A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.09.27. 08:45 Westminster

Parázs hangulatban ülésezik újra a brit parlament

borisjohnsoncommons.jpgA legfelsőbb bíróság döntött: törvénytelen volt a parlament felfüggesztése. A képviselők azonnal visszatértek a Westminsterbe, ahol haragosan egymásnak estek.

Az angol legfelsőbb bíróság elkaszálta a Boris Johnson-féle tervet, hogy öt hétre felfüggesszék a brit parlamentet. Ezzel újraindult az élet az Alsóházban. Ugyanakkor a kormány béna kacsaként, kisebbségben kormányoz, ráadásul morális fölény nélkül. A kormány nevében Geoffrey Cox képviselő egyenesen szégyennek nevezte, ami történik és a parlamentet halottnak nyilvánította. Az ellenzék ezt nem hagyta annyiban és lefasisztázta a regnáló kabinetet. Michael Gove brexitügyi miniszter álláspontja az volt, hogy a kormány mindezek ellenére kitart az októberi céldátum mellett és kilépteti az országot az unióból. Szóba került a Yellowhammer-hadművelet is, ami akkor lépne életbe, ha no-deallel hagyná el a közösséget a szigetország. A miniszterelnök, aki New Yorkból tért haza, arra biztatta a képviselőket, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt ellene vagy hagyják végigvinni a Brexitet. A Munkáspártot vezető Corbyn elmondta, új választásokat akarnak és új kormányt, de ennek feltétele a Brexit elhalasztása.

Boris a következő napon egyenesen árulóknak nevezte a politikusokat, akik nemrég elfogadtak egy törvényt, hogy az Egyesült Királyság ne léphessen ki alku nélkül az EU-ból. Az ellenzék szerint ezzel csak szítja a hangulatot a miniszterelnök, és feltüzel olyan embereket, akik nem riadnak vissza a képviselők elleni erőszaktól sem. Utaltak a 2016-os referendum előtt elhunyt Jo Cox munkáspárti képviselőnőre, akit megöltek Brexit-ellenessége miatt. Johnson szerint a képviselők elleni támadások kamuk és ha méltón adózni akarnak Cox emlékének, hagyják végre, hogy megtörténjen a Brexit. Ezen a megjegyzésen többen is kiakadtak és bocsánatkérésre szólították fel Johnsont, aki ezt nem tette meg. Köztudott, hogy gyakoriak a képviselők elleni támadások, hol az ablakukat, kocsijukat törik össze, hol őket vagy családjukat érik fenyegetések. Nemrég Jess Philips képviselőnőt ért atrocitás Birminghamben, amikor egy férfi bezúzta az irodája ablakát és azt ordította neki és munkatársainak, hogy fasiszták (a 36 éves férfit azóta letartóztatták). Dominic Cummings, Boris tanácsadója szerint a Brexit végigvitele a feltétele annak, hogy megoldják a képviselők elleni erőszak problémáját. Szerinte nem meglepő, hogy az emberek elégedetlenek a kialakult helyzettel.

4 komment

Címkék: politika eu parlament miniszterelnök egyesült királyság boris johnson 2019 London Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Jo Cox no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5615174252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.09.28. 23:46:17

Nem értem mire számítanak az újabb hosszabbítást követelők? Eddig se tudtak megegyezni, egy újabb hosszabbítás után miért sikerülne?
Hacsak nem az a cél, hogy folytatólagos hosszabbításokkal blokkolják a népszavazás eredményének végrehajtását..

paráznabillegető 2019.09.29. 07:58:51

@Veszéjben a lyogállamiság !: egyrészt nem vagy brit, azért nem érted. másrészt hivatkozásod a népszavazás eredményére pontosan definiálja, mi is vagy valójában. további szép napot!

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.10.01. 12:01:24

@paráznabillegető: Én értem, hogy számodra természetes a népakarat megnyilvánulását abortálni "trükkök százaival", csak tudod ez nem demokratikus gondolkodás..

"hivatkozásod a népszavazás eredményére pontosan definiálja, mi is vagy valójában. "

A te hozzászólásod viszont azt definiálja, hogy mi nem vagy: demokrata..

(Egyébként csak úgy elképzelem, hogy egy boltzár ellenes népszavazás eredményére hányszor hivatkoznál..Mert az ugye "más"..)

paráznabillegető 2019.10.04. 11:54:48

@Veszéjben a lyogállamiság !: hahaha! :)))
fingod sincs a brit helyzetről, trollkodsz magyarföldről, mert kiadta az ukázt a központ, mi? :D
méghogy népkarat! szarkavarás!
TE BOLSEVIK TROLL, AZ!!!
süti beállítások módosítása