A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.05.02. 07:02 Blackwaters

A legszegényebb kerületekben halnak meg legtöbben a vírustól

east-london.jpgLondonban az országos arány kétszerese a koronavírusban elhunytak száma, a szegényebb kerületekben van a legtöbb halott.

A tetőző koronavírus-járványban eddig 27.510 ember halt meg az Egyesült Királyságban. A legtöbben Londonban, ahol a halálozási arány 100 ezer lakosra vetítve 85,7, ami közel kétszerese a második legfertőzöttebb West Midlands régió 43,2-es arányának. A statisztikai hivatal adatai szerint a járvány szempontjából legsúlyosabban érintett 11 terület kivétel nélkül a fővárosban van. A kelet-londoni Newham vezeti a listát, itt 100 ezer lakosból 144-en haltak meg a koronavírus miatt, míg az észak-londoni Brentben 141-en. A gyászlista harmadik helyén Hackney áll 127 halottal 100 ezer lakosra vetítve. A negyedik a szintén kelet-londoni Tower Hamlets, ahol 122 ember halt meg 100 ezer lakosból a Covid-19 miatt. A kép azt mutatja tehát, hogy nem egyenlően érint mindenkit a járvány, a szegényebb, zsúfoltabb kerületeket jobban sújtja. Csak ebben a négy kerületben összesen 790 ember halt meg március 1 és április 17 között. Az azóta eltelt két hétben ez a szám jelentősen emelkedhetett. Az UCL kutatói szerint a fővárosban az is probléma, hogy a szűk utcák és járdák miatt az emberek nehezen tudják tartani a legalább 1,5-2 méteres távolságot egymástól, a tömegközlekedési eszközökön (főként a metrón) pedig elkerülhetetlen a zsúfoltság, ami kedvez a koronavírus gyors terjedésének.

kép: Getty

4 komment

Címkék: statisztika halál főváros járvány 2020 London Hackney Brent ekozbenlondonban tower hamlets Eközbenlondonban ONS Newham koronavírus Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1715653522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2020.05.04. 11:02:09

Nem vagyok se virológus, se város-gazdálkodó, se szociológus, de az hogy a legszegényebb rétegek között pusztít a legjobban a járvány, az nem véletlen, és ebben a szegénység hatása valószínűleg csak közvetett. Szegény rétegek=József Attilai bérkaszárynákban laknak, zsúfoltan, egymás hegyén-hátán, mint ideheza a Százház vagy Csikágó. Másrészt ezek a rétegek hogy finomasn szóljak, kevésbé edukáltak, kevésbé szabálykövetők, ellenben valamilyen (akármilyen) vallást bigott módon gyakorolnak, emiatt a vírusterjedés eszközeit nemigen használják. (gyakori kézmosás, kézfertőtelnítés, maszk.
sanyarú lakásviszonyok. Ismerőseim dolgoztak Londonban, és elmesélték, hogy bizony egyes negyedekben olyan lakásviszonyok vannak, hogy József Attila mosónő mamája otthonosan érezné magát, mert ezekben a lakónegyedekben is megállt az idő. Ezen lehet meditálni és felháborodni, de az az igazság, hogy szegények Svájcban és Svédországban is vannak. Csak kevesebben.

Közlekedő tömegközlekedő 2020.05.04. 12:21:15

@Vén motoros:
Ezek bántó sztereotípiák. A legfőbb baj a sztereotipiákkal, hogy igazak. És ezért bántóak.

Szalay Miklós 2020.05.04. 12:51:57

Egy igen alapos és pártatlan áttekintése a koronahelyzetnek és a közállapotoknak:

www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet

axolotl77 2020.05.04. 14:47:59

Sajnos számomra a napi valóság, hogy mely rétegek tesznek nagyban a szabályokra, vonulnak csapatosan a tömegközlekedésben és a boltokban maszk nélkül.
Szólni ki merne? Hogy megint legyen egy szerencsétlen, mint pár napja a 28-as villamoson, akinek aztán majd egy kés áll ki a mellkasából.
süti beállítások módosítása