A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.05.22. 08:10 Westminster

Visszatért Farage és erősebb, mint valaha

farage-back-2019.jpgVárhatóan a Brexit Párt nyeri az európai parlamenti választásokat a szigetországban. Feltörekvőben vannak még a szabad demokraták, míg a két nagy párt népszerűsége mélyrepülésben van.

Finisébe érkezett a kampány a május 23 és 26 között tartandó európai parlamenti választásokra, ami 1979 óta a kilencedik alkalom, hogy uniós polgárok szavazhatnak az Európai Parlament összetételéről. Bár a brit kormány azt tervezte, hogy a Brexit miatt idén már elmarad ez a választás az Egyesült Királyságban, a történelem más fordulatot vett és egyelőre nem látszik még, mikor fog kiválni az ország (ha egyáltalában kiválik) az Európai Unióból. Sőt, a britek elsőként fognak szavazni végül, csütörtökön, és bár ez a választás, ha tényleg megtörténik idén a Brexit, jelképes és felesleges, a nagy pártok mellett feltörekvő kicsik óriási hasznot húzhatnak belőle. A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a Brexit kérdésében végletesen megosztott brit társadalom elérkezettnek látta az időt, hogy megbüntesse a nagy pártokat. A konzervatív szavazók a torykat, mivel nem tudták tető alá hozni a Brexitet, a munkáspárti szavazók pedig a Labourt, mivel nem álltak a vezetőik az unióban maradást szorgalmazók oldalára.

Az Opinium Poll Oserververnek készített felmérése egyértelműen az idén januárban alapított Brexit Párt 34%-os győzelmét jósolja. Ez az a párt, amit a korábbi UKIP-vezér Nigel Farage alapított, akinek komoly szerepe volt abban, hogy 2016-ban a britek a Brexitre szavaztak. Farage szerint a kormány nem tudta teljesíteni a választók akaratát és megvan a veszélye annak, hogy elmarad a Brexit. A pártja célul tűzte ki, hogy valóban elhagyja az uniót az Egyesült Királyság. A YouGov/Datapraxis is a pár hónapja még szinte láthatatlan Brexit Párt győzelmét jósolja 9000 választó megkérdezése után. A párt az egész országban vezető pozícióban várja a választást, egyedül Skóciában tudta megelőzni az SNP. Az Opinium szerint másodiknak az ellenzéki Munkáspárt jött be legjobban a szavazóknak, 20%-kal, de nyomukban ott liheg (ha ugyan meg nem előzi őket) a Libdem, vagyis a szabad demokraták, akik egyedüli pártként teljes mellszélességgel támogatják az EU-ban maradást. A korábban örök harmadik liberálisok előtt ezzel óriási esély kínálkozik, hiszen rengeteg olyan, egyébként munkáspárti szavazó van, aki ezúttal nekik adja a voksát, mert elégedetlen Corbyn és csapata teljesítményével.

A kormányzó konzervatívokra történelmi vereség várhat, a szavazók csupán 12%-a szavazna rájuk. Mindez azt mutatja, hogy Theresa May politikája megbukott és a belülről is felőrölt pártvezetés mélyrepülésbe taszíthatja a pártot. Mayt, aki korábban belengette, hogy a Brexit után távozni fog, már sürgetik, hogy mondja meg, mikor áll félre. Utódának többen bejelentkeztek már, köztük az egykori londoni polgármester és külügyminiszter, Boris Johnson is. Maguk a konzervatív szavazók is úgy gondolják, Maynek sürgősen távoznia kell, ilyen ellenszélben pedig nehéz kormányoznia. Ami még meglepőbb, hogy a felmérések szerint, ha általános választások lennének, az újonnan alapított Brexit Párt előkelőbb helyen végezne, mint a kormányzó konzervatívok, sőt, a Munkáspártot is lenyomná, amivel teljesen felforgatná a brit belpolitikát. A populista Farage tehát, aki napi szinten kerül be a hírekbe, hol azzal, hogy kétes kampánypénzzel támogatták, hol azzal, hogy leöntötték milk shake-kel, visszatért, és erősebb, mint valaha volt.

kép: PA

5 komment

Címkék: politika választás eu szavazás parlament skócia munkáspárt liberálisok egyesült királyság boris johnson konzervatívok nigel farage 2019 UKIP theresa may ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Brexit Párt


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr8614835166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2019.05.23. 09:00:36

dehogy erősebb.
ugyanolyan pöcs.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.05.23. 09:12:06

Simán lehet, hogy a Brexit párt kapja a legtöbb EU parlamenti szavazatot GB-ben. Vagyis a libsiknek azért kell szurkolniuk, hogy mielőbb lépjenek ki az angolok..:)

flydomi 2019.05.23. 10:50:02

Most ez az elmebeteg miért ül megint be az uniós parlamentbe,ha onnan ki akar lépni,ha már Putyin pénzeli őt?Egyébként nyugodtan lehetne már miniszter,de sose jegyezte meg,H az is akar lenni a nagy duett ellenessége miatt,miközben folyamatosan nyuszi pocs sunyi módra övezet és sivalkodik,ahogy a popsik teszik. :)

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.05.24. 09:40:52

@flydomi: Mondjuk azét seggfejkém, mert nem olyan biztos, hogy kilépnek. Lehet egy újabb népszavazás , mert ugye a "fejlett" "demokráciákban" nem ritkán addig szavaztatják a jó népet, amíg a megfelelő eredmény ki nem jön. Ezesetben viszont igencsak jó lesz, hogy az EU parlament legnépesebb pártja a Brexit párt..:)))
süti beállítások módosítása