A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.07.05. 08:08 Blackwaters

Egyre több ember menekül el Londonból

dartford.jpgHat éve még csak 250 ezer, tavaly már 340 ezer ember döntött úgy, hogy maga mögött hagyja a brit fővárost. Csupán a nemzetközi bevándorlás miatt nem csökken drasztikusan London lakossága.

London lakossága történelmi rekordhoz közelített mintegy hat éve: 8,3 millióan laktak benne, 2015-re pedig a lakók száma elérte a 8,6 milliót. Az előrejelzések pedig azt mutatták, hogy 2020-ra akár 9 milliónyi ember él majd itt. Ám közben jött a Brexit, és nőtt az erőszakos bűnözés aránya, azon belül is a késeléseké, továbbá az ingatlanárak az egekbe szöktek, az embereknek pedig úgy tűnik, egyre inkább elege van a túlzsúfolt rengetegből, vagy ahogy az angolok nevezik, The Great Wen-ből. Ezzel párhuzamosan megnőtt az érdeklődés nemcsak a többi angol nagyváros, mint Brighton, Birmingham vagy Leeds irányába (ahol egyébként szintén növekszik az ingatlanok ára, csak lassabb ütemben), de az agglomeráció felé is. A Guardian szerint olyan London közeli csendes falvak és kisvárosok, mint Potters Bar, Stevenage, Dartford, Epsom vagy Thurrock egyre népszerűbbek a kiköltözők körében. Ezek a hagyományosan mezőgazdaságból élő falvak, amelyek az M25-ös autópályán (a londoni M0-ás) kívül vagy annak környékén helyezkednek el, olcsóbb, megfizethetőbb és élhetőbb alternatívát nyújtanak lakosaiknak, mint a főváros, ráadásul nem kell lemondania teljesen a kiköltözőknek a London nyújtotta előnyökről, hiszen kevesebb mint egy óra távolságra van a King's Cross vagy a London Bridge és akár be lehet járni dolgozni. Thurrockban vagy Dartfordban a tavaly beköltözött lakosok kétharmada Londonból jött. Persze megvan a veszélye annak, hogy ezek a helyek alvó városokká válnak, ahová a kiköltözők csak pihenni mennek, de egyébként a hét nagy részében a fővárosban vannak. Az agglomerációs települések nagy része egyelőre nem is tud egyelőre mit kezdeni a megnövekedett népességgel, a kocsmán és kisbolton kívül nem sok alternatívát kínálnak az új lakosoknak, még egy mozi sincs a legtöbb helyen. Ugyanakkor a sok új ember életet lehel az egyébként stagnáló mikroközösségekbe. Londonra eközben kisebb visszaesés vár. Már most vannak olyan fővárosi iskolák, amelyeket be kellett zárni (pl. a St. Aloysius általános iskolába 40%-kal kevesebb diák jelentkezett, mint az elmúlt években, így megszüntetik), és a Brexit miatt leépítő cégek is kedvezőtlenül hatást gyakorolnak a lakosságszámra. Aggódni azonban szakértők szerint nem kell: London mindig is pénzügyi központ volt és a jövőben is az marad, az elnéptelenedés réme nem fenyegeti.

47 komment

Címkék: emberek lakás népesség agglomeráció lakásár 2019 London ekozbenlondonban lakosság növekedés lakossága Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr4514918394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2019.07.06. 15:18:18

Jajdejó, akkor ez azt jelenti, hogy a külföldre szakadt honfitársaink végre hazajönnek adót fizetni? Oh, wait....

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 16:15:38

Vagy inkabb a ciganykepu migri polgarmester ugyes politikaja lehet az ok, hogy a feher ember menekul.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.06. 16:49:28

Mondjuk épp a nemzetközi bevándorlás miatt lépnek le ennyien..

Raven! 2019.07.06. 17:10:13

@Visceroid: Fizettem en mar eleget, ha nem talalod kerdezd gyurcsibacsit....

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.06. 17:45:39

@Visceroid: Nem ők csak akkor jönnek haza,ha mondjuk egy síbalesetben szétmegy a lábuk,hogy a „szar magyar egészségügy” rendehozza..

Az Ellenálló 2019.07.06. 19:01:38

@Csuti Ördögüző: Nem a polgármester politikájával van a baj, bár tény, hogy kerüli a kérdéseket a késelések és savas támadások elszaporodottsága okairól (ahol nem csak a támadók, de az áldozatok többsége is migráns és általában ismerte az áldozat a támadóját), hanem a brit rendőri szervek tehetetlenségéről, amiért a brit konzervatív pártot kell okolni, mert rendre megköti a rendőrség kezét az ilyen ügyekben.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 20:13:16

@Az Ellenálló: a Konzervativ Part londonban ellenzekben van, mirol beszelsz?

Szaktanár 2019.07.06. 21:08:11

@Veszéjben a lyogállamiság !: azt ugye tudod, h az eu-n belül abban az országban minősülsz biztosítottnak, ahol dolgozol? aki tehát nagy-britanniában, annak alapból nincs hozzáférése a "szar magyar egészségügyhöz", ahogy te fogalmazol. mehet magánpraxisba, de azért meg fizet, tehát nem a magyar adófizetők állják a kezelés árát. mit szerettél volna tehát mondani?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 21:27:09

@Szaktanár: kiveve ha fizeti itthon a minimum hozzajarulast, ami mennyi, 25 font?

Szaktanár 2019.07.06. 21:43:18

@Csuti Ördögüző: egyrészt nem vagyok róla meggyőződve, h van lehetőséged egyszerre 2 eu-s országban tb-t fizetni, de csak a példa kedvéért tételezzük fel, h igen - akkor viszont mi is a probléma azzal, ha igénybe kívánok venni egy szolgáltatást, amiért fizetek?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 21:49:50

@Szaktanár: az, hogy nem fizetsz erte

Milyen szolgaltatast akarsz 7-8000 forintert? Az egy orvos 1 orai orabere.

A bejelentett magas keresetuek fizetik az ellatasodat.

Szaktanár 2019.07.06. 22:07:43

@Csuti Ördögüző: "A bejelentett magas keresetuek fizetik az ellatasodat."

hát ez így önmagában hülyeség, hiszen az eü járulék összege fix, mindegy tehát, h minimálbért keres vki, vagy milliókat, mindkét esetben 7.500,- forint/hó lesz a tb hozzájárulása 2019. január 1-jétől.

www.nav.gov.hu/nav/ado/jarulek/Fizetendo_jarulekok.html

a munkáltató az, aki magasabb bér után többet fizet az "egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék" nevű kalapba, egész pontosan a munkavállaló bruttó bérének a 8,5 százalékát (melynek elosztását szintén megtalálod a fenti linken). ugyanakkor: ennyi erővel azt is mondhattad volna, h a mari néni, aki egész életében mo-n élt és adózott, a magas keresetűeknek köszönhetően kapja meg az orvosi ellátását. ez nem zavar? tényleg nem értem, mi a problémád. nem mellesleg: aki külföldön él, az valszeg nem tölt heteket, hónapokat mo-n, ha mégis orvosra lenne szüksége, akkor egészen pontosan havi egyszer egy órát eltölthet nála, hiszen havi 7250 forintot leszurkol érte, és a te számításod szerint ennyi egy orvos órabére. könnyű belátni, h a külföldön élek úgy nagy átlagban nem repkednek haza négyhetente, h minden alkalommal egy órát eltöltsenek egy orvosnál.

Spiritual 2019.07.06. 22:07:47

@Csuti Ördögüző: Nem fizetheti az eü járulékot, mert egyszerre csak egy helyen lehetsz biztosított, mégpedig ott ahol élsz és adót fizetsz. Kiváltható az európai egészségkártya még a brexitig, vagy igénybe veszed a magánpraxist. Egyszer jöttem haza törött lábbal. Sztk röntgen meg orvos, aztán egy órát keresgették a szabályzatban, hogy mit tegyenek, ha a beteg bejelenti fizetési szándékát...

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 22:13:56

@Szaktanár: Szoval akkor neked is vilagon, hogy a magas keresetuek fizetik a minimalhozzajarulok egeszsegugyet. Jo hogy tisztaztuk ezt.

Aki itthon van, az sem jar aktiv koraban havi 1x orvoshoz. Es nem Csak Berktg van az Eüben, hanem ott az osszes tobbi.

Oda akarok kilyukadni, hogy ez a minimum ellatas a szlovakoknal majd nem 3x ennyi. Nalunk iszonyat pioca rendszer van.

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 22:19:00

@Spiritual: hogyne fizethetnel 2 helyen tb-t, halvany Goze nincs az angol hivatalnak, hogy te fizeted az onkentes minimumot itthon, es nem is erdekli oket

Elmeletileg allando lakohelyed is csak 1 EU orszagban lehetne, csak megsem igy van, mert a kutya sem ellenorzi

Spiritual 2019.07.06. 22:19:16

@Visceroid: Ez miért csak az adófizetésről szól? Nem vesszük igénybe az ingyenes egészségügyi ellátást, babaváró vagy milyen programot, adókedvezményeket, támogatott hiteleket. Nyugdíjunkat részben egy másik állam fogja utalni. A teljesség igénye nélkül ennyi jutott eszembe.

Spiritual 2019.07.06. 22:27:26

@Csuti Ördögüző: Szabályellenes,mert ez a magyar állampolgárokra vonatkozik. Persze ez akkor derülne ki, ha mélyebb lenne az integráció. Tudom, hogy sokan csinálják, de szerintem hülyeség. A végső a 185 napos szabály, ez alapján dől el hol van létérdekeinek központja. Azaz hol dolgozik, hol él, hol kap fizetést. Azt ne keverjük össze, hogy valakinek hol van tulajdona. Lehet több helyen is ingatlanod.

Szaktanár 2019.07.06. 22:29:41

@Csuti Ördögüző: tényleg nem értem, mit szeretnél bebizonyítani. MINDENKI ugyanannyi tb-t fizet, keresettől függetlenül. ha egy külföldön élő mo-n IS szeretne tb-t fizetni, akkor ő is pont ugyanannyit fog, mint bárki más. azt már csak nagyon halkan jegyzem meg, h azért van egy kurva jelentős redisztribúció az eu-ban, amely az eü-t is érinti, és ha hiszed, ha nem, ezt épp a gazdagabb országok adófizetői dobják össze. (az persze egy másik kérdés, h mo-n azonnal ellopják a beérkező pénz 90%-át, de ez nyilván nem indok arra, h ettől még vki ne vehessen igénybe közgyógyellátást, ha fizeti a tb-t). mondok egy konkrét példát, h világos legyen. a múlt havi fizucsekkem így néz ki az eü-t illetően:

Employee National Insurance Contribution - A £333.72

Employer National Insurance Contribution - A £383.78

a munkáltatóm és én tehát ketten együtt több mint 717 fontot fizettünk tb-re a múlt hónapban. nem fizetek magyar tb-t, nem is járok mo-ra orvoshoz (vagy ha mégis, csak magánrendelésre). ennek ellenére: el tudod képzelni, h ebből az összegből bőven jut(na, ha el nem lopnák otthon) a magyar eü-re is, amikor az eu visszaforgatja a pénzt?

komolyan, h érted azt, h nem fizetek a szolgáltatásért? megvan ez az eu nevű dolog, amiben így kurva sok pénz áramlik a fejlett régióktól (ny-eu) a leszakadtak felé (k-eu)?

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 22:40:01

@Spiritual: Hat, en eleg szkeptikus vagyok a melyebb integracioval kapcsolatban, amig minden Elit a leghulyebbjeit kuldi a brusszeli politikaba

2 EP alelnokot adunk, a gyurcsany fele AVOs szarmazasu zsidot, Meg a Fidesz kvotaciganyat

Ezek a legfobb tisztsegviseloink a brusszelita parlamentben, priceless. Persze a tobbi orszag is a szemetet kuldi oda, aztan ugy is mukodik az egesz

Csuti Ördögüző 2019.07.06. 22:43:52

@Szaktanár: nem fizet ugyanannyit, az tokmind1 hogy a munkaltatotol vonjak le, vagy toled

Ha egyeni vallalkozokent csinalod ugyanazt, akkor Kezbe kapod a szuperbruttot, aztan fizetheted belole a minimumot, de az alkalmazottaknak nincs ilyen opcio

Szaktanár 2019.07.06. 22:45:25

@Csuti Ördögüző: "nem fizet ugyanannyit, az tokmind1 hogy a munkaltatotol vonjak le, vagy toled"

h lenne már tökmindegy? most csak szívatsz, ugye? :)

mindenki ugyanannyit fizet alkalmazottként, nagyon szépen kérlek, h próbáld meg ezt megérteni.

M. Péter 2019.07.07. 01:36:17

@Csuti Ördögüző: A rendőrség költségvetésének nagyobb része a kormánytól jön, ezt a konzervatív kormány fokozatossan csökkentette, a helyi adókat nem lehet annyival emelni, hogy a csökkenést ellensúlyozza. Emiatt kb. 15%-kal csökkent a rendőrök száma, ez határozottan a kormány, nem a polgármester felelőssége.

SzemkilővetőNÉ 2019.07.07. 02:48:11

Tobb unios penzt kellene az arabok bankkartyaira utalni. Csak a szemet Orban allandoan akadalyozza, ezert nem erzik magukat jol a szegeny menekultek. Ezert kenytelenek keselni, meg kamionnal gazolni.

Visceroid 2019.07.07. 07:29:24

@Spiritual: " Nem vesszük igénybe az ingyenes egészségügyi ellátást, babaváró vagy milyen programot, adókedvezményeket, támogatott hiteleket. "

Jah, "ingyenes" egészségügyi ellátás. Ami meg a felsorolt többi dolgot illeti, azokat más sem veszi igénybe, ugyanis egyszerű kampányfogás mindegyik. Najó, talán néhány fideszes havernak jut zsebpénz gyanánt, egyébként csak parasztvakítás. Ha valaki megigényli őket akkor vagy nincs szüksége rá, ha meg van, akkor elvész a bürokrácia útvesztőjében. Szóval tessék szépen hazajönni és itthon dolgozni az éhbérérét, nem pedig a nyugati fertőben dőzsölni!

odod94 2019.07.07. 08:13:10

@Szaktanár: Nézd meg a linket, amit beraktál. Az azt tartalmazza, hogy az szja mellett miket vonnak le a bruttóból. A biztosított fizeti az egészségbiztosítási járulékokat, tehát aki többet keres az többet is fizet egészségbiztosítást. A 7500 Ft-ot akkor kell fizetni, ha valakinek nincs munkáltatója, aki rendezni a befizetést.

Zalán Maurer 2019.07.07. 09:05:51

Azt írja 'nem kell aggódni mert mindig is pénzügyi Központ volt nem fog elnéptelenedni'

Tehát más probléma mint a létszámbeli kifogyás-zsugorodás már nem is letezik?
Mas probléma nem lehet ezen kívül?
Az nem probléma hogy kik mennek el es kik jönnek helyettük? Tehát nem kell aggódni, hiszen ha pénz lesz más úgysem számít! Ha penzugyi problema nincs, akkor mas probléma már nem is létezik? Mint pl. a tradíció es értékvesztés??

gigabursch 2019.07.07. 09:19:34

Ajjaj!
Nagy a baj. ..
Ki fog hipát termelni?

Ekrü 2019.07.07. 09:22:22

@Szaktanár: "MINDENKI ugyanannyi tb-t fizet, keresettől függetlenül. "-Ez nem igaz.Az egészségügyi járulék jelenleg Magyarországon a bruttó fizetés 3+4 ,vagyis összesen 7%-a.Ez pld. a jelenlegi minimálbér esetében 13650 Ft,de 250ezer Ft bruttó bér esetében már 17500 Ft.Tehát minél többet keres valaki annál többet fizet.Az általad emlegetett 7500 Ft-ot azok fizetik akiknek nincs semmilyen jövedelmük papíron.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.07.07. 09:28:20

@Szaktanár: nem lehet két országban tb-t fizetni. Magyarországon EU-s tb kártyával pedig csak sürgősségi ellátás jár. Tervezettet csak s2-s papírral lehet, de azt meg fizeti a magyar tbnek a kinti biztosító

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.07.07. 09:31:43

@Csuti Ördögüző: nem az angol hivatal fog megb...ni, hanem a magyar. Fizetsz magyar tb-t de nem dolgozol ? Honnét van bevételed? Ja külföld? 15 napon belül köteles lettél volna behekenteni az OEP-nek a változást ..

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.07.07. 09:33:19

@Csuti Ördögüző: Uk-Ben nincs állandó lakóhely fogalma . Tehát valójában lehet állandó magyar lakóhelyed. A nem ellenorzirol annyit, hogy de, az osztrákok pl iszonyat komolyan ellenőrzik

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.07.07. 09:34:56

@Szaktanár: a national indurance meg mindig nem egészségügyi járulék ( tb). Uk -Ben a tb rezidencia alapú. Ha itt élsz, akkor jár . Az ni-t több dologra fizeted, aminek csak egy része a kórházak fenntartása

szamaritánus 2019.07.07. 09:57:34

@Szaktanár: ja, es mennyit visznek ki innen?

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.07. 10:01:49

@Szaktanár: Magyar állami kórházban műtötték az illetőt .Kérdeztem,hogy miért nem GB-ben kezelteti magát,hisz ott élt már vagy hat éve.Azt mondta,hogy az futószalag.
De egy blogon is volt egy beszámoló pár éve.Az illetőnek egyre komolyabb gerincfájdalma volt,de az angol állami egészségügy lekoptatta..

ddi 2019.07.07. 10:23:31

Szinte mindenki hazajár ebbe a "szar" országba a komolyabb egézségügyi ellátásokért. Őket kellene kiszűrni és jobban megsarcolni, a többletbevételt pedig az ápolók, fiatal orvosok béremelésére fordítani..

teéjesenmindegy 2019.07.07. 10:59:43

@Szaktanár:
Szóval mindenki 7500 forintot fizet.
Ha 10 millióval számolunk ( bőven nem annyi) akkor az 75 milliárd havonta. Az egy évben 900 milliárd.

Az eü költségvetése évente 2000 milliárd. Az úgy a duplája. Szóval azt valakik csak összedobják, ugye?

teéjesenmindegy 2019.07.07. 11:03:05

@tildy[UK]:
"hanem a magyar. Fizetsz magyar tb-t de nem dolgozol ? Honnét van bevételed? "
Hülye. Több százezren csinálják, és senki nem büntet. Sőt örülnek, hogy nem potyázol a tb-n.

2019.07.07. 11:07:51

@Veszéjben a lyogállamiság !:
A gyakorlatban nem létezik magyar egészségügy, ha nincsenek kapcsolataid és nem fizetsz valakinek zsebbe, akkor egyszerűen nem látnak el. Nem véletlen, hogy egyre többen fizetnek éves díjat valamilyen magánszolgáltatasért, majd ha komolyabb műtét kell, akkor azon keresztül intézik az állami kórházban, ahová utcáról indulva előbb halna meg, mint hogy megkapja ugyanezt.

teéjesenmindegy 2019.07.07. 11:20:10

@Zabalint: :D:D:D
Istenem, bazmeg, és te itt élsz, szívod a drága levegőt bazmeg, és ennyi eszed van. Egész hihetetlen. És mondod a baromságaidat.

Spiritual 2019.07.07. 11:30:47

@Visceroid: Lenyomtam húsz évet, dolgoztam munkavállalóként, mindig vállaltam a túlórát, vállalkozóként átlagosan tizenkettőt, de volt hogy húsz órát, hétvégéim nem voltak, csak karácsony és egy hét szünet. Képeztem magam a saját pénzemen, azt gondoltam segít megváltoztatni az életemet, de lényegesen semmi nem változott. Feladtam, nem jövök haza. Most rajtad a világ szeme, neked kell annyit dolgozni, mint amennyit én dolgoztam. Hajrá! Az erő legyen veled!

