A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2022.09.26. 20:01 Blackwaters

Lazítana a bevándorlási szabályokon a brit kormány

staff_wanted.jpg2 millió betöltetlen állás van a szigetországban, jelentős részük a szolgáltatói szektorban. Emiatt lépne a kabinet.

A nemrég felállt új konzervatív kormány – szembemenve a korábbi kormánypropagandával és döntésekkel – lazítana a bevándorlási szabályokon, hogy enyhítse a súlyos munkaerőhiányt. Az Egyesült Királyságban jelenleg 2 millió betöltetlen állás van, ebből több mint 100 ezer a szociális ellátórendszerben, de hiányzik 40 ezer nővér is a kórházakból, és mintegy 100 ezer teherautósofőr. Hasonló hiány tapasztalható a mezőgazdasági idénymunkáknál, továbbá a vendéglátói szektorban, ezeket korábban főként kelet-európai vendégmunkások töltötték be. A Brexit után megvalósult új, szigorú bevándorlási rendszer limitálta az évente érkezők számát és meghatározta azt is, meddig kapnak a vendégmunkások tartózkodási engedélyt. Most kitolnák a hathónapos időintervallumot és megemelnék a befogadható emberek létszámát.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 1,8 millió nem EU-s állampolgár dolgozik, 300 ezerrel több, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel egyidejűleg mintegy 2,3 millió EU-ban született, 65 alatti állampolgár dolgozik az országban, az ő számuk a Brexit óta nem növekszik már dinamikusan, hanem stagnál. Mivel az utóbbi években százezrek hagyták el a brit munkaerőpiacot, ezért mostanra hatalmas űr tátong a munkaerőpiacon, amit egyelőre nem tudnak betölteni a brit kormányok. Az elszabaduló infláció és az energiaválság miatt pedig még nehezebb a járvány óta a cégek számára a kilábalás, a gazdaságot a recesszió réme fenyegeti.

Szólj hozzá!

Címkék: munka eu bevándorlás munkaerőpiac migráció egyesült királyság munkaerőhiány 2022 ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5717940666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása