A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2020.08.24. 09:41 Blackwaters

Nyári ingatlanboom van Londonban

for_sale_uk.jpgA lezárások feloldása után beindult a kereskedés, közel 70%-kal több ingatlan került piacra, mint egy éve.

Utazni ugyan nem sokat tudnak a britek idén nyáron, hisz egyre több országgal szemben vezetnek be karanténkötelezettséget ismét, de a belföldi turizmus mellett a fő sláger alighanem az ingatlanvásárlás. Július és augusztus közepe között, vagyis alig egy hónap alatt mintegy 37 milliárd font értékben cseréltek gazdát brit ingatlanok, és 2008 óta most hirdették meg a legtöbb ingatlant ilyen rövid idő alatt. Ami egyértelműen látszik: a városokból kiköltöznének az emberek, és keresik a nagyobb tereket, a zöldövezeteket. Különösen igaz ez a fővárosra, ahol sok tulajdonos döntött úgy a járvány alatt, hogy ha megteheti, az ingázás ellenére is, de kiköltözik az agglomerációba. Felkapott lett Milton Keynes, Watford vagy Chelmsford, de a londoni külső kerületek is, mint Harrow vagy Bromley. Az is kedvez az ingatlaneladásoknak, hogy a kormány úgy döntött, 500 ezer fontig eltörli 2021 márciusáig az illetékbélyeget. Ez jelentős könnyítés, hiszen egy 500 ezres tételnél 15 ezer fontnyi adóról van szó.

Bár Londonban, ahol 630 ezer font a lakóingatlanok átlagára, és 500 ezer alatt jellemzően olcsóbb külső kerületekben kapni csak lakást vagy kisebb házrészt, 20-30 perccel a fővárostól már akár házat is lehet venni, kerttel, garázzsal. És sokaknak úgy tűnik, megéri a váltás. Hatalmas az érdeklődés az ingatlanirodáknál, 2019-hez képest 60-70%-kal több ingatlan került a piacra, ami utoljára több mint 10 évvel ezelőtt fordult elő, a válság idején. Az otthonról történő munkavégzés további lehetősége, valamint az újabb (ősszel várható) lezárás is hajtja a piacot, amely tavasszal tetszhalott állapotba került. Míg korábban az első lakásukat vásárlók domináltak a piacon, és ez a réteg volt az ingatlanosok és bankok legfőbb célpontja, most megfordult a trend, a legtöbb költöző a már korábbi tulajdonosokból került ki. A boom szakértők szerint nem tart sokáig, a növekvő munkanélküliség, az újabb lezárások, és az illetékbélyeg visszavezetése egyaránt kedvezőtlenül fog hatni a megindult folyamatra.

Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan gazdaság pénz főváros járvány 2020 ingatlanárak agglomeráció ingatlanlufi London ekozbenlondonban Eközbenlondonban


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr3416173268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása