A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.05.19. 07:04 Blackwaters

Mi vár Londonra a korlátozások után?

london-tube-pandemia.jpgAutómentes City, dráguló jegyárak, kötelező távolságtartás – néhány példa arra, mi fog változni a következő hónapokban.

Még mindig szedi áldozatait a Covid-19, de már újraindult az élet a brit fővárosban, ahol az állomásokra a metrókocsik nem üresen érkeznek már, és haladnak tovább. Az előző héthez képest 18%-os forgalomnövekedést mértek a fővárosi közlekedési vállalat, a TfL szakemberei. Ez még csak az első fázis abban a hosszú nyitásban, amelyről Boris Johnson beszélt korábban. A miniszterelnök szerint ugyanis még hosszú hetekbe telik, mire az élet visszaáll a rendes kerékvágásba. Azonban már most látszanak a jelei annak, hogy a koronavírus-járvány után nem lesz olyan minden, mint korábban.

A legfőbb változás magát a közlekedést érinti. A belváros egy jelentős részét autómentes övezetté alakítanák. A főpolgármester Sadiq Khan tervei szerint a London Bridge és Shoreditch, továbbá a Euston, a Waterloo és Old Street, ill. Holborn közti részeken (lényegében a Cityben és környékén) a buszokon kívül gyalogosok és kerékpárosok közlekedhetnének a jövőben, az autókat és furgonokat kitiltanák onnan. A lépést sokan üdvözlik, mert tisztábbá és biztonságosabbá válhat a belvárosi közlekedés.

Az autósokat érintő másik döntés a behajtási díj (Congestion Charge) megemelése 15 fontra (korábban 11,5 font volt). A behajtási díjat továbbá nemcsak munkanapokon kell majd fizetni, hanem a hét minden napján. A zónába nagyjából a Hyde Parktól a Whitechapelig, ill. a King's Crosstól a Vauxhallig eső rész tartozik bele, vagyis a komplett belváros. A díjat reggel 7-től nemcsak este 6-ig, hanem este 10-ig kell majd fizetni június 22-től.

Nemcsak autósokat, hanem tömegközlekedőket is érint pár érzékeny változás. Elveszik a gyerekek és idősek ingyenes utazási kedvezményét, a vonaljegyek ára pedig várhatóan inflációt meghaladóan fog emelkedni, mivel a TfL két hónap alatt több mint 4 milliárd fontos veszteséget produkált. A járatokon a maszk viselése és a távolságtartás kötelező lesz, bár csúcsidőben a túlzsúfoltság miatt ez utóbbit valószínűleg nem lehet majd kivitelezni.

Az országosan korábban bezárt mintegy 50 ezer pub újranyitása július 1-től várható és elsőként a kerthelyiségek fognak csak üzemelni, a zárt terek még nem. Azonban itt is fontos lesz távolságot tartani, amennyire csak lehetséges.

fotó: Shutterstock

2 komment

Címkék: tömeg közlekedés autó díj drágulás polgármester tömegközlekedés jegy 2020 tfl London City ekozbenlondonban sadiq khan Eközbenlondonban koronavírus Covid-19


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9215706398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Kovács343 2020.05.19. 21:52:14

Egyik kedvencem a "dráguló jegyárak"

Nem könnyű a magyar nyelv, de ha valaki írásra adja a fejét, akkor meg kellene próbálni képzavar nélkül írni a cikket...

BlackWhite 2020.05.19. 23:10:38

Nem június 1 hanem július 1 től nyíthatnak várhatőan a Pubok.
süti beállítások módosítása