A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.10.24. 19:50 Blackwaters

Rishi Sunak lesz az új miniszterelnök

sunak.jpegAz Egyesült Királyság első színesbörű, hindu miniszterelnöke nemcsak fiatal, de igen gazdag is.

A Downing Street 10-ért folyó versenyben Liz Truss bukása után három jelöltnek volt esélye nyerni és összegyűjteni a száz ajánlást a párttársaktól: Penny Mordauntnak, aki korábban nemzetközi fejlesztési miniszter volt, a nemrég leköszönt Boris Johnsonnak, aki nyaralását megszakítva tért vissza a szigetországba, és a korábbi pénzügyminiszternek és királyi kincstárnoknak, Rishi Sunaknak, aki legutóbb alulmaradt a párt vezetéséért folyó versenyben Liz Trussal szemben. Miután Johnson az utolsó pillanatban kiszállt a versenyből, Mordauntnak pedig nem sikerült összegyűjtenie a száz ajánlást, maradt Rishi Sunak, akinek megvolt a kellő támogatottsága. Így 42 évesen ő lesz az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. 

Az indiai felmenőkkel rendelkező Sunak Southamptonban született, apja háziorvos volt, anyja pedig gyógyszertárat üzemeltetett. Kiváló iskolái voltak, járt Oxfordba politikát, közgazdaságtant, és filozófiát tanulni, majd elvégezte a Stanford Egyetem business képzését. A gazdaságban igen tájékozott Sunak akkor szerzett népszerűséget nemcsak konzervatv körökben, mikor a járvány idején kitalálta gazdaságélénkítő programját és igyekezett megtenni mindent, hogy ne menjenek a vállalkozások tömegesen csődbe, illetve ne veszítsék el az alkalmazottak munkahelyeiket, bevételeiket. A kezdetben népszerű politikust is megtalálták azonban a botrányok, egyrészt mert résztvett a Boris Johnson által karantén idején szervezett bulikon (emiatt pénzbüntetésre is kötelezték), valamint felesége vagyonosodása miatt is magyarázkodnia kellett. Sunak felesége ugyanis Akshata Murthy, aki Narayana Murthy, az Infosys alapító-üzletemberének lánya. A feleség vagyonát 700 millió fontra (mai árfolyamon 330 milliárd forintra) becsülik, adót azonban idén tavaszig nem fizetett, pedig kilenc éve él az Egyesült Királyságban. Férjét tekintik ma a brit parlament leggazdagabb képviselőjének.

Sunakra most nem kevesebb hárul, minthogy felszámolja a párton belüli megosztottságot, és visszaszerezze a toryk elveszített népszerűségét, továbbá hogy talpra állítsa a brit gazdaságot, amely öles léptekkel halad a recesszió felé. Ehhez az inflációt le kell törnie, továbbá gazdaságélénkítésre, és a szegényebb rétegek támogatására is szükség volna. Mindezt úgy, hogy nem élvezi sem pártja többségét, még kevésbé az ország szavazóinak támogatását. Ha ugyanis ma lennének a választások, a közvéleménykutatók szerint nem a konzervatívok adnák az ország miniszterelnökét, hanem az ellenzéki Munkáspárt. Legkorábban azonban 2024 végén lesz majd általános választás az Egyesült Királyságban, azaz két éve van Sunaknak, ha nem bukik meg, hogy bizonyítson. Nem lesz könnyű dolga. 

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság botrány pénz egyesült királyság 2022 boris johnson konzervatívok Westminster Downing Street ekozbenlondonban Eközbenlondonban Liz Truss Rishi Sunak


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr8617961806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása