A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2021.02.07. 08:22 Blackwaters

Többszázezer hongkongi érkezhet Nagy-Britanniába

hongkong-uk.jpgFebruártól öt éven keresztül települhetnek át a volt brit gyarmatról a lakosok a szigetországba.

1997-ben Nagy Britannia átadta egykori gyarmata, Hongkong felett az ellenőrzést Pekingnek, de azzal a feltétellel, hogy maradhat külön jogrendje a fél Nógrád megye méretű területnek. Ez mintegy 20 éven át működött is, de aztán Kína egyre inkább magához akarta kötni és bekebelezni a volt gyarmatot, mígnem végül megszületett a nemzetbiztonsági törvény, amely alapján mind az igazságszolgáltatás, mind a közigazgatás, mind a sajtó kínai befolyás alá került. A korábbi tüntetéseket betiltották, az állampárt kritizálását börtönnel sújtották. A hongkongiaknak, akik eddig szabadságban éltek, nem sok választása maradt: vagy megszoknak, vagy megszöknek. Ez utóbbit kívánja most elősegíteni London azzal, hogy speciális vízumot ajánl a hongkongiaknak. Mintegy ötmillió ember, a város lakosságának 70%-a dönthet úgy, hogy átköltözik Európába, és 5 év elteltével brit állampolgár lehet. A vízumért csak 250 fontot kell csak fizetniük a hongkongiaknak.

A jól hangzó ígéret ellenére az első évben várhatóan csak 100-150 ezer emberre számítanak a briteknél. Ennek oka az, hogy jelenleg a járvány miatt sok szektorban válság van, magas a munkanélküliség, drága a megélhetés. A járvány pedig nem ért még véget, jelenleg is naponta többezer új halott és több tízezer új fertőzött van, bár az oltások kezdete óta csökkenő trendet mutat a Covid-19 terjedése. Sok hongkongi ezért valószínűleg kivár. A költözés azért sem lesz egyszerű, mert a kínai hatóságokat feldühítette a britek ajánlata, és nem fogadják el a jövőben a brit BNO (Birtish National Overseas) útlevelet hivatalos dokumentumként, és akadályozni fogják az elköltözőket. Ez nem csoda. A jól képzett, magas anyagi színvonalon élő hongkongiak disszidálása hatalmas anyagi veszteséget jelentene Kínának, ráadásul Hongkong bekebelezésének és integrálásának kudarcát is jelentené, ez pedig arcvesztést jelentene a Kínai Kommunista Pártnak. Az pedig szintén kérdés még, hogy a többszázezer (vagy a későbbiekben akár milliós nagyságrendű) hongkongi érkezése a 67 milliós Nagy-Britanniába milyen hatással lenne a szigetország társadalmára.

14 komment

Címkék: politika kormány útlevél migráció egyesült királyság gyarmat emigráció 2021 Hongkong Kína Nagy-Britannia ekozbenlondonban BNO Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr9416410344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2021.02.08. 21:45:13

Nem támaszthattak semmilyen feltételt a britek a kivonulásukkal kapcsolatban. Szerződés lejárt! Vége! A hongkokongiak nagyon rosszul politizáltak amikor Peking ellenségeinek menedékjogot adtak. Senki nem enegedné, hogy saját területén szervezkedjenek ellene.

marczy 2021.02.08. 23:33:28

Az emberi jogok tekintetében nálam nincs apelláta és nem is lesz. Hongkong, Tajvan, egykutya, tudnak dolgozni, mint a kínaiak általában, igen komoly munkakultúrájuk van, a briteknek nem azoktól kell félnie, akik Hongkongból ott kötnek ki. Pontosabban nem tőlük kell. Hanem a kínai titkosszolgálat embereitől.
Kína meg megérdemli, hogy szervezkedjenek ellene a saját területén, mert a diktatúráknak pusztulniuk kell. Pont. És ezt nem a kínai kultúra ellen mondom. Tajvanon az őslakosok száma ma már csekély, döntően ugyanúgy han kínaiak élnek ma már, mint a szárazföldön, a kínai kultúra domináns ott is. Mégis demokrácia van. Nem volt mindig az, de ma az van, és Peking ugatásait leszámítva köszönik szépen, jól vannak. Ja, és Tajvan is az "egy Kína" elvet vallja, joggal.
Az Index elemzéseinek egy részével is vitába szállnék, nem lehet a diktatúrát kulturális különbségekkel mentegetni, ha Dél-Koreában és Tajvanon meg működik a demokrácia. Ennek részleteibe most nem mennék bele.

Az USA helyében meg megerősíteném a jelenlétüket a Dél-kínai-tengeren, még ha ez a Közel-Kelet rovására történne is, hogy egy esetleges kínai támadást ki tudjanak védeni.

marczy 2021.02.08. 23:42:45

A kommunizmus (pontosabban: bolsevizmus) pedig a legocsmányabb, legundorítóbb és legönsorsrontóbb politikai rendszer, amit ember valaha kitalálhatott. Azért, mert nem tudhattad, ki a spicli, nem tudhattad, nem jön-e a fekete autó. Undorító, aljas, ocsmány módon ásta alá a végletekig azt a maradék társadalmi bizalmat is Magyarországon, ami volt. És Kína egy hasonló rendszert igyekszik a maga aljas eszközeivel exportálni. Nem tudnék egy olyan országban élni, ahol lehet, hogy másnap már az őrszobára kerülök, aztán meg néhány hét múlva golyót kapok a fejembe. Mert akár kisebb bűncselekményekért is golyót lehet kapni Kínában, ezt jó, ha tudjátok.
És nem érdekel a gazdasági fejlődésük sem addig, amíg nem demokratizálódnak valahogy.
Én még éltem a Kádár-rendszer alatt, úgyhogy tudom, miről beszélek. Egyszerűen vannak dolgok, amiket magyarként nem tudok elfogadni, ha ott a működő, szalonképes alternatíva (Tajvan képében).