Spiritual 2019.07.07. 11:42:16

@Veszéjben a lyogállamiság !: Figy, Svájcban és Amerikában is kezeltethetem magam ugyanennyi erővel. A lényeg azon van, hogy az ember, ha külföldön van jogosultsága, akkor fizesse ki az orvosi ellátást. Semmi baj azzal, ha valaki hazamegy és a kórház számláz. Bár a bevétel nem az orvosok és a nővérek jövedelmét, hanem a kórházat igazgató orvosbáró bevétele lesz. A munkáltató és a munkavállaló is tetemes összeget fizet be az egészségügybe és a nyugdíjpénztárba. A baj azzal van, hogy az adó bevételekkel, mint magánvagyonnal bánnak.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.07. 12:40:09

@Spiritual: Itt a fő kérdés az, hogy a világ egyik legfejlettebb állama nem képes megfelelő színvonalú állami egészségügyi ellátást biztostani "életmódváltás", "paracetamol".. Ennyit tudnak.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.07.07. 12:55:25

@Zabalint: Ezt a hülyeséget te tényleg teljesen komolyan gondolod?Gondolom évtizedek óta nem jártál az országban..

liberalnazi dickheads 2019.07.07. 13:25:36

Legalább ne hazudnál. A kibaszott arabok és niggerek miatt menekülnek az angolok. Nem véletlenül nevezik a jelenséget angolul WHITE FLIGHT -nak. Szakadt volna anyádba a hazug fejed.

Spiritual 2019.07.07. 13:35:18

@Veszéjben a lyogállamiság !: Mindenre a paracetamolt ajánlják. Pedig akinek magas a vérnyomása az nem szedheti. Itt hamarabb jutsz be koncertre jegy nélkül, mint hogy felírjanak antibiotikumot. Kolléganők panaszkodnak is, hogy zuhan az ellátás minősége. Négy évvel ezelőtt nekem is ki kellett vernem a balhét, mert negyven fokos lázzal el akart hajtani a nővér az ügyeletről, azzal hogy ez csak egy kis megfázás. Ragaszkodtam az orvoshoz. Képvágások közepette végülis elértem amit akartam. Leültem a váróba és vártam, közben köhögtem és tüsszögtem. Aztán észrevettem, hogy lassan egy szép kör alakul ki körülöttem. Érdekes módon olyannyira nem voltam beteg, hogy senki nem tartotta jó ötletnek, hogy mellém üljön... Most kolléganő gyerekével ment ugyanez. Háromszor vitte el, nem vették komolyan és kórház lett a vége. Itt sem jó az ellátás színvonala, kevés az orvos, sok a beteg és az orvosok különböző országból különböző tudással és kulturális háttérrel jönnek. Angol orvosok inkább Amerikába vagy Ausztráliába szeretnek menni. Tehát itt is meg van ugyanaz a probléma, mint otthon. Egy másik, terhes munkatársnőnek indiai körzeti orvos elkezdte magyarázni hogyan fogan meg és fejlődik a baba. A csaj mondta neki, hogy igen, tudom. Erre sértődötten az orvos, miért talán orvos a végzettsége. Aszongya a csajszi, nálunk ez nyolcadikos tananyag biológiából... Nekem az afrikai doktornő semmilyen leletet nem fogadott el Magyarországról. Úgy kezeli, mintha valamilyen futottak még "isztán" ország lenne, nem az eu tagja. Még...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2019.07.07. 14:09:31

@ddi: Igen. Maganrendelesekre. Es kemenyen fizetunk erte.

Kivancsi 2019.07.07. 14:11:13

"Aggódni azonban szakértők szerint nem kell"

na ja a lakossagcsere folyamatban a beozonlo a csatornát atgumicsonakazo vagy átuszo pakiarabnegrok majd lecserélik a londoni őslakosságot..... most már csak vmi menekulo bantu-negro kiraly kell hogy jojjon vagy esetelg irani fomufti.... aztan a Erzsike meg csapata is koltozhet! lesz majd masik szebb PC-b angol uralkodo vmi migri orszagbol :)
süti beállítások módosítása