A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.10.20. 17:48 Blackwaters

Lemondott Liz Truss

lis_truss_resigns.jpegAz új Thatcher akart lenni, de balul sült el adócsökkentést szorgalmazó gazdasági terve, így másfél hónap után távozik.

Kérészéletű volt a még II. Erzsébet királynő által kinevezett Liz Truss kormányfősége. Hat héttel azután, hogy odaköltözhetett a Downing Street 10-be, már költözhet is ki. Ezzel ő lett a legrövidebb ideig hatalmon lévő miniszterelnök az ország életében. 

Truss még a királynő halála előtt nyert a konzervatívok házi szavazásán, megelőzve Rishi Sunakot. A királynő temetése után mutatta be azóta lemondott pénzügyminiszterével mini csomagját, amellyel a gazdaságot akarta felpörgetni. A piacok azonban idegesen reagáltak a tervre, az angol font beszakadt, az amerikai dollárral szemben rég nem látott mélységekbe került. Az új pénzügyminiszter minden korábbi intézkedést visszavont aztán, és átvette a kezdeményezést, Truss körül azonban elfogyott a levegő, pártja szemében is páriává vált. A konzervatív választók bizalmatlanok lettek vele szemben, követelték lemondását. Ma ez megtörtént. 

Truss utódját még a hónap végén megválaszthatják a konzervatívok, akik nem szeretnének előrehozott választást, amit az ellenzék követel. Érthető okokból. Ha ugyanis most lennének a választások, a közvéleménykutatások szerint a Munkáspárt toronymagasan nyerne, és elsöpörné a konzervatívokat. Így viszont maradnak a toryk, akik közül jó eséllyel egy már ismert arc kerülhet a párt élére, és lehet miniszterelnök. A két fő esélyes a múltkori versenyben alul maradt Sunak és a korábbi miniszterelnök, Boris Johnson lenne, utóbbi ugyanis szívesen visszatérne az ország élére. Október 28-ig várhatóan kiderül, ki lesz a befutó.

Szólj hozzá!

Címkék: politika kormány 2022 boris johnson konzervatívok Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Liz Truss RIshi Sunak


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr8017958812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása