A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2015.07.07. 08:30 Blackwaters

Tíz éve történt a londoni terrortámadás

lon_mourns.jpg

2005. július 7-én rázta meg Londont az a merényletsorozat, amely 52 halálos áldozatot követelt és mintegy 700 sérültet hagyott maga után. A londoniak 7/7-ként emlegetik a napot. Ma erre emlékeznek.

article-1198170-02db7b460000044d-727_634x469.jpgTíz évvel ezelőtt, 2005 július 7-én, csütörtökön úgy indult a nap a brit fővárosban, mint ahogy az megszokott: növekvő forgalom, sűrüsödő kocsisorok, araszoló buszok, tömött metrók. Aztán helyi idő szerint 8:49-kor elszabadult a pokol: mintegy 50 másodpercen belül három bomba robbant különböző metrószerelvényeken. Az első kettő a Circle Line-on, a Liverpool Street és az Edgware Road állomások közelében, a harmadik a Picadillyn, King's Cross és a Russel Square között (a legtöbb áldozatot, összesen 26-ot ez a detonáció szedte).

london-bombings2.jpgA negyedik robbanás egy órával később, 9:47-kor történt a 30-as buszon, amely a Marble Archtól épp visszaindult Hackney Wick felé és a Tavistock Square-re érkezett. A detonáció leszakította a kétszintes busz teljes felső szintjét. A metróból ekkor már evakuált utasok tömegével szálltak át ebben az időben az érkező buszokra, így erre a 30-as buszra is. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a busztól nem messze dolgozó mentők és ápolók a buszrobbantás sérültjeinek azonnal segítséget tudtak nyújtani, ám 13-an így is életüket veszítették a merényletben.

london-survivor_650x400_51435997987_1.jpgA föladalatti robbantásban közel 40 ember halt meg és sok súlyos sérült volt. Mint a képen látható, most 47 éves Gill Hicks is, akinek a bomba leszakította mindkét lábát. Közel egy óra telt el, amíg megérkezett a segítség a legmélyebb metróvonalban rekedt áldozatokhoz, és köztük őt is felszínre hozták, majd kórházba szállították. Mindezt öntudatlanul élte át. Az ausztrál nő idén visszatért a helyszínre, hogy emlékezzen az újjászületése napjára.

Valamennyi merénylő bevándorló pakisztáni családból származott, Angliában nőtt fel és tanult, és mindegyik harminc éve alatt volt. 606_london_bombers2050081722-10077.jpgKorábban egyiküknek sem volt rendőrségi aktája, vagyis tiszta lappal mentek bele a terroristaakcióba. A CCTV-képen épp 7-én reggel láthatók, amikor Lutonba érkeztek, hogy azután a pokolgépeket rejtő hátizsákjukkal Londonba menjenek. A 18 és 30 év közötti fiatalok, akik a szeptember 11-i amerikai merénylet után radikalizálódtak, hosszú hónapokon át készültek az akcióra.

b217_martin_gilbertson_2050081722-24094_1.jpgKülön tragédia, hogy kettőjükre korábban egy IT-szakember, a Leeds közelében élő Martin Gilbertson felhívta a rendőrség figyelmét. A férfit ugyanis felbérelték, hogy segítsen nekik weboldalt építeni ill. a számítógépeiket védetté tenni külső behatolások ellen. A férfi megtette ezt, ám miután egy alkalommal rájött, hogy gépeiken milyen adatokat tárolnak, terjesztenek, értesítette a rendőröket. A helyi kapitányság az anti-terrorista brigádhoz irányította őt azzal, hogy küldje el nekik, amit talált. Martin alapos munkát végzett: a gépekre feltöltött képeket, videókat, e-mail forgalmat, címeket, mindent elküldött 2003-ban, de semmilyen választ nem kapott.

A merénylet napjáig.

Szólj hozzá!

Címkék: busz metró terror merénylet tragédia megemlékezés London migránsok eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr907584350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása