A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.03.13. 21:22 Westminster

Négy szavazaton múlott, hogy nem a no-deal Brexit győzött

pro-brexiters.jpgEz azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne még rendezetlen Brexit. May ismét vereséget szenvedett, de a küzdelme még nem ért véget.

Miután tegnap a brit képviselők ismét leszavazták az EU és a jelenlegi kabinet közötti Brexit-megállapodást, ma újra szavaztak, ezúttal a no-dealről. Ugyan korábban már volt róla szó a parlamentben, hogy nem kérnek a megállapodás nélküli Brexitből, mégis, mivel May tegnap szabad kezet adott párttársainak, megvolt rá az esély, hogy elfogadjanak egy ilyen forgatókönyvet. A Spelman-féle javaslat, amely kizárná a rendezetlen távozást az EU-ból, végül 312-308 arányban győzött. Négy szavazaton múlt tehát, hogy ne akarja a Westminster a legrosszabb forgatókönyvet. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy nem hárult el teljesen a no-deal Brexit veszélye. Egyrészt a javaslat nem kötelező érvényű, a kormány dönthet úgy, hogy nem fogadja el. Másrészt nem a kormány dönt egyedül a kilépésről, nem érvénytelenítheti a parlament nélkül az 50-es cikkelyt.

Ezután a Green-féle (Malthause néven is ismert) kompromisszumos javaslatról is döntöttek a képviselők, ami lényegében az 50-es cikkely május 22-re történő elhalasztását javasolta no-deal esetére, valamint az EU-s állampolgárok jogainak garantálását tűzte ki célul. Ezt azonban leszavazták a képviselők 210 szavazattal (374 elvetette és csupán 164 támogatta). Végül az első két javaslatról együtt határoztak: ekkor 321 szavazattal a 278 ellenében döntöttek a no-deal és a kapcsolódó határidő kiterjesztés elutasításáról. A képviselők egy része a szavazásokat követően alkotmányos válságról beszélt és Mayt azzal vádolta, hogy direkt halogatta a Brexit-szavazást az utolsó pillanatra, kényszerhelyzetbe hozva őket. Maga May azzal védekezett, hogy a legtöbbet igyekezett kihozni az EU-val történő alkuk során. És mivel nem támogatják egyelőre a képviselők a megállapodást, ezért hosszú kiterjesztése várható az 50-es cikkelynek, vagyis még jó ideig nem fog tudni kilépni az Egyesült Királyság az Unióból. Szerinte ez a választói akarat megcsúfolását jelenti, hiszen a brit polgárok a 2016-os referendumon a kilépésről szavaztak. Ezért jövő szerdáig adott határidőt a képviselőknek, hogy döntsenek a megállapodásról. Mint fogalmazott, ha megkapja a többséget az általa tető alá hozott alku, ki fogja terjeszteni a Brexit határidejét június 30-ig. Holnap folytatódik a vita és a szavazás, hogy kitolják-e a kilépés határidejét és hogy mennyivel.

3 komment

Címkék: politika eu szavazás kormány munkáspárt referendum konzervatívok 2019 Nagy-Britannia Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit Corbyn Theresa May


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr1914687186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.03.14. 12:37:22

A 312–308 azt jelenti, hogy az ellenkező döntéshez három szavazat kellett volna, a döntetlenhez kettő.

Nagyon szomorú, hogy egy ilyen megoldást a világ számunkra meghatározó erejű része demokráciának nevezi, és büszke rá. Merthogy a "többségi" szavazat mutatja a követendő utat.

Balogh Ádám Software 2019.03.14. 12:39:20

Ilyen horderejű döntésnél a népszavazás 52%-48% aránya döntetlennek számít.

Ad Dio 2019.03.14. 13:09:06

Kemény dió ez, de én örülök a döntésnek. Talán túl optimista, de ideális esetben egy új összetételű EP-vel akár még a kabátot is újra lehetne gombolni...
süti beállítások módosítása