A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2017.07.01. 09:30 Blackwaters

50 éves lett a világ első ATM-je

3231.jpgAz észak-londoni Enfieldben található az a Barclays fiók, ahol 1967 júniusában megnyílt az első bankautomata. Jelenleg mintegy 3 millió ilyen gép üzemel a világban.

John Adrian Shepherd-Barron brit feltaláló nevéhez fűződik az első bankautomata. Állítólag a fürdőkádban jött rá az ihlet, amikor azon gondolkozott, hogyan lehetne a szűkös nyitvatartási időn túl is felvenni készpénzt egy banknál. A gondolatot tett követte és meggyőzte egy pink gin koktél mellett a Barclays főnökét, hogy karolja fel az ötletét. Mivel még nem voltak bankkártyák akkoriban, a gép egy csekkszerű tokennel működött, aminek a mérete azonos volt a normál csekkek méretével. A felületét radioaktív izotóppal vonták be, ez segített a gépnek az azonosításban. A masina már ekkor kérte a PIN kódot, ami 6 jegyű lett volna a feltaláló javaslata alapján, ám amikor azt kipróbáltatta a feleségével, a nő nem tudta megjegyezni a hosszú számsort, így 4 jegyű kódban maximálta végül. Ez a változat terjedt el később világszerte. Ma 70 ezer ATM működik az Egyesült Királyságban, de az észak-londoni mindig is az első marad. Ezt úgy ünnepli a bank, hogy a gép vörös szőnyeget és aranyozott keretet kapott.

3022.jpg

kép: PA, AFP

Szólj hozzá!

Címkék: bank pénz évforduló barclays 2017 London ATM készpénzfelvét ekozbenlondonban Eközbenlondonban Enfield


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr2912625495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása