A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.06.20. 21:28 Westminster

Huntnak vagy Johnsonnak hívják a következő miniszterelnököt

hunt-and-johnson.jpg160 ezer ember dönt hamarosan 66 millió sorsáról. Július végén lesz új miniszterelnöke az Egyesült Királyságnak.

Theresa May lemondása óta talány, ki viszi tovább az ország ügyeit. Két ember maradt versenyben a Konzervatív Párt vezetéséért, és egyben a Downing Street 10 kulcsáért: Jeremy Hunt jelenlegi és Boris Johnson volt külügyminiszter. Riválisaik sorra kihullottak ugyanis. Első körben Hancock, Leadsom, Harper és McVey, majd Stewart, Raab, Javid és Gove esett ki az ötkörös szavazáson, amit a tory képviselők rendeztek, hogy végül két ember maradjon versenyben. Utolsóként Michael Gove mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter esett ki, aki két szavazattal, 77 a 75 ellenében, kapott csak kevesebbet riválisánál, Jeremy Huntnál. Aki azonban eddig toronymagasan vezet és ezzel várhatóan a befutó helyen lesz a döntő szavazáson, az Boris Johnson. Ő mintegy 160 szavazatot gyűjtött össze legutóbb, kétszer annyit, mint Hunt. A Brexit egyik arcaként kampányoló volt londoni polgármester és külügyminiszter azt tervezi, hogy akár lesz megállapodás, akár nem, az Egyesült Királyságot kilépteti október végén az unióból. Az 55 éves Johnsonnak, aki 11 éve képviselő az Alsóházban, kevesebb kabinettapasztalata van párttársánál, az 52 éves Huntnál. Bár Johnson nagy népszerűségnek örvend a konzervatív körökben, ugyanakkor kritikusai szerint összeomolhat miatta a Konzervatív Párt. Hunt, aki 2016-ban az EU-ban maradás mellett kampányolt, már 14 éve képviselő, és most is azt mondja, egy no-deallel történő kilépés öngyilkosság lenne. Az unióban maradás híve, de tiszteletben tartja a referendum eredményét. A két jelölt között a Konzervatív Párt tagsága, mintegy 160 ezer ember fog választani a következő hónapban, a végeredményt pedig július 22-én tervezik bejelenteni.

4 komment

Címkék: választás eu parlament miniszterelnök referendum egyesült királyság boris johnson konzervatívok 2019 Nagy-Britannia Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Jeremy Hunt no deal


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1114904312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovi1970 2019.06.21. 15:00:46

"160 ezer ember dönt hamarosan 66 millió sorsáról."
Nem tetszik ez a felnyitás.
A teljes tagságot megkérdezik hogy ki legyen az új iniszterelnökjelölt, szeritnem ennél látványosabb előválasztűs kevés van.

Mivel egy teljesen más gréium dönt most, bármi történhet, akár Hunt is nyerhet (ahogy May is beelőzte Jonhsont legutóbb).

De ha jól értelmezem a végén úgyis a Parlament szavaz ugye?

pulsarito 2019.06.21. 15:05:25

Addig-addig lavírozgatnak, meg manipulálnak, amíg nem lesz brexit, a szavazók véleméyne meg le van xarva, mivel az ostoba tanulatlan bugrisok nem tudják mi a jó nekik, bezzeg a londoni politikusok igen. Szóval népszavazás eredménye most még csak felfüggesztve, majd később törölve!

sas70 2019.06.21. 15:15:29

Hülye angolok, angol hülyék!!
Hová mentek hülyék?!

Kovi1970 2019.06.21. 18:33:42

@pulsarito: nem kellett volna unikornist igérni

apokalipszis egy Jonhson kategóriájú idiótát oda ültetni egy atomhatalom élére, de annyire megelrdemelnék egymást...
A xemétláda aki pfotátlan hazudozással hülytítette be a szavazókat meg a sok marha aki még mindig nem fogta fel hogy 2016-ban kegyetlenül átbaxták őket.

És persze egész szimbiózisa, ahogy az elit még mindig pofáétlanul igérgeti az unikornist a közvélemény meg úgy tesz mintha az létezne...

Egy normális univerzumban egy Brexit mozgalomnak parlamenti köszüb alatt kellett volna maradjon...
süti beállítások módosítása