A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.10.20. 08:00 Blackwaters

Brit furcsaságok, amiket csak a britek értenek

queing_london.jpegNem értetted, miért nincs villanykapcsoló a fürdőszobában, csak egy zsinór? Hogy miért jön a víz a mosdóba két külön csapból, egy hidegből és egy melegből? Miért szükséges élesztőt enni? És egyáltalán, mire fel a sok sorbanállás? Most megtudhatod, ha kattintasz!

Már az is furcsa egy külföldinek, amikor a szigetországba érkezik, hogy az autók fordítva közlekednek. Aztán amikor a vendég az első teáját kéri és automatikusan tejet adnak hozzá, hacsak nem szól, hogy nem kér bele, már felhúzza a szemöldökét (hogy miért isszák a teát tejjel, arról ITT ÍRTUNK). Ott azonban rendszerint elszakad a húr még a türelmes látogatónál is, amikor a lakhelyére érve azt tapasztalja a fürdőszobában, hogy van olyan, hogy melegvizes meg hidegvizes csap, de a kettő összefolyatására nem gondoltak. Itt már felmerül benne a kérdés: de mégis miért?

Miért van külön melegvizes és hidegvizes csap?

tap-2.jpeg

Hisz az egyikkel jól leforrázzuk a kezünk, a másikból meg jéghideg víz folyik. Nos, a válasz egyszerű: a tradíció miatt. A szokás, hogy a kettőt külön válasszák, azokból az időkből ered, amikor a kétféle víz keresztezéséből fertőzés eredhetett. A hideg víz ugyanis a főnyomócsőből jött régen és alkalmas volt emberi fogyasztásra is. A meleg viszont helyi ciszternából, ami gyakran a házak padlásterében volt. Ez utóbbi nem volt alkalmas fogyasztásra. Ráadásul a kettő között nyomáskülönbség is volt, ami azt eredményezhette, hogy az erősebb nyomású víz kiszorítja a másikat. 1965-ben ezért hoztak egy olyan szabályt, hogy a meleg víznek mindig bal oldalt kell lennie. Erre azért volt szükség, hogy a látásproblémával küzdők is mindig tudják, hol a meleg és hol a hideg víz. A mai lakásokban persze már összefolyatják a vizet, de sok régebbi lakásban, ahol a fürdőszobát még nem újították fel, a régi rendszer van. 

Miért nincs villanykapcsoló a fürdőszobában, sőt, még egy villamos csatlakozó sem?

pull_switch.jpeg

Ehelyett lóg egy zsinór és kész. Nos, a válasz az előírásokban, egész pontosan brit szabványokban keresendő, ami az elektromos berendezésekre vonatkozik. Eszerint a fürdőszoba fokozottan veszélyes helynek minősül, mert az emberi test vízzel érintkezik benne és így kevésbé ellenálló az elektromossággal szemben, ami növeli az áramütés kockázatát. A lényeg nem az, hogy vizes a kéz, mert az a konyhában is előfordul, hanem hogy valaki benne ül mondjuk a kádban és úgy nyúl a kapcsolóhoz. Ez fokozottan veszélyes. Úgy küszöbölik tehát ki, hogy nem építenek be kapcsolót. Egy zsinór az, ami működésbe hozza az elektromos szerkezetet. A konnektorokkal is ez a helyzet. Nincs keresnivalójuk a britek szerint a fürdőszobában, mert ha a kádban ülő a működő hajszárítót vesz a kezébe, az akár halálos is lehet.

Miért jó élesztőt enni?

marmite.jpegA termék neve: Marmite (a szó francia eredetű). Sűrű, barna színű, masszaszerű anyagról van szó, karakteres illatta és sós íze van. A YouTube tele van videókkal, amikor nem britek olyasmivel próbálkoznak, hogy egyenek belőle. Reménytelen. Nem is értik, miért jó ez. A britek igen. Az élesztőkivonatból készült termék valójában Németországból ered, a 19. századból. Justus von Liebig jött rá arra, hogy a sörgyártás melléktermékeként maradt sörélesztő sűríthető, palackozható és elfogyasztható (a németeknél mind a mai napig lehet kapni ilyen jellegű terméket). Az angolokhoz a századfordulón érkezett meg, az első Marmite gyár Burtonban épült. A termék mérsékelt népszerűségnek örvendett, mígnem jött a vitamin felfedezése és az I. világháború. A fronton harcoló katonáknak kellett a vitamin, főleg a B-vitamin, amiből sok van az élesztőkivonatban. Ezért kötelezővé tették, az ellátmány része lett. Innentől megállathatlan volt a terjedése. Később kiderült, folsavban is gazdag, szóval igazi kincsesbánya. Manapság mindenütt használják már, a reggelinél kenyérre kenve, de koktélokhoz is. Az íze ettől még nem túl vonzó. Ezért is reklámszöveg hozzá így hangzik: "Love it or hate it." Ez a szlogen pedig azóta szállóigévé vált.

Miért szeretnek sorban állni mindenhol?

queue-getty.jpegPéldául egy buszmegállóban. És miért néznek csúnyán arra, aki ezt a rendet megszegi? Nos, ennek eredete is a 19. századra, egész pontosan az ipari forradalom korára vezethető vissza. Akkoriban nagy tömegek áramlottak be vidékről a városokba, teljesen átalakítva a társadalmi szokásokat és kapcsolatokat. Az egyik ilyen volt a vásárlás szokása. Korábban egy piacon szabadon lehetett járni-kelni, míg egy boltba az árukhoz már nem fértek hozzá annyian, meg kellett szervezni a tömeget, hogy beférjen és elférjen. A sorbanállás kézenfekvő volt. Az igazi megszilárdulása azonban a jelenségnek a II. világháborúhoz köthető. Az ételadagokat szűkösen tudták osztani és gyakran órákat kellett sorbanállni érte. Ez párosult a brit önérzettel, a demokráciába és kitartásba vetett hittel. Meg azzal is, hogy a sorbanállás végül meghozza a gyümölcsét. A háborúban, ha elterjedt a híre, hogy valahol osztanak valamit, hamar megjelent a sor, sőt, emberek akkor is beálltak a sorba, ha nem tudták, amúgy mit is osztanak. A háború után is megmaradt a fegyelmezett sorbanállás szokása, ami például testet ölt a buszra várakozók rendezett tömegében.

57 komment

Címkék: brit történelem emberek angol érdekesség sorbanállás múlt szokás angolok fürdőszoba csap 2018 London Nagy-Britannia ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9414201189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.10.20. 16:20:39

Szóval akkor egyetlen mondatba sűrítve, a britek rengeteg ma már észszerűtlennek vagy egyenesen marhaságnak tűnő, de puszta hagyományőrzésből máig gyakorolt szokást/cselekvést végeznek :)

pioneer2016 2018.10.20. 16:52:25

A borotválkozás hol történik?

biododírium 2018.10.20. 17:13:51

A sorban állást itthon is meg kellene tanulni, a tülekedő masszák helyett.
Amúgy meg az angolok? Szar kaja, szar stílus mindenben, hülye dolgok tömkelege.

Important roll 2018.10.20. 17:25:47

Itthon is elterjedt a sorban állás buszra várás közben, meglepő módon néhány helyi járat esetében is a végállomáson.

SaturnV 2018.10.20. 17:41:02

@biododírium: De csak ott látható eredeti Apollo parancsnoki modul kapszula (Apollo 10),Holdkomp, V1-V2 rakéta,a világ egyetlen működőképes Tigris tankja (egy teremben a teljes Tigris harckocsi család),az összes első világháborús harckocsi,a világ legrégibb vitorlás sorhajója (Victory-Portsmouth),a világ első hibrid (Vitorla-gőz,Portsmouth)
hajója... Soroljam még?.. Nekünk mi van? Nemzeti Múzeum,meg Szalajka-fátyolvízesés???...

Péter 2 2018.10.20. 18:10:06

Hidegpadlós helyiségekre egyébként nálunk pontosan ugyanúgy speciális előírások vonatkoznak, nem teljesen érdemes ezért a briteket szapulni. Ez így természetes.

Muhammad Balfas 2018.10.20. 18:28:06

@SaturnV: Talán felmerülhetne benned legalább a kétely, hogy nem mindenki techmániás. (Egyébként a bécsi hadtörténeti múzeumban is vannak II.vh-s tankok, aztán ott van Ferenc Ferdinánd autója, és véres ruhája..)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.10.20. 18:36:29

@biododírium: Jaja, bezzeg a blog.hu-n észt osztogató frusztrált kis végbélbolyhok, na azok igen.

Dr Smit Pal... 2018.10.20. 18:51:41

"Miért van külön melegvizes és hidegvizes csap?
"

Azert mert idiotak. Azert amiert forditva mondjak a nevuket is, a cimeket, datumokat.
Szoval komplett hulyek.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.10.20. 19:41:22

"Hülye angolok, angol hülyék!"
(Monty Python – ők is angolok, már csak tudják)

Egy szigeten ragadt, mások kizsákmányolásából meggazdagodott nép. Nekik a szigeten kívül minden ismeretlen, nem létező. Nem küldenek csomagokat a "tengeren túlra", mert nem hiszik el, hogy a csomag megérkezik és arrafelé is van világ. (Ebayes tapasztalat.). Nem használják a normális, mindenki számára érthető mértékrendszert, mert csak. Pint, mérföld meg yard, meg inch. Aha, klafa! Házaikat fából építik a kémény(ek) köré, szigetelés nélkül, ezért ha a felső szomszéd levegőt vesz, azt is hallják. A kerítés csak egyfajta tévörös téglából épül az egész szigeten. Egyéni ízlés nincs. Üvöltve beszélgetnek. A kocsmák éjfélkor bezárnak, ezért mindenki kb 120 perc alatt issza meg az egész esti pia rendelését – aztán ennek megfelelően néznek ki fél óra múlva. 1-2 "nevesebb" intézményt leszámítva az oktatásuk pocsék.
Na, jó, volt/van 1-2 jobb zenészük és tudósuk. Meg ott volt Talbot is, aki sokat hozzáadott a fényképezés fejlődéséhez.
;)

motoroskonyhaja 2018.10.20. 19:41:29

@biododírium: Szar kaja? Szar dolgok mindenben? Hűha.. Biztos, hogy az angolokról írtál....?

anti és apu 2018.10.20. 20:39:47

+1 miért használják a villát lefelé fordítva és tolják fel a "hátára" a kaját késsel

Hórukk 2018.10.20. 20:54:59

@Fotósképző: Az angolok ill az angol anyanyelvűek jóval többen vannak a világban mint mi magyarok, tehát az általad elmondott dolgok kissé emlékeztetnek arra viccbeli bácsira, aki az autópályán konstatálta, hogy mindenki más hülye, mert szembe megy a forgalommal. Az általunk használt mértékegységek zömét pedig a franciák vezették be, ezért nem akarják követni az angolok. egyébként pl nálunk is baloldali közlekedés volt 1941-ig.

Szaktanár 2018.10.20. 20:56:04

a marmite ausztrál párja, a vegemite szintén nagyon népszerű kenguruföldön. én megmondom őszintén, csak egyszer ettem rosszabb dolgot nála, de az annyira rossz volt, h már nem is emlékszem, mi volt ez, így hivatalosan is a marmite a legrosszabb dolog, amit valaha is megkóstoltam. egyszerűen rettenetes, nem is vagyok benne biztos, h ez valóban alkalmas emberi fogyasztásra. előbb ennék erjesztett heringet, mint még egy szelet marmite-os kenyeret.

alien 2018.10.20. 20:57:59

Itt latom elmenni a buszt mert otthagy es az ujra szinte utolsóként jutok föl. Mert nem állnak sorba. Baromi idegesítő.

alien 2018.10.20. 20:59:47

@Fotósképző: nagyon gaz amit beszélsz plane nálunk, ahol nem ipari forradalom volt, hanem masodik jobbágyság.

Tenkes Kapitánya 2018.10.20. 21:47:33

@alien: nagyon gáz, hogy nem tényszerűen cáfolsz, hanem minősítesz.
Amúgy nagyon gáz erre az 1960-as évekbeli marxista terminológiára és hazugságra (második jobbágyság) hivatkoznod.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.20. 21:49:42

Az első hely, ahol el is magyarázzák az angol vízcsap-dolgot.Egy istenverte f@sságnak gondoltam eddig, de így már érthető.Persze a hülye angolok is kiépíthették volna a vízcsőrendszert rendesen is, mint mindenhol máshol Európában, ez is igaz...
:D

Leonard Zelig 2018.10.20. 22:03:43

Hülye angolok a hülye demokráciájukkal, nekünk félázsiai diktatúra kell és mondják meg jól, hogy mit kell tennünk.

Chilly 2018.10.21. 01:24:44

@Szaktanár: Nagyon jót mosolyogtam az erjesztett heringen... Én 2003-ban voltam Ausztráliában és már ott is ízlett a Vegemite. Sőt, azóta is beszereztem itthonra egy üveggel. Rendszeresen eszem... Biztos más az ízlésünk, de én szeretem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.21. 02:24:57

@Hórukk:

"Az általunk használt mértékegységek zömét pedig a franciák vezették be, ezért nem akarják követni az angolok."

Na és az amerikaiak miért nem? Mert ugye náluk is gallon, pint, uncia, font, acre, yard, mérföld (ebből több is van) és inch, hogy a gauge-ról (AWG) ne is beszéljünk.

xm95 2018.10.21. 03:35:36

@Fotósképző: Hijj, apam! Meg jo hogy a tenyekre alapozod a velemenyed, nem eloiteletekre! Abbol amit leirtal, sut a tudatlansag. "szigeten ragadt" vs. Viktoria kiralyno birodalmaban soha nem megy le a nap. "mások kizsákmányolásából meggazdagodott nép" Akkor hagytak abba a gyarmatositast, mikor a nemetek es a magyarok el akartak kezdeni. Ja, persze! a magyaroknak is volt gyarmata, 2 km2 hong-kongban!
"mert nem hiszik el, hogy a csomag megérkezik és arrafelé is van világ" lasd Viktoria kiralynonel. A tobbi hulyesegedre meg nincs turelmem. Ez a masik iq bajnoknak is @Tenkes Kapitánya szol.

adg 2018.10.21. 03:41:12

A vegemite titka, hogy lehetvekonyan kell kenni. Sokan puposan megkenik a kenyeret, mintha lekvar lenne, ugy szar. Vekonyan, ha nem is kifejezetten finom, de eheto.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.21. 04:39:27

Érdekesség, hogy képesek voltak a villanyborotvák számára létrehozni egy külön fali aljzat típust, amiket korábban a fürdőszobákban helyeztek el. en.wikipedia.org/wiki/AC_power_plugs_and_sockets:_British_and_related_types#BS_4573_(UK_shaver)

sullyedohajo 2018.10.21. 05:39:07

Még említenék 2-t, ami idegesítô: a mindenhol rád csapódó tûzajtó, sokszor kizárásveszéllyel és az ablak, amit kinyitni nem lehet, maximum 10 cm-re buktatni (nehogy vki kiessen:), ez akkor jó, amikor beélesített füstjelzô van a konyhában, és ha beriaszt, jön a 3 db tûzoltókocsi, akár van tûz, akár nincs...

aaronlloyd 2018.10.21. 06:18:38

Mekkora sekélyes kis pöcsnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a britteket kritizálja egy szaros kis 10 milliós balkáni országból. Na ennyit a hőzöngő nagymagyar kivagyiságról. Persze mindenki hülye barom, csak a magyarok tudnak mindent. Ja, úgy is néz ki az ország... :-)))))))’

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2018.10.21. 07:49:13

@biododírium: De mégis működik Anglia. Szemben Magyartországgal. Akkor hol is élnek a hülye dolgok, és dzokások?

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.21. 07:54:45

Élvezet olvasni a hungarofóbok öklendezéseit.

plokmi 2018.10.21. 09:18:11

Egy film jutott eszembe, a hozzászólásokat olvasva.
Ott hangzott el ez:

"Vannak, akik megijednek attól, hogy másként is élhetnének, és attól, hogy a világ mégsem annyira szar. Vannak, akik úgy hozzászoknak a dolgokhoz - még a rossz dolgokhoz is -, hogy nem mernek változtatni. Az ilyen emberek feladják. És ha ők feladják, mindenki veszít."

altimus 2018.10.21. 09:40:36

@geegee: erdekes, de ez koztudott teny. szamtalan helyen olvashato a kulon meleg/hideg csap oka.

agarik 2018.10.21. 11:00:49

Arról lehetne cikket, magyarországon meg miért tradíció hogy egyáltalán nincs víz, villany? Vagy épp étel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.10.21. 11:06:13

@agarik:

Bármennyire gyűlölöd a hazádat, Magyarország nevét azért illenék nagy kezdőbetűvel írnod.

Menj el dolgozni, és akkor lesz vized, villanyod és ételed is.

Rwindx 2018.10.21. 11:55:08

@agarik: az elmegyógyintézetben, ahonnan néha kiszöksz biztos nincs víz meg villany meg étel... De nem tradíció, megvan az oka.

tükörfúró 2018.10.21. 15:06:47

Ott van a képen, mi van ma majdnem az összes brit háztartásban két csap helyett.
Egy ilyen doboz a falon. ÉS slussz.

Mivel gáz jellemzően nincsen a lakásokban, a hőtárolós bojler pedig valamiért gyakorlatilag ismeretlen, ilyen átfolyós cuccok vannak, amiknél a max beállítás áltlalában az igen meleg (de nem forró!) víz, a zuhanyból pedig csak permetezik a cucc, kipróbáltuk, majd fél perc alatt tölt meg egy 3 decis poharat, valami 20+x mp volt.

A mosdónál, és a konyhában pedig egy karos csap van, igen kizárólag hidegvízzel.
Felhördülés, de hogyan mosogatnak? ?!?

Természetesen mosogatógéppel.
Ha egyáltlaán, mert a különféle előregyártott ételek, (nem egyszer mellécsomagolva a papírtányér és műanyag evőeszköz), még az USA legelfajzottabb tertületeinél is népszerűbbek.

Nem is csoda, az alapanyag nagyon drága, tűzhely gáz nélkül nincs, mikró vagy elektromos grill, esetleg elektromos főzőlapok,.. de azok már akkor kb. nem tőzsgyökeres angolok lesznek....
...a készétel viszont olcsó, ha mindenáron frissen főttet akar valaki, akkor már megéri étterembe menni.

Általában ez is a módi, asszonka otthon a gyerekekkel eszi a szemetet, abbol sem sokat, ő vigyáz a vonalakra, a gyerekek meg még kicsik, a ház ura meg este későn jön meg, remélhetőleg nem túl részegen valami pubbol, ami előtt még a munkahelyi kantinban is megtömte a hasát.

A nagyobb gyerekek az iskolában esznek a mi üzemi kosztunkhoz hasonló minőséget, és ennyi a jelenlegi modern angol táplálkozás.

Mi folyton éhesek voltunk mikor cserediákként kicsit kint voltam, nagybelű magyar kamaszok nem bírták az angol kosztot, hol a nagy parasztkenyér, a kilós csirke vasárnap, előtte a kondér leves, mi ez a sovány műkaja, a pubban az ajtóban kiírva(!) olyan árak voltak, mi az akkori forintunkból váltott maréknyi fonttal bemenni nem mertünk, el voltunk hűlve, mikor átszámolgattuk az árakat és a kereseteket.

fittyerfutty 2018.10.21. 15:56:27

@pioneer2016: A nem elektromos sima borotvával, vagy az akkumulátorossal, ami kb. 40 éve létezik? Mindkettővel a fürdőszobában.

fittyerfutty 2018.10.21. 16:00:45

@biododírium: A "szar" eléggé szubjektív, ahogy egyébként az ízlés is. A magyar kaját se nagyon eszik a világon sehol máshol, csak nálunk, valahogy a gríz meg káposzta tésztával, a disznógyomor, vagy marhaveló, vagy marhanyelv nem igazán jön be sehol. A stílust meg hagyjuk (bár ez elég sokrétű fogalom), sajnos viselkedésben, tapintatosságban, morálban, együttérzésben nem nagyon van mire büszkének lennünk Magyarországon.

Fülig José 2018.10.21. 17:15:26

@aaronlloyd: ezek nem Magyarok, ez a fideSS csőcslék. Ennyi eszük van...

Fülig José 2018.10.21. 17:24:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: “Bármennyire gyűlölöd a hazádat..”
bármennyire szeretnéd, nem a hazáját gyűlöli, hanem téged meg a hozzd hasonló náci geciket, akik itt szemtelenkednek 0-24, fizetésért. Ezt ismered te rühes?! www.youtube.com/watch?v=5cMstd_eDF4#action=share

Alick 2018.10.21. 18:17:43

@tükörfúró: Ha jót és egészségeset akar enni az ember, akkor nem északra, hanem délre megy... irány a mediterrán gasztronómia. :)

Tenkes Kapitánya 2018.10.21. 20:40:13

@fittyerfutty:
"sajnos viselkedésben, tapintatosságban, morálban, együttérzésben nem nagyon van mire büszkének lennünk Magyarországon."

Én mindenre büszke vagyok, abszolút és relatív értelmben is (4 évet éltem küldöldün, ismerem első kézből). Te a fikaújságokból tájékozódsz és elhiszed a magyarellenes rágalmaikat, ilyen egyszerű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.21. 21:33:42

@altimus: Akkor csak én nem futottam még bele.Amiket eddig olvastam, azokon csak a röhögés ment rajta, így én is csak röhögtem...
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.10.21. 21:39:44

Ami viszont még a csapoknál is furcsább, az az, amiről a sok kint mosogató számol be szintén, nevezetesen a vizesblokkban alkalmazott padlószőnyeg!Na, az lehet aztán mindennek a teteje, főleg a klozetfajansz körül...
Broáf... :-)))))
Persze, biztosan annak is van valamilyen tök logikus magyarázata, amit viszont szintén nem nagyon lehet olvasni.
:D

Gerardus A. Lodewijk 2018.10.21. 21:58:00

A kulturált sorbanállás alapja, hogy akárhány (azonos funkciójú) pult/ablak/pénztár előtt mindig összesen 1 (=egy) sor álljon. Nos ehhez az idő- és főleg idegkímélő megoldáshoz szinte kizárólag az angoloknak van természetes érzékük, amiért tisztelem őket.

Tenkes Kapitánya 2018.10.21. 22:12:00

@geegee: Fél évig voltam vendégoktató a London School of Economicson. Annak a könyvtárában, ami elég új építésű, csak egy mozgásérzékelő csap van, amiből leforrázóan forró víz folyik.

CoolKoon 2018.10.22. 01:23:23

@Rwindx: "De nem tradíció, megvan az oka." - Csaknem az az oka, hogy végleg bezárták, így a kettyósok is a most bedarálandó csövesek táborát gyarapítják?

CoolKoon 2018.10.22. 01:25:25

@Tenkes Kapitánya: "elhiszed a magyarellenes rágalmaikat, ilyen egyszerű." - ...vagy esetleg az is lehet, hogy csak személyes tapasztalatai vannak....

CoolKoon 2018.10.22. 01:27:38

@Fülig José: "fizetésért" - Jó vicc! Nem, ezek tök ingyen csinálják a trollkodást, természetesen pártunk és kormányunk útmutatásai szerint.

Void Bunkoid 2018.10.22. 14:51:50

Amúgy azért nálunk is vannak furcsa dolgok. Csak sorolom:

- gyümölcslevesek levesként tálalva (máshol is vannak, de ott desszertnek számítanak)

- kötelező borravaló, ha nem adsz, tahó vagy (szinte minden máshol a balkáni országokon illetve Törökországon kívül NEM várják el, örülnek ha adsz, de egyáltalán nem néznek le, ha nem adsz, sőt a skandináv országokban egyenesen sértő, tekintve, hogy eleve van szervízdíj a számlában, de ha nekiállsz aprókat osztogatni, akkor simán rád néz a kiszolgáló, hogy most összekeversz egy kibaszott koldussal, vagy mi)

- borzalmas mennyiségű ember mindenhol és mindenkor dohányzik (ez is amúgy talán csak Balkániában nem meglepő, de nyugaton szinte alig látni utcán cigarettázó embert)

- bármilyen kajára képesek vagyunk tejfölt tenni (eleve legtöbb helyen a tejfölt megsavanyodott tejszínnek, emberi fogyasztásra alkalmatlan dolognak tartják)

- ja és az is, hogy a fiatal lányok kurvásan öltöznek, kiraknak mindent (ez amúgy minél "kelet-európábbra" mégy, annál erősebb hatású dolog)

Tenkes Kapitánya 2018.10.22. 16:02:40

@CoolKoon: hát ha ő bunkón viselkedik, abból még ne általánosítsa a magyarságra, hogy bunkó

Fülig José 2018.10.22. 20:42:20

@Viszlát és kösz a halakat: magadra imertél mi, véglény?! Helyes, helyes...

CoolKoon 2018.10.22. 21:25:55

@Tenkes Kapitánya: Gondolom, azokat a turistákat is nagyon meghatja ez az érvelés, akiket a Mo-t elárasztó migráncshordák által üzemeltetett "vendéglátóipari egységek" húzkodtak le prostik segítségével kisebb vagyonokra az Andrássy úton....

Fülig José 2018.10.24. 07:26:50

@Viszlát és kösz a halakat: uncsi vagy, patkány... nem ordibáltad ki magad tegnap a király beszédén? esetleg hioányoztál, kisköcsög? nana...

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.25. 09:01:20

@Fülig José: Gyerünk, csak így tovább, folytasd a bemutatkozást :)
süti beállítások módosítása