Az angolok húsvétkor, akárcsak karácsony idején, igyekeznek kitenni magukért és bőséges asztallal kínálni a vendégeket. Itt a főtt tojás mellett hagyományosan nem sonkát, de sült bárányt esznek, desszertként pedig a népszerű répatorta és a Simnel torta fogyasztható. Mi most ez utóbbival foglalkozunk.
Nincs igazán jó fordtása a Simnel tortának, ami tulajdonképpen egy gyümölcsös-marcipános sütemény, kifejezetten húsvétra. Ma az a legelfogadottabb, hogy a Simnel finom lisztet jelent, a torta tetején lévő 11 marcipángolyó pedig az apostolokat szimbolizálja (Júdás nem kapott helyett). Eredetileg a 15. században nagyböjt negyedik vasárnapján, a Mothering Day alkalmával készítették a tortát, (később ebből a napból lett az Anyák napja). Íme egy recept:
- 300 gramm liszt
- fél teáskanál kevert fűszer (pl. fahéj)
- 110 gramm vaj vagy margarin
- 110 gramm barnacukor (lehet nádcukor is)
- 2 evőkanál aranyszirup
- 2 evőkanál cukormáz/bevonat
- 350 gramm szárított gyümölcs keverék
- 2 tojás
- 1 deciliter tej
- 700 gramm marcipán
Először beletörjük a vajat vagy margarint a lisztbe. Majd beletesszük a cukrot, fűszereket, szárított gyümölcsöt és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a szirupot és a tojásokat. Beleöntjük a tejet és egy masszává keverjük az egészet. Kizsírozunk egy mély sütőedényt és beletöltjük a massza felét. Sodrófával és liszttel kinyújtjuk a marcipán harmadát.Beletesszük a lábasba, a massza tetejére. Rátöltjük a massza másik felét, majd elsimítjuk a tetejét és betesszük 150 fokos sütőbe 60-70 percre. Szúrkáljuk meg a közepét, hogy átsült-e és nem ragadós a massza. Ha átsült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk 10 percig hűlni, majd vegyük ki az edényből és hagyjuk tovább hűlni. Nyújtsuk ki a marcipán másik harmadát és miután ráöntöttük a cukormáz egy részét a süteményre, helyezzük rá a tetejére. Egy villával körben mintát vihetünk a peremre. A maradék marcipánból 11 golyót formázunk, melyeket aztán a megmaradt cukormázba mártunk. Ráragasztjuk őket a torta peremére körbe. Ha maradt cukormáz, azt a torta közepére önthetjük és kedvünkre díszíthetjük.
Jó étvágyat!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.