steery 2021.02.08. 23:51:38

A briteknek most nagyon jól jönne a jól képzett, nyelvet beszélő, dolgos-szorgos hongkongi bevándorló tömeg, a sok haszontalan csatornaúszó helyett. A kínaiak ezt próbálják megakadályozni. Az eredmény: vasfüggöny lesz Kína körül, amin tömegével szöknek majd át a szabad világba az emberek. Mert a történelem szereti ismételni önmagát. És az embercsempészek jól meggazdagodnak ezen az újabb népvándorláson.

CleanYourRoom 2021.02.09. 11:17:11

@marczy: Még szerencse, hogy az überdemokratikus Nagy-Britanniában végre biztonságban lehetnek a szabadságra vágyó hongkongiak, elvégre egy demokratikus országban nem vihet el a rendőrség egy Facebook-poszt miatt... ja de.

www.independent.co.uk/news/uk/arrests-offensive-facebook-and-twitter-posts-soar-london-a7064246.html
www.cbsnews.com/news/uk-man-jailed-over-facebook-status-raises-questions-over-free-speech/
www.bbc.com/news/uk-41274961
newspunch.com/british-people-jail-offensive-content-online/

Etniez 2021.02.09. 16:44:46

@steery: Nekem már van egy kollégám, aki ezzel a vízummal hagyta el Hongkongot.
Testvérével jöttek, szüleikkel összeveszetek, azok Kína pártiak.

Kemény dolog ez.

masada 2021.02.09. 19:23:19

A kínaik leszarják hány hongkongi megy majd el...Kína egy hatalmas gyár. 5 év múlva Hong Kong tele lesz kínaival akik átvesznek mindent. 10 év múlva már senki sem fog emlélezni a hongkongiak tehetségére

Bkkzol 2021.02.10. 04:58:23

A@masada: Egy apróság... a hongkongiak kínaiak 98%ban, tehát már most is tele van kínaiakkal. :-)) Valóban nem szökik könny a szamükbe ha pár ezer lakos elköltözik. A pénzük jelentős részét még szüleik rakták össze a népi kínával való kereskedéssel. Én is emlékszek, hogy 12-15 évvel ezelőtt honkongon keresztül tudtam kínai árut beszerezni.

Zionnépe 2021.02.10. 06:57:02

@Bkkzol: Te ugye valami kormánypropagandista vagy ugye? Csak mert azok nyelve van most ilyen mélyen Kína alfelében!
Kb úgy érvelsz, mint amikor Putyin megszállta a Krímet. Gondolom onnan vettétek át ezt.
Büszke lehetsz magadra.

Bkkzol 2021.02.10. 07:18:03

@Zionnépe: Nem érzem magam kormánypropagandistának. Többször voltam Hongkokngban még a brit fenhatóság idején is és utána is. Rendszeresen járok Kínába is. Rendben működő, fejlett országnak látom.
A Krimben még soha nem voltam, így véleményezni nem tudom, de tudtommal történelmileg soha nem volt ukrán terület ( mint a lakosság összetétele is mutatja) és az ukrán demokratikus erők kormányzási stílusában is látok némi kivetni valót.

Rodney_2 2021.03.01. 03:02:04

@CleanYourRoom: A "nyugat" egy ugyanolyan szar diktatúra lett a liberálfasizmus kormányra kerülésével, mint Oroszország, Törökország vagy éppen Kína. Szólásszabadság már kb 20 éve megszünt a UK-ben is. Pont egyformák: ha valaki azt mantrázza amit a rendszer hirdet, a rendszer elveit dicsőíti és amellett érvel, akkor szólásszabadság van. Ha meg ellene szól, akkor börtön. És persze az ilyen facebook és twitter szerű szenny is letiltja, szó szerint cenzúrázza. Az eredmény látható a polgármesterválasztásról szóló legfrissebb posztban is ha az ember ránéz a két esélyes jelöltre. Az "angol" ember meg csak néz ki a fejéből hogy hova került pedíg el sem utazott...

Rodney_2 2021.03.02. 00:01:52

@Hungarian Geographic:
Ott játszott a feleségem a kicsi fiammal amikor Londonban laktunk :)

Normális helyen az ilyen maszk nélküli idiótáknak adnának egy 1000 GBP-s csekket aztán nem vonulásznának így.
Indiában meg hosszú botokkal verik őket, az is vicces :)))

Rodney_2 2021.03.02. 00:02:21

@Szaktanár: Te milyen szaktanár vagy? Gender studies??

Rodney_2 2021.03.02. 03:11:15

@Szaktanár: a sok kurvaanyázásból :)
Ha valakit idiótának tartasz és beállsz vele hasonló stílusban "vitatkozni" hosszasan, akkor hasonlóvá válsz hozzá. Ha azt gondolod, hogy különb vagy nála, akkor hagyd a fenébe.
Nézd meg a Gendermátyást. Annak PhD-je van és talán lehetett volna belőle valalmi de aztán nagyon félrementek nála a dolgok és most az internet terrorrizálásában éli ki teljesen értelmetlen és elkúrt életének minden frusztrációját. Ő nyilván azt gondolja, hogy a frappáns válaszok és riposztok mestere, de mindenki más csak egy szánalmas elmebeteg roncsot lát :)))
süti beállítások módosítása