A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.04.05. 08:05 Blackwaters

May a pártját is beáldozza a Brexitért

may_and_corbyn.jpgÖsszefogna az ellenzékkel. Közben az idő vészesen fogy. Már csak az EU jóindulatán múlik, hogy megállapodás nélkül hullik-e ki április közepén az unióból az Egyesült Királyság.

"Ha nem bírsz előrelépni saját párttársaiddal, keresd a kapcsolatot az ellenségeddel!" – ez lehetne a mottója annak a politikának, amibe a miniszterelnök kezdett. Theresa May most már bármi áron tető alá akarja hozni a Brexitet, de ezzel teljesen aláássa saját tekintélyét. Azok után, hogy a képviselők nem tudtak a parlamentben dűlőre jutni a Brexit jövőjét illetően és az összes alternatív javaslatot leszavazták, May olyat lépett, amire kollégái is aligha számítottak: bejelentette, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezetőjével, Jeremy Corbynnal fog egyeztetni a Brexit jövőjéről. A közös terv arról is szólna, milyen legyen az ország viszonya az unióhoz a kilépés után. A paktumként is emlegetett egyezségnek része lenne a kilépési terv, amit már háromszor is lesöpörtek az asztalról a brit képviselők, erős többséggel, legutoljára múlt héten. Nem tudni May miért határozott emellett a radikális lépés mellett, de sejthető, hogy köze van az áprilisi dátumhoz, amit határidőnek szabott meg az EU a kilépési tervre. Másrészt mivel már belengette korábban, hogy távozni fog a miniszterelnöki székből a kilépés után, nincs már veszítenivalója.

Az ellenzékkel való kokettálás persze nem aratott osztatlan sikert a konzervatív táboron belül, ahol a keményvonalas Brexit-vezérek bírálatának kereszttüzébe került. Corbynt egyszerűen kommunistának titulálták Boris Johnsonék, akik azzal vádolták Mayt, hogy beáldozta a pártegységet a Brexitért. Maga May is megerősítette, hogy pártok közötti egységet akar az ügyben, mert nem látja, hogyan máshogy lehetne feloldani a holtpontra jutott kilépési folyamatot. Corbyn elfogadta May indítványát és leült tárgyalni vele. Közben 313-312 arányban megszavazták a képviselők Yvette Cooper beadványát, hogy tovább halassza a kormány a már elhalasztott kilépést. May tehát úgy megy tárgyalni jövő héten Brüsszelbe, hogy további haladékot kér majd az EU-tól. Ugyanakkor leszögezte, továbbra sem akarja, hogy részt vegyen az ország a májusi európai parlamenti választásokon, ezért a május 22-i dátumot fogja szorgalmazni. Az EU-ban jelenleg szkepszissel fogadták a döntést, nem látják értelmét a további haladéknak. Ha nem kap támogatást May, akkor április 13-tól no-deallel távozik az Egyesült Királyság az EU-ból.

Bár úgy tűnik, a szorult helyzetben lévő Mayjel szemben Corbyn igazi győztese lehet az Brexit-végjátéknak, a meccsnek még koránt sincs vége, és a Munkáspárt is legalább annyira megosztott Brexit-ügyben, mint a Konzervatív Párt. Ugyanis a baloldali képviselők jelentős hányada (közel 70%-a) támogatna egy második referendumot (ezzel kapcsolatban volt szavazás is, de a javaslat nem kapott többséget), maga Corbyn azonban tartózkodó a kérdést illetően. Emiatt sokan bírálják párttársai közül. A pártvezér ugyanakkor nem véletlenül nem áll a kezdeményezés mögé. Tisztában van vele, hogy a Munkáspárt sok olyan szavazót veszíthet egy ilyen lépéssel, főleg az északi, volt ipari körzetekben, ahol jelentős volt a Brexitre szavazók aránya 2016-ban. A két pártvezér és csapataik most nap nap után találkoznak, hogy épkézláb tervvel álljanak elő a jövő heti rendkívüli EU-csúcs előtt.

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu munkáspárt referendum egyesült királyság konzervatívok 2019 Nagy-Britannia ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr7314740075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása