A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.11.01. 06:48 Blackwaters

A külföldi hajléktalanok deportálását tervezik a britek

uk_rough_sleeper.jpgJanuár 1-jétől kiutasíthatják az országból azokat az EU-s állampolgárokat, akiknek nincs lakcímük és az utcán alszanak.

Boris Johnson kormányának kiemelt célja, hogy ne legyenek külföldi hajléktalanok a brit városokban 2021-től. Jelenleg hivatalosan ugyan pár ezer hajléktalanról tudni, de a Shelter nevű szervezet becslése szerint többszázezer ember érintett. Minden negyedik hajléktalan külföldi. Nekik az utca az otthonuk és kevesen tudnak közülük visszakapaszkodni a társadalomba segítség nélkül. Londonban, ahol az önkormányzatok nagyságrendileg 8000 hajléktalanról tudnak, az utcán alvók 42%-a külföldi, köztük sok kelet-európai, mint Rémes Gyula, akinek a történetéről korábban írtunk. Korábban az Egyesült Királyság már próbált megszabadulni néhány, a szigetországba érkezett külföldi hajléktalanjától, de az Európai Bíróság ezt törvénytelennek és diszkriminatívnak ítélte. A Brexit után azonban nem köti a britek kezét EU-s jogszabály, szabadon eldönthetik, kit engednek be, vagy épp kit utasítanak ki. A Shelter szerint nagy visszalépés történik ezen a téren, a hajléktalanok ügyét ugyanis szociális bérlakás programmal lehetne megoldani, nem ilyen szigorú és embertelen szabályozással. A hajléktalanok ugyanis többnyire élethelyzetük, rossz döntéseik, vagy valamilyen betegség miatt kerültek utcára, nem büntetni kellene őket, hanem segíteni. Ráadásul most a járvány miatt még többen kénytelenek a szabad ég alá költözni. A sok elveszített munkahely, bedőlő hitel britek és nem britek ezreit foszt meg attól, hogy normális életet élhessenek. A hajléktalanokkal foglalkozó szervezetek szerint sok hajléktalan a jövőben nem fogja keresni őket, nem mer majd segítséget kérni, még akkor sem, ha komoly betegséggel küzdenek, mert félni fognak attól, hogy letartóztatják és kiutasítják őket. Ez pedig még több ember idő előtti halálához vezethet.

Szólj hozzá!

Címkék: politika halál eu hajléktalan egyesült királyság boris johnson 2021 London ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4516253434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása