A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.10.17. 14:26 Westminster

Johnson: készüljünk a megállapodás nélküli kilépésre!

johnson-leyen-brexit.jpegA járvány árnyékában ismét felbukkant a no-deal Brexit réme. Kevesebb mint 2,5 hónapja maradt Londonnak a megállapodásra.

Miközben a koronavírus folyamatosan szedi áldozatait és immár a főváros is 2-es szintű korlátozásoknak néz elébe a frissen bevezetett rendszer szerint, a Downing Streetnek és a kabinetnek egy egészen másik, legalább ilyen súlyos problémával kell szembenéznie: ha nem állapodik meg a még nyitott kereskedelmi és biztonságpolitikai kérdésekről Brüsszellel, kifut az időből, és 2021 január 1-jén csupán kizuhan az EU-ból az Egyesült Királyság. Mivel ennek a gazdaságra és társadalomra is súlyos következményei lennének, most mindkét fél igyekszik megtenni mindent, hogy tető alá hozzák a megállapodást, amivel garantálható, hogy nagyobb megpróbáltatások nélkül folytatódjon az együttműködés a britek és legnagyobb gazdasági partnerük, az EU között. Hogy mennyire nem halad jól a tárgyalássorozat, azt az is mutatja, hogy Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, miután találkozott Johnsonnal, azt írta ki a Twitterre: "Az EU folyamatosan dolgozik egy megállapodáson, de nem bármi áron." A brit miniszterelnök pedig ezt mondta pénteki televíziós beszédében: "Az országnak fel kell készülnie egy no-deal forgatókönyvre január 1-jével". A fő tárgyalók, az EU részéről Michel Barnier, a britek részéről Lord Frost, egyelőre nem találkoznak jövő héten és ezzel újabb értékes idő vész el.

Az egyik problémás terület a halászat, amely évi 784 millió fontos biznisz a briteknek, és ahol nem szeretnék, ha fennmaradna a status quo. Eddig ugyanis brit felségterületű vizeken is halászhattak EU-s országok, például a franciák, ami most megszűnne. Bár a halászat csupán kevesebb, mint 0,1%-ot tesz ki a brit gazdaságban, és az EU-ban is kicsi a súlya, a halászszervezetek lobbiereje igen nagy, és a kérdést, hogy ki hol halászhat és mennyit 2021-től, nem sikerült megoldani eddig. Legalább ilyen égető kérdés az, hogy a nemzetbiztonsági és bűnözés elleni fellépést hogyan koordinálják a jövőben. A britek továbbra is hozzáférést szeretnének az EU rendvédelmi szervei által gyűjtött adatokhoz, például az ujjlenyomatokhoz, ami megkönnyíti a bűnözői hálózatok feltérképezését, keresett személyek elfogását, ráadásul a terrorizmus elleni harcnak is ez egy fontos sarokköve, viszont az EU csak úgy járul hozzá az adatok megosztásához, ha a britek betartják az EU által előírt adatkezelési normákat, és résztvesznek az Europolban is, amire London egyelőre nem hajlandó. Bár egyelőre nyilvánosan folyik a keménykedés, de elemi érdeke mindkét félnek, hogy a következő 10 hétben megtörténjen a megállapodás és ne okozzon fennakadást az átállás az év végén. Johnsonék kanadai típusú megállapodást akarnak kiharcolni, de ha nem tudnak megállapodni és no-deal a vége, akkor ausztrál típusú, sokkal lazább kapcsolatrendszer lép életbe, és klasszikus vámhatárok lesznek ismét.

1 komment

Címkék: politika gazdaság eu bűnügy 2020 egyesült királyság halászat boris johnson 2021 London ekozbenlondonban Eközbenlondonban Ursula von der Leyen Brexit no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2616243344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flydomi 2020.10.18. 15:19:22

2019 oktobereben Boris No Dealt akart,ami nem sikerult neki.Most fog,mvel lejar a hatarido. :-)
süti beállítások módosítása