A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.08.29. 02:28 Westminster

Boris Johnson felfüggeszti a brit parlamentet szeptemberben

boris-democracy.jpgA miniszterelnök és tanácsadója eltervezte, a királynő jóváhagyta. Az ellenzék alkotmányos válságról beszél, a font zuhanásba kezdett.

Sok fordulatot megélt már a Brexit-saga, mióta megszavazták a 2016-os referendumon. Theresa May távozása óta azonban még inkább felpörgött az ügy, mivel a keményvonalas Brexit-párti Boris Johnson lett a miniszterelnök. Ő pedig kijelentette, hogy akár lesz megállapodás, akár nem, Nagy-Britannia október végén távozik az EU-ból. Sokan legyintettek rá, mondván, hogy ez megint csak szájkarate, és a végén úgyis kitolják ismét a határidőt, csak hogy ne zuhanjon ki megállapodás nélkül az ország az unióból.

Most azonban élessé vált a helyzet, miután az újdonsült miniszterelnök előbb bejelentette, hogy a kilépést akadályozó parlament öt hétre történő felfüggesztését kéri a királynőtől, II. Erzsébet pedig rövid gondolkodás után jóváhagyta azt. Ez rendkívüli lépésnek mondható, hisz a parlament munkáját ritkán szokták felfüggeszteni, és akkor is csupán pár napra. Ugyanakkor az is tény, hogy 400 éve nem volt olyan hosszú ülésszak, mint 2017 óta, egészen mostanáig. Az elmúlt két évben pedig a sok vita ellenére nem született érdemi döntés, csak az, hogy a parlament bár akar Brexitet (meg is szavazta), de nem megállapodás nélkülit, és hogy ezért kitolják (több alkalommal is) a kilépés határidejét. Boris (és tanácsadója: Dominic Cummings) ennek a teketóriának akart véget vetni azzal, hogy nem hagyja ismét elhalasztani a kilépést. Egyúttal azt is megakadályozza vele, hogy a képviselők bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be vele szemben és szavazzanak meg, hogy aztán új választás jöjjön. A nyári szünet utáni első munkanap szeptember 3-a és ekkortól egy hete lesz a Westminster Alsóházának dönteni Boris sorsáról, utána már csak október közepén lesz újra parlamenti munka. Októberben pedig már késő lesz megakadályozni a no-deal Brexitet, hiszen az EU-val már nem fognak tudni érdemben tárgyalni a britek, az utolsó lehetőség erre a hónap közepén tartandó EU-csúcs lenne (lett volna). A felfüggesztés hírére az angol font zuhanni kezdett: 1 font 1 eurót ér már csak a piacokon, és csupán 1,22 amerikai dollárt.

A Házelnök szerint ez a döntés a demokrácia megcsúfolása. Az egyébként pártok felett álló Bercow élesen bírálta emiatt a miniszterelnököt. Nagy kérdés, mit lépnek ezek után a képviselők. Szerveződik már egy ellenállás, hogy megtámadják a felfüggesztésről szóló döntést. Ha pedig egy hét alatt sikerülne megbuktatni Johnsont, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak, élén Corbynnal két hete lenne új kormányt alakítani. Ha nem sikerül többségi kormányt alakítania, parlamenti választások jönnek. Corbyn egyébként a kilépés elhalasztását és új választásokat ígért kormányra kerülése esetére, ezt azonban a konzervatívok nem szeretnék. Marad tehát az egymásnak feszülés a no-deal árnyékában és úgy tűnik, az előremenekülő Boris Johnson áll most nyerésre.

Szólj hozzá!

Címkék: politika eu parlament válság font királynő boris johnson rendkívüli 2019 II. Erzsébet Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May Bercow


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr6015029158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása