminster

Második pofonját is megkapta May

may_second_vote.jpegVagy elhalasztják a kilépést, vagy megállapodás nélkül távozik az Egyesült Királyság az EU-ból, miután újfent elkaszálták May Brexit-tervét. De terítéken a Brexit visszavonása is. Teljes a bizonytalanság.

Még két hónapja sincs, hogy leszavazta a brit parlament a May által kialkudott megállapodást az EU-ból való távozásról, most megint elutasította azt, 149 szavazatos többséggel. Csupán 242 képviselő támogatta az újracsomagolt megállapodást 391 ellenében (75 konzervatív saját pártja ellen szavazott). May, aki elveszítette hangját erre a napra, és rekedt hangon jelentette be, hogy még mindig hisz abban, hogy jól jön ki a Brexitből az ország, hangsúlyozta a képviselők felelősségét. Szerinte végre választaniuk kell, mit is akarnak tulajdonképpen: akarnak-e egyáltalán Brexitet, vagy egy második referendumot, ami akár a Brexit eltörlését is eredményezheti. Ha akarnak Brexitet, akkor alku nélkülit vagy olyat, ami egy másik alkun alapul. Utóbbihoz időre van szükség, és ebben az esetben mindenképp halasztani kell a hóvégi Brexitet. Erről fognak többek között a hét további részében szavazni az Alsóház tagjai. A miniszterelnök szabad kezet adott a saját párttársainak, hogy hogy szavaznak arról, legyen-e no deal Brexit. Magyarán bedobta a gyeplőt a lovak közé, ez pedig teljesen bizonytalanná teszi a szavazások kimenetét.

Az ellenzék feje, Jeremy Corbyn ismét a kormány, és benne May kudarcát emelte ki és megint megjátszotta az általános választás kártyáját, amihez azonban kell újabb bizalmatlansági indítvány (ez múltkor elbukott). A menetrend tehát most ez: szerdán szavaznak a no dealről a képviselők, csütörtökön pedig arról, ki akarják-e terjeszteni az 50-es cikkelyt, amivel időt nyerne a kabinet egy újabb megállapodásra. Az EU, amely az elmúlt hónapokban mereven elzárkózott a további egyeztetésektől, a megállapodás nélküli hard Brexitre készül, amely komoly megrázkódtatást jelent majd nemcsak a szigetország, de egész Európa gazdaságának. Ennek ellenére több politikus, például Boris Johnson is hisz abban, hogy a legjobb, ha megállapodás nélkül hagyja el az EU-t az Egyesült Királyság. Az EU főtárgyalója, Michel Barnier szerint veszélyes illúzió azt hinni, hogy alku nélkül lehetne bármilyen rendezett átmenet. 17 nap maradt hátra, és ebből a következő két nap kritikus jelentőséggel bír.

3 komment

Címkék: politika eu parlament válság munkáspárt miniszterelnök konzervatívok 2019 Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Theresa May no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr714685180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2019.03.13. 12:40:55

Nincs értelme halasztani. Ha nem vonják vissza, akkor menjenek Isten hírevel a hó végén.

steery 2019.03.13. 13:56:53

Ideje elkezdeni rajzolgatni a "Die Hard Brexit" feliratú mémrémképeket.
süti beállítások módosítása