A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2018.11.01. 10:01 Blackwaters

London hét ikonikus temetője

kensal_green_cemetery_view_december_2005.jpg

Úgy is nevezik őket, hogy a "Magnificent Seven", azaz a Csodálatos Hetes. Elbűvölik a látogatót szépségükkel és meghittségükkel. Mindegyiket a 19. század első felében alapították, amikor London lakossága megduplázódott. Pillantson be, hogy néznek ki manapság!

1. Abney Park Cemetery

abney_park_cemetery.jpg

Az észak-londoni Stoke Newingtonban található, 12 hektáron elterülő temető inkább park ma már, több mint 2500 fával és rengeteg más növénykülönlegességgel. Sajátsága az egyiptomi stílusú bejárata, továbbá a szoborszerű síremlékek. 2000-ig mintegy 200 ezer embert temettek el ide összesen, köztük William and Catherine Booth-t, az Üdvhadsereg alapítóit, továbbá számos híres békeaktivistát és rabszolgaellenes szónokot. A park jelenleg Hackney önkormányzat tulajdonában van és 8 és 17.30 óra közt látogatható.

2. Highgate Cemetery

special-access-highgate-cemetery-tour-tour-2-360286_1530194586.JPG

A hét temető közül ez a legismertebb és leglátogatottabb, egyébként természetvédelmi területnek számít. A viktoriánus kori síremlékek neogótikus stílust idéző alkotásai és a természet, amely félig vagy egészen benőtte már a sírokat, furcsa elegyet alkot ebben a temetőben, amely távol van a város zajától, mégis jól megközelíthető helyen. Nem véletlen, hogy sok híresség is végső nyughelyül választotta ezt a temetőt. Köztük van Karl Marx, akinek hatalmas mellszobra is látható a parkban, bár a sírja attól pár lépésre van és egyáltalán nem hivalkodó. De itt nyugszik Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Eric Hobsbawm történész, Michael Faraday kémikus és fizikus, Charles Dickens szülei, továbbá számos színész, író, rendező. Minimum 4 órát érdemes rászánni a két részből álló temetőre, ami 10 és 17.30 között (téli időszakban 16-ig) látogatható. Van belépődíj!

3. Kensal Green Cemetery

kensalgreen_cemetery.jpg

A párizsi Père Lachaise inspirálta temető Kensington és Chelsea-ben található, 1833-ban nyitotta meg kapuit. Akárcsak a többi ikonikus temető, ez is egy védett park, amely mintegy 33 madárfajnak ad otthont. Számos nagy, családi mauzóleum található benne, korábban főként gazdagabb emberek temetkeztek ide. Szépsége miatt gyakran forgatnak benne filmeket. Itt hamvasztották el Ingrid Bergmant, Freddie Mercuryt és Alan Rickmant is, bár nem itt van a végső nyughelyük. De itt temették el Frederick Archer fotográfust, George Perry zeneszerzőt, vagy a Hiúságok vására szerzőjét, William Thackerayt. Nyitva 9 és 17 óra között.

4. Brompton Cemetery

brompton_cemetery.jpg

Maradva Kensinton és Chelsea-ben, de Kensal Greentől nyugatabbra található a bromptoni temető, benne 35 ezer sírhellyel. Számos lepkefaj él itt, de növénytársulása szintén jelentős. Rengeteg katonasír van benne, nemcsak brit, de orosz, lengyel, cseh katonákat is temettek el itt, többségüket a világháborúk idején. Mind a mai napig lehet temetkezni ebben a temetőben. Akár a Kensal Green-i temető, ez is népszerű forgatási helyszín, több James Bond és Johnny English filmben szerepel. 7 és 18 óra között van nyitva.

5. West Norwood Cemetery

westnorwood_cemetery.jpg

A dél-londoni West Norwoodban található 16 hektáros temetőben 1837 óta temetkeznek. Ez volt az első a temetők között az Egyesült Királyságban, amelyet neogótikus stílusban építettek. Hamar felfedezték a helyet a görögkatolikusok is, akik egy külön részt kaptak a temetőben, és ott számos mauzóleumot és szoboregyüttest építtettek. Több neves építész és mérnök kapott helyet a temetőben, mint a metróhálózat atyja, James Greathead, de itt nyugszik a géppuska kitalálója, Hiram Maxim is. Továbbá Sir Henry Tate, a Tate múzeum alapítója és mecénása. Hétköznap 8 és 16 óra, hétvégén 10 és 16 óra között van nyitva.

6. Nunhead Cemetery

nunhead-cemetery.jpg

Ez az összes közül a legkevésbé ismert, holott a második legnagyobb temető. Rálátás nyílik róla London belvárosára, a Szent Pál-katedrálisra is. Rengeteg háborús sírhely van benne. Magát a temetőt is érték bombatalálatok, amiket máig nem hevert még ki. Nem tudni, pontosan hány embert temettek ide, de azt igen, hogy a 20. század közepén megtelt és azóta nem temetkeznek már benne. 8.30 és 19 óra között lehet megnézni. 

7. Tower Hamlets Cemetery

towerhamlets_cemetery.jpg

Kelet-London ikonikus temetője ez a 10 hektáros terület, ahol 350 ezer elhunyt fekszik, de ahova ma már nem lehet temetkezni. A II. világháborúban öt alkalommal is bombatalálat érte a helyet, a kápolnákat lerombolva, de ma is található olyan sír, ahol a repeszek nyomai látszanak a kőben. Nagyrészt köztemetőként funkcionált a Tower Hamlets-i temető, és vannak tömegsírok is benne. Két évtizede védett terület. A nap 24 órájában látogatható.

Szólj hozzá!

Címkék: gyász temető 2018 sírhely London ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr5514337451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása