A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.10.11. 09:55 Blackwaters

Egynapos kirándulások London környékén II.

winchester-3.jpgLondon környékén legalább annyi látnivaló akad, mint Londonban. Sok hely egy nap alatt bejárható. Ezekből szemezgetünk most két részletben. Kattints!

6. Brighton

brighton360tower0408a.jpgNeves tengerparti város Londontól 76 km-re délre. A halászfaluból lett üdülőhely a királyi család körében is népszerű volt, erről tanúskodik az egész évben látogatható, indiai stílusban épült Royal Pavilion is, amely John Nash 19. századi építész munkája. A hangulatos utcák mellett érdemes megnézni a mólót, ill. a nemrég épült i360 tornyot, ami több mint 100 méter magasról kínál csodálatos panorámát. A település 20 évvel ezelőtt összeolvadt Hove-val, így most már Brighton & Hove néven említik. Negyedmillió ember él itt, akik közül sokan ingáznak Londonba, így kimondottan jó a vonatközlekedés, átlagosan 1 óra 20 perc az út.

7. Cambridge

1-kings-college-cambridge-tom-gowanlock.jpgOxford mellett a másik leghíresebb egyetemváros, a fővárostól 80 km-re északra. Lakosainak ötöde, mintegy 25 ezer ember diák. A 13. században létrejött egyetemnek ma 31 tagintézménye működik és látogatható, olyanok, mint a King's College vagy a Trinity (külön szerencse, ha sikerül elcsípni szorgalmi időszakban a King's Colllege kórusának esti imáját). Fontos látnivaló még a Botanikus Kert, ahol a rekordhőmérsékletet mérték 2019 nyarán, ill. a Fitzwilliam Múzeum, ahol egyiptomi és görög alkotások mellett Rembrandt, Rubens vagy Van Dyck munkái is láthatóak. Ínyenceknek ajánlott még a Kettle's Yard, ami egy magánházban berendezett 20. századi képzőművészeti gyűjtemény. Mennek buszok is Cambridge-be, de a leggyorsabb és legkényelmesebb a vonat, ami alig több mint egy óra alatt odaér a Liverpool Streetről.

8. Leeds Castle

leeds-castle-1024x683.jpgA Leeds Castle egy tó közepére épült 900 éves kastély, Maidstone-tól 8 kilométerre, Kentben. A kastély helyén már a normann korban is erőd állt, később a királyi ház használta évszázadokon keresztül, majd magánkézbe került. 1976 óta látogatható, évente 200 ezer turista fordul meg benne. Az épület mellett érdekesség még a hatalmas, többhektáros kert, benne állatkerttel, labirintussal, grottóval. A családosoknak is jó szívvel ajánlható látványosság autóval és direkt buszjáratokkal közelíthető meg legegyszerűbben, vagy vonattal a Bearsted Station-ön keresztül, ugyanis helyi buszjárat működik az állomás és kastély között tavasztól őszig. Érdemes ellátogatni a Leeds Castle honlapjára további információkért.

9. Stonehenge és Salisbury

stonehenge.jpgStonehenge Salisburytól 13 km-re északra lévő világhírű őskori építmény. Jellegzetes, körkörösen elrendezett megalitikus kövei mind a mai napig kutatások és viták tárgya, feltehetően vallási-spirituális-csillagászati célokat szolgált. Évente egyszer, nyári napforduló idején ünnepségeket tartanak itt. A közeli Salisbury híressége a 13 századi katedrális, amelynek 123 méteres tornya a legmagasabb az Egyesült Királyságban. Itt találták meg a Magna Charta egyik épen maradt példányát is. Salisburybe átlagosan 2-2,5 óra az út vonattal, onnan pedig könnyen el lehet jutni Stonhenge-be, de mennek direkt buszjáratok és szervezett utak is a fővárosból.

10. Winchester

winchester.jpgLondontól 100 km-re délnyugatra, Southampton közelében fekvő történelmi város, amelynek híressége a 11. században épült gótikus katedrálisa és a Great Hall, ahol megtekinthető Artúr király kerekasztala is, ami egy festett faasztal. Bár az asztal későbbi, mint amikor Artúr élt, ennek ellenére sok látogatót vonz. A hely népszerű Jane Austin miatt is, akit a katedrálisban temettek el. Vonattal és busszal is több mint két óra az út, érdemes ezért korán elindulni.

A sorozat első része elolvasható ITT.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia turizmus közlekedés szabadidő vonat kastély vakáció katedrális 2019 London Brighton Winchester Stonehenge Cambridge ekozbenlondonban Eközbenlondonban Leeds Castle


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr8915201462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása