A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2016.07.11. 19:31 Westminster

Ismerje meg az új miniszterelnököt!

theresa-may.jpgAlighanem nehéz terhet vállal magára az idén 60. évét betöltő Theresa May, aki a belügyminiszteri széket hagyja ott a Downing Street 10-ért. De ki ez az asszony, aki kivezeti majd az Egyesült Királyságot az Európai Unióból?

Szerdától David Cameron után Theresa May végzi tovább a miniszterelnöki teendőket, miután a jelöltségi versenyben visszalépett riválisa, Andrea Leadsom. Így ismét nő fogja képviselni Nagy-Britanniát a nagyvilágban, mivel a konzervatív párti Margaret Thatcher alig több mint 25 éve, 1990 végén mondott le hivataláról és azóta nem volt női miniszterelnök. De nemcsak ez, valamint októberi születésnapjuk fogja összekötni a két asszonyt. Akárcsak Thatcher, Theresa May is egy széthúzó, válságban lévő nemzetet kell összetartson, hiszen a Brexit-kampány, valamint az azt követő népszavazás igencsak megosztotta a társadalmat, miképp Thatcher idejében az általános sztrájkok. De vajon képes lesz-e erre ez a politikában jártas, kipróbált konzervatív nő, aki mögé beállt a párt nagy része?

May nem ma kezdte a politizálást, hiszen már 1997 óta tagja az Alsóháznak, akkor választották meg ugyanis Maidenhead képviselőjévé. Számos tisztséget betöltött a korábbi konzervatív árnyékkormányokban, mígnem belügyminiszternek jelölték 2010-ben. A leghosszabb ideig regnáló belügyminiszterként keménykezűségéről lett híres: megreformálta a rendőrséget, megszigorította a drogokkal való visszaélés büntetését (betiltotta például a kat nevű szert) és megszorításokat vezetett be a migrációs politika területén (így csak azoknak engedte meg a családegyesítést EU-n kívüli országokból, akiknek a jövedelme eléri a 18.600 fontot). Ugyanakkor számos olyan intézkedése volt, ami inkább azt mutatta, hogy a büntetés helyett a megelőzésben hisz. Ilyen volt például az, hogy a szociális vagy beilleszkedési zavarral küszködőkről helyi, közösségi szinten akart gondoskodni és nem várni addig, amíg büntetőügy lesz az általuk okozott bűncselekményekből. Megengedő oldalát mutatja az is, hogy az első konzervatívok egyike volt, aki támogatta az azonos neműek házasságát, ami azóta törvény adta jog.

Az Oxforban földrajzot végzett May nem költekező típus, egyike a legvisszafogottabb politikusoknak. Egyetlen szenvedélyét a cipők jelentik, ezekből több olyan pár van, amivel felhívta magára a figyelmet korábban. A leendő miniszterelnök-asszony emellett mélyen vallásos, ami talán abból is fakad, hogy édesapja pap volt. A férje bankár, akivel már 25 éve házasok, gyerekük azonban nincs. Egy 2012-es interjúban bevallotta, hogy ez nagy hiányt okoz benne. Cukorbetegségben szenved, ezért rendszeres inzulinadagokra szorul, ezt leszámítva készen áll arra, hogy kormányozza az országot.

may.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu válság miniszterelnök egyesült királyság 2016 Cameron Downing Street ekozbenlondonban Eközbenlondonban brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr48881466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása