A blogról

Érdekességek Londonból, Londonról - nemcsak londoniaknak.

Friss topikok

2019.11.08. 07:26 Westminster

Farage és pártja lesz a mérleg nyelve december 12-én

farage.jpg1923 óta először lesz decemberben parlamenti választás. Bár a konzervatívok az esélyesek, de Farage bekavart egy paktummal.

Még a leköszönő John Bercow vezényelte le azt a szavazást, ami egy előrehozott választásról szólt az Alsóházban. A szavazást a kormányzó konzervatívok kezdeményezték, miután nem sikerült kiléptetni október végéig az országot az Európai Unióból. Több képviselő nem vett részt az eseményen, köztük a Liberáldemokraták és a Skót Nemzeti Párt tagjai sem, akik három nappal korábbra, december 9-re akarták, hogy a választók az urnákhoz járuljanak. Corbynék azonban támogatták a Johnson-féle időpontot, így végül 438 a 20 ellenében átment a javaslat. Vagyis négy éven belül harmadszor lesz parlamenti választás, és a britek megint dönthetnek arról, kik képviseljék őket a Westminsterben.  Legutóbb, még Theresa May alatt, egy hasonlóan összehívott választáson veszítette el többségét a Konzervatív Párt és kérdés, mi lesz a kimenete a mostaninak. A választás eredménye döntő hatással lehet magára a Brexitre is.

A parlamentet szerdán feloszlatták és elindult az öthetes kampány. Ígéretekben mindenki bővelkedik. A konzervatívok az egészségügy rendbetételére készülnek, és arra, hogy az EU-ból az orvosok és nővérek könnyített vízummal érkezhetnek dolgozni a jövőben. A munkáspárti Corbynék, akik a konzervatívok leváltására készülnek, a lakhatásra és egyenlő esélyekre fókuszálnak, továbbá megnövelnék a szülési szabadságot. A Liberáldemokraták abban bíznak, hogy más kisebb pártokkal, köztük a zöldekkel összefogva történelmi győzelmet aratnak és megváltoztatják a Brexit útját, visszacsinálják az uniós tagságot. A közvéleménykutatók által negyedik helyre mért Brexit Párt, élén Farage-zsal teljes szakításra, no-deal Brexitre készül az EU-val, mert nem elégedett a Johnson-féle alkuval. A Brexit Párt főleg a konzervatívoktól szívhat el szavazókat, ami Johnsonnak nagyon kellemetlen lenne. Farage ugyanakkor paktumot ajánlott: ha sutba dobják a toryk az alkut és kiléptetik (egy no-deal-lel) az országot, nem állítanak jelöltet a konzervatív jelöltekkel szemben, sőt, támogatnák azokat. Maga Donald Trump is arra biztatta az általa kedvelt Johnsont, hogy fogjon össze Farage-zsal és együttes erővel vigyék végig a Brexitet. Farage két hetet adott Johnsonnak, hogy dobja az unióval kialkudott megállapodást azért cserébe, hogy tábora támogassa a torykat. Ha ez nem történik meg, harcolni fognak minden egyes helyért és akár ez komoly veszteséget jelenthet a kormányzó pártnak az átszavazók miatt, akár elveszítheti emiatt a még biztos előnyt is.

A legutóbbi uniós választáson tarolt a Brexit Párt és főleg vidéken nagy népszerűségnek örvendenek Farage-ék populista szólamai (a Brexitre szavazók is főként a vidéki kistelepüléseken élnek, nem a nagyvárosokban). Johnson egyelőre nem kér Farage-ból és bízik abban, hogy a közvéleménykutatók által mért 10 százalékpontos előny (38-40%) az ellenzéki Munkáspárttal szemben (28-30%) elegendő lesz pártja győzelméhez. Közben a konzervatívok visszafogadtak 10 rebellis képviselőt a 21-ből, akik korábban szakítottak a táborral. Skóciában az eredménytől függetlenül már egy második függetlenségi referendumra készülnek, hogy az országrész elszakadhasson az Egyesült Királyságtól (a skótok nagy többségben EU-pártiak, ugyanakkor az első függetlenségi referendumon még a Brexit előtt az Egyesült Királyságban maradást preferálták). A december 12-i előrehozott parlamenti választás a Brexit újabb, kitolt határideje előtt lesz még. A választók előtt ezzel egy újabb, talán utolsó esély kínálkozik arra, hogy beleszóljanak a sorsába.

8 komment

Címkék: politika választás eu tél munkáspárt egyesült királyság boris johnson konzervatívok nigel farage 2019 London Westminster ekozbenlondonban Eközbenlondonban Brexit no deal Bercow Brexit Párt


A bejegyzés trackback címe:

https://ekozbenlondonban.blog.hu/api/trackback/id/tr6415283986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2019.11.09. 17:16:47

Remélem, Boriska bukik, bár sajnos, ahogy manapság a dolgok ebben az idiokráciában alakulnak, erre semmi esély nincs.

CSOKKI MÁLNA 2019.11.09. 21:43:29

@exterminador: „Egy, csak egy legény van talpon a vidéken..”:)

flydomi 2019.11.10. 18:22:14

LOL.Utolso esely.....:))
Lesz itt meg "utolso esely" a kovetkezo evekben. :))
A cikkironak igaza van:Nigel lesz a merleg nyelve.Borisal csak No Deal eseten fog szovetkezni.De ennek meg nincs eselye. :)) Hiaba lesz ismet kormanyon Boris,tobbseget nem fog szerezni. :) De kivancsiak vagyunk a cirkusz 526 reszere is.....:)) szoval folytatodjon csak a Brexit Saga,Boris foszereplesevel mindhalalig. :))

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.10. 20:04:02

@flydomi: "Hiaba lesz ismet kormanyon Boris,tobbseget nem fog szerezni. :)"

Akkor vajon hogyan lesz kormányok, ha nem lesz többsége, okoska? Egyébként meg simán komoly többsége lesz, lévén, hogy GB-ben csak egyéni körzetes választás van, vagyis akár 30-40 %-kal is igen komoly többség szerezhető a parlamentben. A ballerek egyetlen halvány reménye, hogy Farage szavazókat vesz el Johnsonéktól,és így nyerhet meg körzeteket a Munkáspárt De ez csak egy halvány esély..

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.10. 20:13:22

@flydomi: "szoval folytatodjon csak a Brexit Saga,Boris foszereplesevel mindhalalig. :))"

Persze.. Elmondjam a valóságot? Johnson tervezetével kilépnek,ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy Észak-Írország egyre inkább el fog szakadni.és egyre közelebb kerül Írországhoz. Skóciában pedig küszöbön az újabb népszavazás a GB-ből való kiválásról és az euro bevezetéséről. Wales felkészül.. ..Ez a valószínű forgatókönyv, hacsak valami csoda folytán nem nyernek Corbynék decemberben..

exterminador 2019.11.10. 21:23:49

Reménykedem benne, hogy a brexiter szavazatok megoszlanak Farage és Johnson között, és emiatt buknak a konzervatívok.

Veszéjben a lyogállamiság ! 2019.11.10. 22:46:04

@exterminador: Halvány esély van csak erre. Johnson egész elmúlt két hónapnyi cirkuszolása egy előrehozott választási kampány volt,és sok euroszkeptikus szavazót vissza tudott szerezni Fargetól..

DFK 2019.11.11. 09:11:47

A GB választási rendszere olyan, hogy az is lehet, hogy Farage szerez 15 százalékot, de egy képviselőjük se lesz.
süti beállítások módosítása