A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.09.06. 11:00 Blackwaters

Liz Truss lett az új miniszterelnök

liz-truss-4221929.jpegŐ a harmadik női miniszterelnök az ország élén. Válságos gazdasági helyzetben veszi át a vezetést.

A júliusban lemondott Boris Johnson utódának 47 éves külügyminiszterét, Liz Trusst választotta a konzervatív párt tagsága, ma pedig átvette megbizatását a királynőtől, II. Erzsébettől. Bár úgy tűnt, a korábbi pénzügyminiszter, Rishi Sunak lesz a befutó, a képviselők is főként őt támogatták, a tagság másként döntött. Sunak 43 százalékot, Truss 57-et kapott. Nem könnyű örökséget vesz át most az ország harmadik női miniszterelnöke: elszabadult infláció, rekordmagas energiaárak, a Brexit miatt megroppant keresekedelem, a Csatornán keresztül felpörgött migráció – néhány kihívás a frissen választott vezető előtt. Truss, aki Margaret Thatchert tekinti példaképének, adócsökkentéssel, az energiaárak befagyasztásával (rezsicsökkentés), a kormányzati kiadások csökkentésével kampányolt, de emellett elkötelezett híve a karbonsemlegességnek, úgyhogy várhatóan támogatni fogja a zöld energiára való átállást. Riválisának, Sunaknak nem kínál azonban pozíciót kormányában, de ez nem is meglepő, mivel a kampány során sok vita volt kettejük között. A várhatóan keményvonalas konzervatív politikát folytató, kétgyerekes Truss folytatja az eddigi brit külpolitikát, és igyekszik teljesen megszabadulni az EU-s jogrendszertől, annak maradványaitól. Truss híve a kitelepítési programnak is, amit még Johnson alatt indított be a kormányzó párt, úgyhogy Ruandába, és más helyekre fogják áttelepíteni az illegálisan érkezett migránsokat. Ukrajnát továbbra is támogatják, így az orosz-angol viszony várhatóan továbbra is hűvös marad.

Szólj hozzá!

Címkék: anglia politika választás gazdaság egyesült királyság menekültek 2022 boris johnson konzervatívok Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Liz Truss


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1517925115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása