A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.01.15. 21:05 Westminster

Leszavazták a Brexit-megállapodást! Bizalmatlansági szavazás jön!

letusdecide.jpgTörténelmi vereséget szenvedett az Alsóházban a kormányfő Brexit-alkuja, amely csupán 202 szavazatot kapott 432 ellenében. A Munkáspárt bizalmatlansági szavazást akar May kabinetjéről.

Hónapok óta tudni lehetett, hogy Theresa May Brexit-terve kudarcra van ítélve. Ennek számtalan jele volt az elmúlt hónapokban: miniszterek mondtak le, válságba kerültek a tárgyalások az EU-val, végül a decemberi szavazást is el kellett halasztania a kormányfőnek. Az időhúzás azonban nem hozott semmi eredményt, csak még mélyebbre süllyedt a kabinet, és benne May népszerűsége. Ahogy a Brexité is. A 2016-os döntés óta sokan belátták, hogy a népszavazás kudarc volt Nagy-Britanniának. A gazdaságban volt ez a leginkább kitapintható: a font megzuhant és azóta sem tért magához, a lakásárak zuhanni, majd stagnálni kezdtek, többezer EU-s munkavállaló hagyta el az országot, és ez a folyamat azóta is tart, még a csokiszeletek is kisebbek lettek. Sokan megbánták tehát a döntést és mind többen követeltek második referendumot. May azonban hajthatatlan volt és a kemény Brexit harcosaként tündökölt. Ám a kezdeményezése által indított parlamenti választás óta, amit ugyan megnyertek a konzervatívok, de elveszítették többségüket, a kormányfő hatalma korlátozottabb lett. Ráadásul az idő előrehaladtával az EU is egyre keményebb tárgyalófélnek bizonyult, és nem engedték Maynek, hogy tetszése szerint alakítsa az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatát. A kilépés feltételei is egyre terhesebbek lettek, mind többet kellett engednie a tárgyalásokon az angoloknak. Így végül csak egy olyan megállapodást sikerült tető alá hozni, amit nemcsak az ellenzék soraiból, de a toryk közül is sokan bíráltak. Ez a kialkudott egyezség került terítékre most, alig több mint két hónappal a kilépés határideje előtt. És annak rendje és módja szerint el is bukott.

A történetnek azonban itt még nincs vége. Az ellenzék vezető ereje, a Munkáspárt ugyanis belengette, hogy megbuktatja Mayt és kabinetjét és bizalmatlansági szavazást kezdeményezett. Vezetőjük Jeremy Corbyn, aki ugyan megszavazta annak idején a Brexitet, de bírálta a May által képviselt politikát és hogy az országnak el kell hagynia a közös piacot, most benyújtotta a számlát. Corbynt ugyan győzködték sokan, hogy kampányoljon a második Brexit-referendum érdekében, de ő állhatatosan csak általános választást ígért, amennyiben a konzervatívok rossz alkut kötnek. A széljárás most neki kedvez: elbukott May és alkuja, így gyakorlatilag sikerült kivéreztetnie ellenfelét, a pártja népszerűsége pedig stabil és növekszik, így egy új általános választást jó eséllyel megnyerne és ő lehetne az új miniszterelnök. Műs kérdés persze, hogy az EU újranyitná-e a tárgyalásokat a britekkel, hogy újabb alkut hozzanak tető alá. Eddig Juncker elzárkózott a további egyeztetések elől és kijelentette, a kialkudott megállapodás az egyetlen és legjobb megállapodás a két fél között. A mostani parlamenti szavazás tükrében azonban lehet, hogy újragondolja álláspontját. Donald Tusk mindenesetre úgy nyilatkozott, az Egyesült Királyságnak talán fontolóra kellene venni a Brexit visszavonását. 73 napja maradt Nagy-Britanniának, hogy rendezett módon hagyja el az EU-t, különben jön az alku nélküli Brexit.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás gazdaság eu szavazás parlament egyesült királyság 2019 Nagy-Britannia Westminster Tusk Juncker Brexit Corbyn Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5114562642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása