A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.02.12. 09:00 Westminster

Soros megállítaná a Brexitet

soros.jpgÉs ehhez 400 ezer fontot adott adományozott a Best for Britain nevű szervezetnek. Nick Timothy, May egykori tanácsadója és más Brexitre szavazók szerint ez felháborító.

A magyar származású amerikai milliárdos neve nem ismeretlen a brit közvélemény előtt, mivel 1992-ben ő volt az, aki kis híján bedöntötte a fontot, amikor a Fekete Szerdán shortolta azt, és ezzel több mint 1 milliárddal lett gazdagabb 24 óra leforgása alatt. Soros György, akinek tevékenysége témája a magyar közbeszédnek is, nem titkoltan Brexit-ellenes. Szerinte a kilépés az EU-ból katasztrofális hatással lesz a brit gazdaságra nézve, és ennek már most látszódnak a jelei. Az Egyesült Királyság gazdasága rosszabbul teljesít, mint az EU többi része, holott korábban épp fordítva, annak zászlóshajója volt. A Mail on Sundaynek adott interjúban vasárnap elmondta, hogy magát plutokratának tartja, aki küzdeni fog azért, hogy Nagy-Britannia az EU-ban maradjon. Szerinte erre különösen nagy szükség van most, mikor az EU-n kívül és belül is komoly bomlasztó erők vannak, utalva ezzel a putyini Oroszországra és a jobbra tolódó Lengyelországra, ill. Magyarországra. A Brexittel Soros szerint mind Európa, mind Nagy-Britannia veszít. Európa elveszíti az egyik legerősebb gazdaságát, amellyel 45 év alatt szoros kapcsolatokat alakított ki, míg az EU az egyik legfontosabb liberális tagállamát, amelynek nagy hatása volt a szükséges intézményi reformokra. A szétválás nem lesz könnyű és rövid. Soros szerint akár 5 évig is elhúzódhat, és a hatása még azon is túlmutat. Ráadásul a brit társadalmat is kettészakítja, mivel a bennmaradásra szavazók többsége fiatal, 35 év alatti volt, míg a bennmaradásra voksolók leginkább idősek. Soros magát, 87 éves kora ellenére, a fiatalok közé sorolta, mivel nézete hozzájuk áll legközelebb. Ugyan a 2016-os referendumon a kilépők voltak többségben, de a közhangulat azóta megváltozott, ezért szükséges véleménye szerint egy második referendum. Sokan nem osztják azonban Soros nézeteit, szerintük a milliárdos ezzel a lépésével aláássa a kormányba vetett bizalmat és a demokráciát, amely a választók szabad döntésén alapul. Kampányával ugyanis Soros a konzervatívok támogatóit veszi célba, őket akarja elsősorban meggyőzni, hogy állítsák meg Theresa Mayt és kabinetjét, mielőtt hard Brexittel kiléptetné országát az EU-ból.

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság eu Soros György Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Theresa May Best for Britain


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr7213657904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása