A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2023.05.06. 19:35 Blackwaters

Megkoronázták III. Károlyt

iii_karoly.jpgA nagy figyelemmel kísért eseményen többezres tömeg vett részt, és ellentüntetőket tartóztattak le.

A tavaly elhunyt II. Erzsébet utóda Károly walesi herceg lett, akit ma III. Károlyként királlyá koronáztak Londonban, a Westminster-apátságban. A többórás ceremónián kétezer külföldi vendég vett részt (II. Erzsébet koronázásán anno nyolcezer), a király útját pedig többtízezres tömeg kísérte a Buckingham palotából az apátságba és vissza. Károly esküt tett a Bibliára, a koronázás előtt pedig a Canterbury érsek olajjal kente fel. Kapott palástot és országalmát, majd a fejére helyezték a két kilós, 444 drágakővel díszített koronát. Az érsek ezután felkiáltott: Isten óvja a királyt! Károly felesége, Kamilla is kapott koronát. A koronázás után a király és felesége aranyhintóval mentek vissza a Buckingham palotába, a tömeg éljenzése közepette. Az eseményen ott volt végig a királyi család is, Vilmos és Katalin, gyerekeik, András herceg, azonban Harry, aki korábban lemondott a családban betöltött szerepéről, csak látogatóként, közemberként volt jelen. Az ünnepség azonban nem aratott osztatlan sikert, több embert előállítottak rendzavarás miatt, illetve a Trafalgar téren kiemeltek pár tüntetőt, aki a monarchia ellen protestáltak. III. Károlyt az alattvalók körében sem övezi akkora tisztelet, mint édesanyját, II. Erzsébetet, köszönhetően viharos magánéletének korábbi feleségével, Diana hercegnővel. 

Szólj hozzá!

Címkék: király monarchia vilmos herceg 2023 királyi család koronázás London II. Erzsébet Harry herceg buckingham-palota ekozbenlondonban III. Károly Eközbenlondonban Westminster Abbey


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1618118276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása