A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.05.03. 08:14 Westminster

Eddig 6300 magyar jelentkezett letelepedett státuszért

settled_status_paper.jpgTavaly augusztus óta már több mint 600 ezer EU-s állampolgár jelentkezett a Belügyminisztérium rendszerébe, hogy maradna a Brexit után is. Minden századik magyar volt.

2018 augusztus végén indult el az a regisztrációs rendszer, amelynek célja volt, hogy az országban élő közel 4 millió EU-s állampolgár letelepedett státuszt kapjon és legálisan élhessen tovább a kilépést követően is. Azóta sok minden megváltozott: a 65 fontos regisztrációs díjat eltörölték (aki már befizette, annak visszatérítik), a Brexitet elhalasztották előbb másfél, majd hat hónappal és miközben alig költöznek már a szigetországba az EU-ból, tízezrek hagyják ott végleg. Ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik maradnának. Nekik letelepedett státuszért kell jelentkezniük: amennyiben megszavazzák a Brexit-alkut, 2021 júniusáig, ha pedig alku nélkül, azaz no-deal révén lép ki az Egyesült Királyság az unióból, akkor 2020 decemberéig. A viszonylag rövid idő alatt (10-15 perc) teljesíthető adminisztrációs művelet során igazolni kell a személyazonosságot, a büntetlen előéletet, ill. hogy az illető az országban tartózkodik és lakik életvitelszerűen (utóbbi során vizsgálják a jövedelmet és az adózást is). Azok, akik még igazolhatóan nem éltek folyamatosan öt évet az országban, ún. pre-settled státuszt kaphatnak, ami az ötödik év végén válik settled, azaz letelepedett státusszá. A jelentkezők 95%-a mindezt online el tudta végezni, vagyis a rendszer működése ezen a téren sikeresnek tekinthető. Ugyanakkor az EU-állampolgárok többsége, több mint 3 millió ember még nem regisztrált. A kormány jelentése szerint a regisztráltak között legnagyobb arányban román, olasz és lengyel állampolgárok voltak. Bár a kintélő magyarok lélekszámára vonatkozóan nincsenek pontos adatok, a jelentés alapján március végéig 6297-en jelentkeztek letelepedett státuszért. Ezek közé nem számolták azokat a magyarokat, akik – mivel sok éve az országban laktak – egyből állampolgárságért jelentkeztek.

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika magyar eu regisztráció bevándorlás munkavállalás 2020 egyesült királyság belügyminiszter letelepedés 2021 2019 ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9614800300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása