A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.08.20. 07:15 Blackwaters

Egynapos kirándulások London környékén I.

canterbury.jpgLondon környékén legalább annyi látnivaló akad, mint Londonban. Sok hely egy nap alatt bejárható. Ezekből szemezgetünk most két részletben. Kattints!

1. Broadstairs

broadstairs.jpg

A fővárostól 130 kilométerre keletre fekvő tengerparti városka festői szépségével sok londoni kedvence. Hangulatos belvárosa, kocsmái mellett a legfőbb vonzereje a tengerpartja, a fehér szikláival. Nem véletlen, hogy Charles Dickenst is megihlette a hely (külön kiállítása van a városban), itt írta annak idején a Copperfield Dávidot. A Ramsgate melletti település nyaranta megtelik turistákkal, fürdőzőkkel, de az év többi részében sem kihalt. A King's Crossról rendszeresen mennek vonatok, a menetidő kb. 1,5-2 óra.

2. Canterbury

canterbury_cathedral.jpg

Ha máshonnan nem, Geoffrey Chaucer 14. századi klasszikusa, A Canterbury mesék című könyve révén ismerős lehet a hely, amely akárcsak Broadstairs, szintén Kentben van. De itt található az anglikán egyház ékköve, a Szent Ágoston alapította canterbury katedrális is, amely i.sz. 597 óta fogadja a híveket. Sok híresség temetkezési helye az épület, amely évente 1 millió látogatót vonz. A középkori hangulatú város ugyanakkor nemcsak keresztény, de normann és római emlékekkel is büszkélkedik. A hely híres szülötte volt Christopher Marlowe, Shakespeare kortársa. A Victoria és Charing Cross állomásokról rendszeresen megy vonat Canterburybe. Itt is 1,5-2 órás menetidővel számolhatunk.

3. Oxford

tom-quad-fountain-christ-church-oxford-england.jpg

Oxford híres egyetemváros, alig 82 kilométerre északkeletre Londontól. Összesen 39 campus található benne, és itt található a világ egyik legrégibb egyeteme, a University of Oxford is. Legalább ilyen híres azonban a hatalmas (egyiptomi gyűjteménnyel is rendelkező) Ashmolean Museum, vagy a Bodleian Library, amely a londoni British Library után a második legnagyobb könyvtár és amely a Harry Potter-filmekben is szerepet kapott. De a Headington Shark is ebben a városban tekinthető meg:ez az a cápát ábrázoló szobor, ami egy tetőből áll ki. Oxford egy óra alatt elérhető busszal vagy vonattal.

4. Bletchley Park

bletchley-park.jpg

A 19. században épült ház és birtok Milton Keynes mellett található. Ami híressé tette, az az, hogy itt dolgoztak a kódfejtők, köztük Alan Turing a II. világháború idején, ami nagyban befolyásolta a harcok kimenetelét. A hírszerzés által működtetett épületekben ma az eredeti berendezéseket, így az Enigma rejtjelezőt is megnézheti a látogató, ezen kívül van Számítástechnikai Múzeum, sőt, egy Churchill-relikviákból rendezett gyűjtemény is. A park 12 éves kor alatt ingyen látogató, a felnőtt belépő 19 font. A fővárosból, Euston állomásról 50 perc alatt odaér a vonat.

5. Windsor

windsor.jpg

Windsor 35 kilométerre nyugatra van Londontól, a Temze partján, alig egy óra alatt ki lehet érni vonattal. Nevezetessége a 11 században épült kastély, amelyet a királyi család mind a mai napig használ, főleg reprezentációs célokra. A kastélyhoz tartozik egy öt hektáros birtok is, ez szintén látogatható. A város másik híressége az Eton College. Olyan hírességek tanultak itt, mint Percy Bysshe Shelley, Henry Fielding, Aldous Huxley, George Orwell, Karl Marx, vagy a 2016-ban leköszönt David Cameron és a regnáló miniszterelnök, Boris Johnson.

A sorozat második része ITT olvasható el.

1 komment

Címkék: anglia turizmus érdekesség 2019 London Oxford Windsor Canterbury ekozbenlondonban Eközbenlondonban Broadstairs Bletchley Park


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr8514201191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BiaBia 2019.08.20. 15:03:30

Eton középiskola, 13-18 éves fiúkat fogad.
süti beállítások módosítása