A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.06.28. 08:40 Blackwaters

Reneszánszukat élik a londoni tetőkertek

battersea_garden.jpgTöbb tetőkert van már, mint Tokióban vagy Szingapúrban. Összterületük nagyobb, mint a Hyde Park.

Több mint 371 acre, vagyis másfélmillió négyzetméternyi területen vannak már tetőkertek a brit fővárosban, és évről évre dinamikusan nő a számuk. Az átépülő Battersa Erőmű tetején is kertet terveznek, csakúgy, mint a közelében épülő újépítésű Norman Foster tervezte komplexumban, aminek a tetejére az ismert tájépítész, a New York-i High Line-t is jegyző James Corner tervez egy több mint 300 méter hosszú tetőkertet fákkal, bokrokkal, sövényekkel, virágokkal. A korábban szenzációnak számító új londoni híd, a Garden Bridge is egy gigantikus tetőkert lett volna, de végül a költségek miatt lefújták az építkezést. De ha valaki nem sajnálja rá az időt, és időben bejelentkezik, a City közepén lévő Sky Gardenbe ingyen felmehet és szétnézhet a magasból. Maga a kezdeményezés is, hogy ennyi tetőkert legyen, a felhőkarcoló tervezőktől, tájépítészektől ered, akik egyrészt élhető tereket akarnak varázsolni a túlzsúfolt városokba, másrészt küzdeni akarnak ilyen módon a klímaváltozás ellen. Amellett ugyanis, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtanak az ottélőknek, felfogják a szén-dioxid egy részét, csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomát a helynek, továbbá nem engedik az épületek felforrósodását és otthonai lehetnek sokféle állatfajnak. A nagyobb tetőkertek a nagyközönség számára is elérhetők, tehát nem muszáj lakónak lenni, hogy valaki éljen a lehetőséggel és tetőkert csendjéből szemlélje a nyüzsgő fővárost.

sky_garden.jpg

1 komment

Címkék: emberek életmód növények építészet épület kert pihenés ökológia tetőkert 2019 London ekozbenlondonban Eközbenlondonban Sky Garden Battersea


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr214910308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.06.30. 14:21:03

Üdvözlendő a dolog, mert katasztrofálisan néz ki London felülnézetből, de a klímaváltozás elleni küzdelemmel reklámozni ezeket komolytalan.
süti beállítások módosítása