A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.10.03. 18:55 Westminster

Visszaszámlálás indul: a Brexit tavasszal kezdődik!

3840.jpgTheresa May jövő tavaszra ígérte az 50. cikkely érvénybe léptetését. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britannia legkésőbb két és fél év múlva bezárja kapuit az EU-munkavállalók többsége előtt. Várhatóan emiatt bevándorlási dömping indul.

A júniusi referendum eredménye óta mindenki azt várta, mikor jelentik be végre a kilépési tárgyalások megkezdését a britek. Eljött ez a pillanat is. 2017 tavaszától két év áll rendelkezésre a kormányzó konzervatívoknak, hogy felmondják az összes uniós szerződést és helyébe új megállapodásokat kössenek.

A dátum bejelentésének hallatán mélypontra zuhant a font ismét, mind a dollárral, mind az euróval szemben. Ugyanakkor a Brexit-szavazás óta az is világossá vált, hogy a gyors és erős brit gazdaság tud önállóan is létezni, sőt, növekedni is, így várhatóan ki fogja heverni a különutas politikából adódó gazdasági nehézségeket. Noha az EU világossá tette, hogy Nagy-Britannia nem csipegethet kedvére az EU-állampolgárokból, kit enged be majd dolgozni és kit nem, a Brexit-főtárgyaló David Davis azt mondta, a szigetország továbbra is nyitott kapukkal fogadja a szakképzett munkaerőt, de nem engedi be majd a képzetleneket. Korábban May is tett utalásokat arra, hogy vége a szabad munkaerőbeáramlásnak. Csak azt engedik be, aki már megállapodott előre, tehát érvényes munkaszerződése van. Kérdéses, a gyakorlatban ez hogyan fog érvényesülni.

Az, aki az elkövetkező két évben szerez brit állampolgárságot és útlevelet, az továbbra is szabadon kelhet-járhat. De ezt csak az kérheti meg, aki bizonyítottan öt éve él már Nagy-Britanniában és folyamatos munkaviszonyt tud igazolni. Az, aki az elmúlt években jött, várhatóan maradhat, mint ahogy azok is, akik 2017 márciusáig érkeznek. Hogy azokkal, akik az 50. cikkely érvénybe léptetését követően jönnek, mi lesz, az a tárgyalásokon fog eldőlni. Lehet olyan forgatókönyv, hogy csak 2019-ben zárják be a kapukat teljesen az összes munkavállaló előtt, de olyan is, hogy figyelembe veszik a 2017 márciusi kezdő dátumot. Akárhogy is lesz végül, biztosan megindul az EU-bevándorlók rohama az elkövetkező időkben, hisz sokkal nehezebb lesz később bejutni. 6 hónap múlva indul a visszaszámlálás.

2 komment

Címkék: anglia eu szavazás munkavállalás referendum 2016 London ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2611764019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent007 2016.10.03. 19:41:55

Miutan meg el se kezdodott a Brexit, mibol gondolod hogy bebizonyosodott, hogy a brit gazdasag onalloan is tud letezni? Ezt mire alapozod? Eddig csak szavazas volt, Brexit csak ket es fel ev mulva lesz. Addig a UK az Unio tagja.

Westminster 2016.10.10. 15:46:12

@agent007: Üdvözlöm! Köszönöm a hozzászólását! A cikkben ezt állítottam: "Ugyanakkor a Brexit-szavazás óta az is világossá vált, hogy a gyors és erős brit gazdaság tud önállóan is létezni, sőt, növekedni is, így várhatóan ki fogja heverni a különutas politikából adódó gazdasági nehézségeket." Egy szó sem esik arról, hogy elkezdődött volna a Brexit, csupán a szavazás utáni állapotokról beszélek. Azért is írtam bele a mondatba a "várhatóan" szót a jövőre vonatkozóan, mivel bizonytalanság övezi, hogy mi lesz konkrétan az 50. cikkely életbe léptetése után. Arról pedig, hogy hogyan áll a brit gazdaság a szavazás óta, pl. itt olvashat részletesen: www.theguardian.com/business/2016/sep/21/post-referendum-gloom-fears-confounded-economic-evidence
süti beállítások módosítása