A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.07.02. 07:57 Westminster

London megnyitja kapuit a hongkongi britek előtt

hong-kong-uk-flag.JPGA kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, ami Pekingnek szabad kezet ad az egykori brit gyarmaton, több százezer ember költözhet hamarosan az Egyesült Királyságba.

Hong Kong 1997 óta ismét Kína része, de mostanáig különleges státusszal rendelkezett. Ezt az autonómiát szünteti meg lényegében a nemrég életbe lépett nemzetbiztonsági törvény, ami alapján Kína mind az igazságszolgáltatásba, mind Hong Kong belügyeibe jobban beavatkozhat. Aki pedig a tüntet vagy tiltakozik a törvény ellen, vagy megkérdőjelezi a Kínai Kommunista Párt hatalmát, azt börtönbe vethetik. Az Egyesült Királyság már korábban is tiltakozott a törvény ellen és a kínai karhatalom erőszakos megmozdulásai miatt, most pedig megerősítette, hogy konkrét lépéseket is tesz az ottélő, tengerentúli brit útlevéllel rendelkezők érdekében. Mivel sokukra bebörtönzés várhat, ezért felgyorsítják és megkönnyítik a szigetországba való költözést, és a hathónapos tartózkodást öt évre terjesztik ki. Ezt követően a költözők letelepedett státuszért folyamodhatnak és egy év múlva megkaphatják a brit állampolgárságot. Jelenleg mintegy 350 ezren rendelkeznek tengerentúli útlevéllel az egykori gyarmaton, és becslések szerint közel 3 millió ember jogosult rá.

fotó: Reuters

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr515977852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása