A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.10.19. 18:40 Blackwaters

Megint nekifutna Skócia a függetlenségnek

scotland_independence.jpegÖnállósodna, majd visszalépne az országrész az Európai Unióba, de megtartaná az angol fontot.

Ismét téma Skócia függetlensége. Az Egyesült Királyság északi része a Brexit óta tervezi, hogy újra nekifusson egy referendumnak, és önállósuljon. A mostani gazdasági káosz is erre ösztönzi a skótokat, akik 2023 októberében, vagyis egy év múlva újra szavaznának. Skócia még 2014-ben tartott egy kilépési referendumot, de akkor a szavazók 55%-a az Egyesült Királyságban maradást választotta. Azonban két évvel később megszavazták a britek a Brexitet, amit a skótok 62%-ban elutasítottak. Így hiába volt EU-párti többség Skóciában, nekik is távozniuk kellett az unióból. Most a Skót Nemzeti Párt azt tervezi, előbb függetlenné válnának, de megtartanák az angol fontot, majd felállítanák saját jegybankjukat, és csatlakoznának az EU-hoz. Az emberek szabad mozgását meghagynák a skót-angol határon, Schengenhez pedig nem csatlakoznának. Az EU-csatlakozással ismét lehetővé válna, hogy a skótok szabadon utazhassanak és dolgozhassanak az EU-ban, illetve hogy EU-s állampolgárok érkezzenek az országukba és vállalkozzanak, dolgozzanak. Az angolok egyelőre mereven elutasítják az ötletet, a kormányzó konzervatívok kizártnak tartják a skót függetlenséget. A skótok a brit legfelsőbb bíróság álláspontjára várnak, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül is szavazhatnának-e a függetlenségről. A függetlenséggel a monarchia nem szűnne meg, Skócia uralkodója továbbra is a brit uralkodó maradna, jelen esetben III. Károly.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia politika választás gazdaság eu skócia függetlenség referendum egyesült királyság 2023 2022 ekozbenlondonban III. Károly Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2617958054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása