A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.07.21. 07:49 Blackwaters

Vagy Sunak, vagy Truss lesz a következő miniszterelnök

sunak-truss-prime-minister.jpgBefejeződött a casting, szeptember 5-ig pedig eldől, ki vezeti tovább az Egyesült Királyságot.
Többkörös szavazás után végül két jelölt maradt a távozó Boris Johnson helyére, tegnap pedig Sir Graham Brady, a konzervatív képviselőkből álló 1922 Bizottság titkára kihírdette, hogy Rishi Sunak és Liz Truss lesz az, akire a tagság szavazhat. Sunak 137 szavazatot kapott az utolsó fordulóban, Truss 113-at. A harmadik Penny Mordaunt 105 szavazattal búcsúzott a versenyből.

A 42 éves Rishi Sunak neve ismerősebb lehet, hiszen az utóbbi időben ő volt a pénzügyminiszter, Boris Johnson kormányának prominens figurája, és az is, aki aztán elindította a Johnson bukásához vezető lemondáshullámot. Nevéhez fűződnek a járvány alatti támogatások, amiket a munkájukat elvesztő munkavállalók kaptak, hogy kompenzálják a kieső bevételeiket. A hindu felmenőkkel rendelkező Sunak politikai karrierje felfelé ívelt hosszú ideig, ám családja vagyonosodása, különösen gazdag feleségének költései miatt botrányokba is keveredett, emiatt veszített népszerűségéből.

Kihívója, Liz Truss 46 éves politikus, korábban David Cameron, Theresa May, és Boris Johnson kabinetjében is töltött be pozíciókat. Vezette korábban a környezetvédelmi és az igazságügyi tárcát, de kereskedelemmel és kincstári ügyekkel is foglalkozott. 2021 óta pedig külügyminiszter, Dominic Raabot váltotta ebben a tisztségben. Szabadpiaci elveket vall, korábban támogatta, hogy az ország benn maradjon az EU-ban. Kemény, erős nőnek ismerik, ha őt választja a párt tagsága, akkor a harmadik női miniszterelnök lesz Thatcher és May után.

Még visszaléphet egyik jelölt a másik javára, ez esetben hamar eldőlne, ki lesz a következő lakója a Downing Street 10-nek. Amennyiben nincs visszalépés, a 160 ezres párttagság dönt majd levélszavazással. Ennek eredménye szeptember elejére lesz meg.

Szólj hozzá!

Címkék: politika választás miniszterelnök egyesült királyság 2022 boris johnson konzervatívok Downing Street ekozbenlondonban Eközbenlondonban Liz Truss RIshi Sunak


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9917887653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása