A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.09.14. 09:01 Blackwaters

Mától bevezetik a plasztik tízfontost

new-10-pound-note-most-valuable-serial-numbers-rare-cost-worth-1005967.jpgEgy évvel az ötfontos bankók cseréje utána a tízfontosokét is elkezdi a Bank of England. A polimer pénzen Jane Austin képe lesz látható.

A Charles Darwin képével díszített jelenlegi tízfontosok kivezetése, akárcsak a korábbi ötfontosok esetén, fokozatos lesz. Várhatóan 2018 tavaszán szűnik meg a használata, utána csak bankokban lesz beváltható az új, műanyag alapú pénzre. A vegánok tiltakozások ellenére ez a bankó is tartalmaz majd nyomokban állati zsiradékot, biztonsági és anyagi okokból. A királynő fogja bemutatni az új pénzt, és ő kapja az első AA01 000001 sorozatszámot, míg a királyi család tagjai a második és harmadik darabot. Tavaly az ötfontosok bevezetésekor a gyűjtők lecsaptak az első példányokra, több ötfontos ezer fontnál is többért kelt el. Idén hasonló érdeklődés várható a korai példányok iránt, de valószínűleg a Jane Austin születési és halálozási évét tartalmazó sorozatszám is nagy népszerűségnek örvend majd. A Bank of England az új pénztől két és félszer hosszabb élettartamot vár, mint amire a meglévő képes. Ez lesz az első olyan pénz, amit vakok is tudnak olvasni, mivel a bal sarkában tapintással érzékelhető pontok lesznek. A húszfontosokat 2020-ban cserélik majd polimerre, azon William Turner képe szerepel majd.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság bank pénz font királynő 2017 2018 London ekozbenlondonban Jane Austin Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1012825736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása