A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.08.24. 07:28 Westminster

Ha nincs alku, azzal mindenki pórul jár

brexit_daily_news.jpgEz derült ki abból a dokumentumból, amit az új Brexit ügyi miniszter, Dominic Raab ismertetett. Mert most nagyon úgy néz ki, fél év múlva megállapodás nélkül lép ki az Egyesült Királyság az EU-ból.

Alighanem egyik Spanyolországban élő angol nyugdíjas se gondolta volna 3 éve, hogy eljön az idő, amikor nem fog hozzáférni az angol bankszámláihoz. Illetve EU-s diákok sem sejtették volna 2015-ben, hogy ha Erasmus-ösztöndíjra pályáznak, akkor ki kell hagyniuk a számításaikból a világ legjobb egyetemeivel büszkélkedő Angliát. Ez csak néhány következtetés abból a 80 oldalas dokumentumból, amiből 24 oldalt a brit kormány most közzétett, hogy tájékoztassa a közvéleményt, mi vár rá egy olyan Brexit esetén, amikor nem sikerült megállapodni Brüsszellel. 7 hónap van ugyanis hátra addig, hogy az EU vezetői és Theresa May kabinetje a kilépés összes feltételét tisztázza. Ám a tárgyalások késésben vannak. Korábban ugyanis több olyan pont is felmerült, amiben nem tudtak dűlőre jutni a felek. Ilyen volt például az ír-északír határ ügye, vagy Gibraltár esete.

A David Davist váltó Dominic Raab most ismertetett pontjai szerint a helyzet azonban rosszabb és nemcsak a határokról szól. Íme néhány előrejelzés és tanács a kormány részéről alkuhiány (no deal) esetére:

- Import- és exportnyilatkozat kell majd valamennyi termékre, ami átlépi a határt;

- A nemzetközi kereskedelemre a WTO tarifái lesznek mérvadóak;

- Külön megállapodás vonatkozna a gyógyszerekre, ezért érdemes hat hétre elegendő adagot felhalmozni az EU-ból származó termékekből;

- A kártyás fizetési tranzakciók lassabbak és drágábbak lesznek;

- Azok a britek, akik az EU-ban élnek, nem fognak tudni valamennyi pénzügyi szolgáltatáshoz hozzáférni, például kölcsönt sem vehetnek fel az Egyesült Királyságban;

- Az agrártámogatásokat, amiket eddig az EU fizetett a brit gazdáknak, ezentúl a kormány fogja fizetni;

- Megszűnik az ország részvétele az Erasmus csereprogramban, így brit diákok nem pályázhatnak Erasmus-ösztöndíjra az EU-ban és EU-s diákok se mehetnek ugyanígy az Egyesült Királyságba;

- Megszűnik az EU-s segélyprogramokban való részvétel (ahol konzorciumvezető volt az ország, ott maradnak a program végéig);

- A munkavállalók azon joga, ami megillette őket EU-tagként, marad (így a munkaidő, éves fizetett szabadság, stb.);

Raab szerint minderre akkor lesz szükség, ha az ország alku nélkül hagyja el az EU-t, ami szerinte kevéssé valószínű. Jelenleg a tárgyalások 80%-os előrehaladottsági szinten vannak. Ugyanakkor a kritikus pontok miatt nagy kérdés, hogy befejeződnek-e időre. Ha nem, úgy az valamennyi félnek komoly nehézségeket fog okozni és feltehetően magával sodorja Theresa Mayt és kormányát is.

4 komment

Címkék: anglia eu egyesült királyság északír 2018 2019 Írország nincs alku Brexit Dominic Raab Theresa May no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr314198083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.08.24. 19:38:46

aztán a kilépés után közvetlenül elkergetik a brüsszeli balfasz bandát

utána megkezdhetik az angolok a cstlaközási táegyalásokat

hö hö hö

Billy Hill 2018.08.24. 21:05:10

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Minden "csak" attól függ, hogy nekik kell-e jobban az EU, vagy az EU-nak kellenek-e jobban ők. E témában még nem láttam jó (külföldi) elemzést (sem), hogy ti. mik a számok, és mivel ki hogyan jár jól vagy nem jól.

sazoo 2018.08.24. 22:46:55

Sodorja nyugodtan. Hülye p azt hiszi ő lesz a 21. századi Margaret Thatcher.
Sajnálom az ott élő értelmes embereket, hogy a birkák és ostobák ámokfutása miatt kell majd szívniuk, de megnyugtat hogy ott is pont annyi hülye barom faszkalap szavazó van mint nálunk.
süti beállítások módosítása