A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.06.02. 08:37 Blackwaters

Anglia II. Erzsébet királynő platinajubileumát ünnepli

queen_elizabeth.jpg70 éve van trónon II. Erzsébet, aki nemrég töltötte be a 96. életévét. Őt ünnepli most a szigetország.

Viktória királynő, aki 1901-ben halt meg, 63 évig uralkodott. Ükunokája, II. Erzsébet azonban őt is túlszárnyalja. 1952-ben lépett trónra, 26 évesen, apja, VI. György király halála után, és ma ő a legrégebben hatalmon lévő brit monarcha. Hosszú uralkodása során eddig 14 miniszterelnök váltotta egymást az ország élén, a felét túl is élte. Férjét, Fülöp herceget (1921–2021) tavaly veszítette el, így a megözvegyült uralkodót idén elsőszülött fia, Károly walesi herceg kíséri el uralkodása 70. évét ünneplő platinajubileumon. De várhatóan ott lesz másik három gyermeke, továbbá unokái, dédunokái is, és tisztelői is.

Bár az idei év sok tekintetben a Buckingham Palota úrnőjéről szól, a ma kezdődő négy nap kiemelt időszak az ünnepségek sorában. A zászlós díszszemlével kezdődő többnapos parádé során lesz ünnepi mise, lóverseny, fellép Elton John, Andrea Bocelli, Diana Ross, de lesz közösségi lakomázás is országszerte. Bár kérdés volt sokáig, hogy maga II. Erzsébet részt vesz-e majd a tiszteletére programokon mozgásszervi problémái miatt, de végül úgy döntött, hogy igen. Ugyanakkor a visszavonultan élő uralkodó az utóbbi időben keveset mutatkozik nyilvános eseményeken, a legutóbbi parlamenti ülésszakot sem ő nyitotta már meg, hanem fia, a trón várományosa. A királynő után elnevezett, nemrég megnyitott Elizabeth Line megnyitóján azonban személyesen is megjelent.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia király királynő ünnepség 2022 II. Erzsébet Fülöp herceg buckingham-palota ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4917846159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása