A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2013.07.21. 21:52 Blackwaters

Így csinálj bankszámlát Angliában!

Ez a poszt hasznos lehet, ha erre jársz és munkát akarsz vállalni. Sok felesleges körtől (szívástól) óv meg. Figyelj tehát.

Amikor idejön az ember fia/lánya, hamar szembesül azzal, hogy az angol nyelvtudás mellé kell lakás, és a szentháromság másik két része, az NI szám (magyarán TAJ-szám, amit telefonon keresztül kell igényelni itt: 0845 600 0643) és a bankszámlaszám. Persze ezek nélkül is szóba állhatnak veled munkaadók, de ezekkel jobbak az esélyek. 

nationwide.jpeg

Az angol bankrendszer sajátsága, hogy ahány bank, annyi szokás, és ahágy fiók, annyi egyéb szokás. Ami az egyiknek oké, a másiknak nem oké. Mindenesetre 2 dolog kell ahhoz, hogy bankszámlát nyiss 2013 nyarán: valamiféle személyazonosító (útlevé, jogsi), és egy igazolás arról, hogy ott laksz, ahol. Ez utóbbi okozhat problémát. Mert ha kiveszel egy lakást és azt magánszemély adta ki, nem elég vinni egy sima bérleti szerződést, hogy te ott laksz, kell valami számla is (gáz, villany), ami ugyebár eleinte nem lesz. Ha ügynökség adta ki a lakást neked, nyert ügyed van, elég az ő igazolásukat lobogtatni. Ha viszont az előbbi a helyzet, akkor trükközni kell. Mondták többen, hogy pl. ha beiratkozol a helyi könyvtárba, már azt is elfogadják, meg hogy van olyan bank, ahol még az se kell. Felejtsd el! Idén már szigor szabályok vannak. Főleg a nagyobb bankoknál, mint a Barclay's, a Lloyds, vagy a HSBC. Ezeket hanyagold ebben az esetben. Inkább válaszd a kicsiket, a Natwest-et vagy a Nationwide-ot. Én ez utóbbinál próbálkoztam, miután a Lloyds azt mondta, megcsinálhatják a számlát, ha van olyan Lloyds-os számlatulajdonos, akit ismerek és aki igazolja, hogy egy éve ismer és tudja, hogy ott lakom, ahol. Mivel ilyen nem volt, maradt az a megoldás, ami végülis sikerült. A Nationwide-nak elég az NI number az útlevél mellé. Ez azt jelenti, hogy ha megérkeztél, legyen az első dolgod, hogy időpontot kérsz, majd elmész az NI-numberért valamelyik munkaügyi központba. Utána ha az megjött, elsétálsz a bankba és számlát nyitsz. Ez itt semmibe se kerül, sőt, számlavezetési díj sincs, mint egyes helyeken. Viszont ha csak mezei felhasználó vagy, készülj, hogy az utalásaid keményen megsarcolják. Ha valami prémium csomagot választasz, akkor viszont sokkal többet nyújtanak, mint odahaza bármelyik bank (pl. ingyenes kp.felvét bármely ATM-nél, akár külföldön is).

Jó próbálkozást! 

4 komment

Címkék: anglia london bank barclays hsbc bankszámla számlanyitás NI number nationwide készpénzfelvét angol bankrendszer


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr755417774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aleb19 2013.07.22. 11:20:38

az egyik legegyszerubb lakcim igazolas, ha gyorsan lecsereli valaki a jogsijat angolra

Haloperidol 2013.07.22. 12:38:58

En ezt csinaltam (igaz ez 2 eve volt, de a Lloydsnal mukodott.)

Amint megvolt a lakcim, ahol ki akartam huzni la. kozeptavon, bementem a council-hez, hogy szeretnem en fizetni a council tax-et erre es erre az ingatlanra. (amit egyebkent amugy is meg kellene tennem a legtobb berleti szerzodes szerint.)
Reszukrol semmi tiltakozas nem volt, elvegre a council mindig orul az adobevetelnek. Nemsokara a kezemben volt a council tax igazolas es ez eleg volt a Lloyds-nak a szamlanyitashoz.

Darth Zed 2013.07.22. 14:44:53

Ha sikerul ingyenes szamlat nyitni akkor is jar sok kedvezmeny. Pl internet bankolas, online vasarlas ea ingyenes kezpenzfelvet a leftobb automatabol.
Ha havidijas szamlat nyittok, erdemes kihasznalni az azzal jaro egyeb extrakat, pl. mobiltelefon esegyeb biztositas.

Bicepsz Elek 2013.08.20. 18:11:10

Szentharomsag???
Ide csak penz kell oszt a tobbi jon magatol...
süti beállítások módosítása