A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.03.13. 13:18 Westminster

Sturgeon: A skótok jövőre új függetlenségi szavazást tarthatnak

js55596021.jpgA skót kabinetvezető szerint akár már 2018-ban szavaznának a skótok újra az Egyesült Királyságból való kilépésről, miután a Brexit-szavazás az ő döntéseikkel ellentétesen alakul és nem látnak garanciát arra, hogy a közös piachoz hozzáférésük maradna.

Elmérgesedett a viszony a két politikusnő, Theresa May és Nicola Sturgeon között, miután az utóbbi a Skót Nemzeti Párt vezetőjeként újabb függetlenségi népszavazást szeretne a Brexit miatt, míg a britek konzervatív kormányfője ezt hárítja és megtagadja. A skótok 2014-ben a legutóbbi népszavazáson 55-45 arányban döntöttek amellett, hogy maradnak továbbra is a Királyság részeként. Azonban tavaly megváltozott a politikai környezet és eldőlt, hogy a britek kilépnek az EU-ból. A Brexit-referendumon a skótok nagy többséggel, mintegy 62%-ban a bennmaradás mellett voksoltak és most becsapva érzik magukat. Az egykori skót kabinetvezető Alex Salmond szerint legkorábban 2018 őszén szavazhatnának a skótok újra, maradjanak-e Nagy-Britannia része, vagy különváljanak útjaik mintegy 310 éves házasság után. A közvéleménykutatások szerint ha most lenne egy második referendum, még mindig az egységpártiak nyernének, de előnyük csak néhány százalék a függetlenségpártiakkal szemben.

Szólj hozzá!

Címkék: eu skócia referendum 2017 2018 Nagy-Britannia SNP ekozbenlondonban Eközbenlondonban Nicola Sturgeon Brexit Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1512324345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása